Η επανάσταση των εξατομικευμένων θεραπειών: Το μέλλον είναι λαμπρό…




Το μέλλον της Γενομικής Ιατρικής είναι λαμπρό. Η εξατομικευμένη Ιατρική ξεκινά από τις εκατομμύρια μεταγγίσεις αίματος που γίνονται κάθε μέρα, με αποτέλεσμα τη μίξη γονιδίων διαφορετικών ανθρώπων, τόνισε ο Σ. Αντωνακάκης , καθηγητής Γενετικής Ιατρικής και Ανάπτυξης, στο πανεπιστήμιο της Γενεύης .

Όπως εξήγησε, μοριακές διαταραχές όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία και απλά καθημερινά πράγματα, όπως το αν μπορούμε να τρώμε κουκιά λόγω της έλλειψης του ενζύμου G6PD σε κάποιους ανθρώπους, οδήγησε στην ανάγκη ανάπτυξης της Φαρμακογενομικής.

“Η Φαρμακογενομική είναι ένας ξεχωριστός κλάδος της Βιοϊατρικής που μελετά την ανταπόκριση σε διαφορετικά φάρμακα.

Η διαγνωστική γενομική έχει αναλύσει μόλις 3807 από τα 19950 γονίδια. Είναι υποχρέωσή της κάθε χώρας να επενδύσει στην προώθηση της Έρευνας της γενομικής Ιατρικής, έτσι ώστε να ανακαλύψουμε τα αίτια ακόμα περισσότερων παθήσεων και τις εξατομικευμένες θεραπείες τους» ανέφερε ο κος Αντωναράκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί ερευνητές που ασχολήθηκαν με τη μελέτη του ανθρώπινου γονιδιώματος κέρδισαν βραβείο Νόμπελ βοηθώντας στην εξέλιξη της εξατομικευμένης Ιατρικής.

Στη μάχη κατά του καρκίνου

Ο Μ. Καραμούζης , Παθολόγος-Ογκολόγος, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ, τόνισε ότι η εξατομικευμένη θεραπεία στην Ογκολογία στοχεύει στις γονιδιακές διαταραχές που δημιουργούν με τη σειρά τους καρκινικά κύτταρα. «Στην πράξη τα μοριακά στοχευμένα φάρμακα δεν αποζημιώνονται σε όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα η πρόσβαση και αποζημίωση αυτών των καινοτόμων θεραπειών είναι δύσκολη» τόνισε ο κ. Καραμούζης και αποκάλυψε ότι η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Κλινική Ογκολογία προσπαθεί να οργανώσει ομαδοποίηση τύπων ασθενών με βάση την εξατομικευμένη Ιατρική για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των ογκολογικών τους διαταραχών, σε κάθε σύστημα υγείας στις χώρες της Ευρώπης.

Την διαπίστωση ότι υπάρχει εκτεταμένη έρευνα για όγκους που συνδέονται με γενετικά αίτια, έκανε ο Ι. Μπουκοβίνας, Ογκολόγος, δ/ντής Ογκολογικής Μονάδας Βιοκλινικής Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας ότι η εξατομικευμένη Ιατρική βοηθά στην Ογκολογία λόγω ετερογένειας των όγκων που οδηγούν σε πολυδιάστατη εξέλιξη του καρκίνου.
“Υπάρχουν νέα τεστ με δείγμα ούρων ή αίματος που ανιχνεύονται μεταλλάξεις πριν δημιουργηθούν όγκοι. Οι νέες στοχευμένες θεραπείες έχουν στόχο τη βελτίωση της επιβίωσης των ασθενών από μία πολύπλοκη νόσο. Χρειάζεται συνεργασία πολλών επαγγελματιών με επίκεντρο τον ασθενή» δήλωσε ο κος Μπουκοβίνας.

Επανάσταση και στην καρδιολογία

Η H.Totary-Jain, επίκουρη Καθηγήτρια Μοριακής Φαρμακολογίας & Φυσιολογίας, στο Πανεπιστήμιο South Florida, είπε οτι στις καρδιολογικές παθήσεις ακολουθούνται νέες θεραπευτικές τεχνικές. “Παράδειγμα, υπάρχουν ειδικά στεντ κατασκευασμένα μαζί με φάρμακα, τα οποία χρησιμοποιούνται στην αγγειοπλαστική σε ειδικές υποκατηγορίες ασθενών όπως οι διαβητικοί. Τα συμβατικά φάρμακα έχουν συγκεκριμένα όρια και τον ίδιο μηχανισμό δράσης για όλους τους ασθενείς χωρίς εκλεκτική δράση. Οι ανερχόμενες θεραπείες του μέλλοντος είναι οι γονιδιακές» ανέφερε η κ. Totary-Jain.

Η εξατομικευμένη Ιατρική και τα συστήματα Υγείας

Η εξατομικευμένη Ιατρική πλέον ενσωματώνεται στα συστήματα υγείας, όπως έχουν δηλώσει ηγέτες, όπως ο Πρόεδρος Ομπάμα.
«Γιατί Ιατρική ακριβείας; Το θέμα των ανεπιθύμητων ενεργειών και οι αναποτελεσματικές θεραπείες μειώνουν την ποιότητα ζωής και αυξάνουν τους θανάτους. Η γενετική πλέον λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στην εξέλιξη της Ιατρικής και της φαρμακολογίας» δήλωσε η Δ. Σανούδου, επίκουρη Καθηγήτρια στην Δ’ Παθολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.
Η E. Nimmesgern, αναπληρωτής Δ/ντής Έρευνας και Καινοτομίας, της Κομισιόν, υποστήριξε ότι στόχος της Επιτροπής είναι η Ευρώπη να κατακτήσει την ηγετική θέση στην Έρευνα & Ανάπτυξη της Εξατομικευμένης θεραπείας, επιδιώκοντας τη συνεργασία ερευνητών ανά την Ευρώπη.
Η εξατομικευμένη Ιατρική βασίζεται στις νέες τεχνολογίες στα φάρμακα και στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Πολλές θεραπευτικές εφαρμογές είναι πλέον προσωποποιημένες, τόνισε η
Α. Ρομποτή, επικεφαλής αξιολόγησης βιολογικών παραγόντων του ΕΟΦ

“Η έγκριση των φαρμάκων είναι κεντρική από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Οι νομοθεσίες σε κάθε χώρα είναι διαφορετικές και οι αξιολόγηση των δεδομένων για την ασφαλή χρήση των φαρμάκων ποικίλλει.
Με την εφαρμογή του κανονιστικού πλαισίου, τίθενται οι προϋποθέσεις έτσι ώστε να προωθηθούν με ορθό τρόπο οι υποψήφιες μελλοντικές θεραπείες δήλωσε η κα. Ρομποτή.

 

Μιχάλης Κεφαλογιάννης, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: