Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Το Κυπριακό σε σχέση με τη πρόοδο που έχει επιτευχθεί αλλά και τη διευκρίνιση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τον αριθμό των εποίκων που παραμένουν στο νησί μετά τη λύση είναι το κύριο θέμα που προβάλουν οι εφημερίδες την Τρίτη.

Μεταξύ άλλων οι εφημερίδες ασχολούνται στα πρωτοσέλιδα τους επίσης με τις διαβουλεύσεις μεταξύ Υπουργείου Υγείας και συντεχνιών γιατρών, τα διοικητικά πρόστιμα που αποφάσισε να επιβάλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για το θέμα της Uniastrum και τις μαζικές νεκρώσεις δέντρων στο Πάρκο Ακαδημίας,

Η «Αλήθεια», με τίτλο «Πρόσω ολοταχώς για εδαφικό» γράφει ότι υπάρχει επαρκής πρόοδος στη μέχρι στιγμής πορεία της εντατικοποιημένης φάσης των συνομιλιών που θα δικαιολογούσε να προχωρήσει η διαδικασία στο επόμενο στάδιο της συζήτησης του κεφαλαίου του εδαφικού εκτός Κύπρου όπως δήλωσε χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι ξεκαθάρισε επίσης ότι θα παραμείνουν 40.000 έποικοι και όχι 90.000 όπως από λάθος είχε αναφέρει προχθές. Αλλού, η «Α» προβάλλει ρεπορτάζ του ΚΥΠΕ για το Εθνικό Πάρκο Ακαδημίας στην Αγλαντζιά όπου λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας το τελευταίο διάστημα έχουν σημειωθεί μαζικές νεκρώσεις δέντρων, ενώ την ίδια απειλή αντιμετωπίζει και το πάρκο Αθαλάσσας. Αλλού γράφει ότι συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Υπουργός Οικονομικών χθες στη Βουλή κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του 2017.

«Η Σημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ακρωτηριασμένες ελευθερίες με περιορισμούς και πλαφόν» φέρνει στο φως της δημοσιότητας το «κοινό έγγραφο για την ιθαγένεια» στο οποίο σύμφωνα με την εφημερίδα επιβεβαιώνεται πέραν πάσης αμφιβολίας η παραμονή όλων των εποίκων που παρανόμως, είτε δια μικτών γάμων, είτε δια παραμονής, έλαβαν τη λεγόμενη υπηκοότητα του ψευδοκράτους. Αλλού γράφει ότι ανακωχή για μια εβδομάδα αποφάσισαν να κάνουν οι κυβερνητικοί γιατροί και το Υπουργείο Υγείας αφού κατά τη συνάντηση χθες μεταξύ συντεχνιών, Πανεπιστημίου Κύπρου και Υπουργού Υγείας αποφασίστηκε ότι το Υπουργείο Υγείας θα παγώσει την εφαρμογή της συμφωνίας που υπέγραψε τον περασμένο Ιούλιο με την Ιατρική Σχολή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών διαφώνησε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ με την όποια ιδέα επιβολής κυρώσεων προς τη Ρωσία για τη Συρία και υποστήριξε την πολιτική οδό με υπομονή και επιμονή.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Έποικοι των δύο ταχυτήτων» γράφει στο κύριο του θέμα ότι όσοι έποικοι έχουν «υπηκοότητα» του ψευδοκράτους θα αποκτήσουν αυτόματα ιθαγένεια της Κύπρου μετά απο την επίτευξη συμφωνίας, προσθέτοντας ότι οι υπόλοιποι εκ Τουρκίας θα παραμείνουν στο νησί με άδεια εργασίας. Αλλού γράφει για ανακωχή μιας εβδομάδας στην υγεία και αναφέρεται ότι χθες αποφασίστηκε να μπει στο ψυγείο για μια εβδομάδα η εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Υπουργείου Υγείας και Πανεπιστημίου Κύπρου για την Ιατρική Σχολή ως λύση ανάγκης για αποφυγή κλιμάκωσης των απεργιακών κινητοποιήσεων των γιατρών. Σε άλλο θέμα ο «Φ» γράφει ότι πρωταθλήτριες στην αύξηση της φτώχειας αναδεικνύονται Κύπρος και Ελλάδα.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Κατέγραψαν πρόοδο και συζητούν εδαφικό» και προβάλλει τις δηλώσεις χθες του Προέδρου Αναστασιάδη μετά από τη συνάντησή του με τον Μουσταφά Ακιντζί, ότι υπάρχει επαρκής πρόοδος στη μέχρι στιγμής πορεία της εντατικοποιημένης φάσης των συνομιλιών που δικαιολογεί τη συζήτηση του κεφαλαίου του εδαφικού εκτός Κύπρου. Σε άλλο θέμα η «Χ» γράφει ότι ζημιές εκατομμυρίων ευρώ φέρεται να απέκρυψε η Τράπεζα Κύπρου σε σχέση με τη Uniastrum, σύμφωνα με έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγορά, η οποία χθες ανακοίνωσε την επιβολή προστίμων συνολικού ύψους €445.000 στην Τράπεζα Κύπρου και σε 8 πρώτην ανώτατα στελέχη της. Αλλού γράφει για στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία με την έξοδο της Κύπρου από το Μνημόνιο 240.000 πολίτες ζούσαν σε συνθήκες φτώχειας.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο «Η κούραση οδήγησε στο λάθος με τους εποίκους» γράφει στο κύριο της θέμα ότι μόνο περίπου 40.000 έποικοι από την Τουρκία θα παραμείνουν στο νησί μετά τη λύση, διευκρίνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τη Δευτέρα, προσθέτοντας οτι έκανε λάθος μια μέρα νωρίτερα όταν είπε σε δημοσιογράφους ότι περίπου 90.000 έποικοι σε μικτούς γάμους ή παιδιά μικτών γάμων θα παραμείνουν στην Κύπρο στο πλαίσιο ενός ομόσπονδου κράτους. Αλλού γράφει ότι επιβλήθηκε πρόστιμο σε πρώην αξιωματούχους της Τράπεζας Κύπρου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για απεικόνιση της υπεραξίας της Uniastrum το 2012. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα η “CM” γράφει ότι τρεις ληστές άρπαξαν σχεδόν €80.000 υπό την απειλή όπλου από δύο υπαλλήλους εταιρείας ασφαλείας έξω από υπεραγορά στη Γερμασόγεια, προτού διαφύγουν και κάψουν το αυτοκίνητο της διαφυγής τους.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: