Η Ελλάδα εναντίον της Κύπρου: Δεν ήταν μόνο ένας απλός ποδοσφαιρικός αγώνας…

File Photo: Οι παίκτες της Εθνικής Ελλάδας. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
Γράφει ο Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή

Έβρεχε καταρρακτωδώς! Κι ήταν σίγουρα οι βαριές στάλες της βροχής, η συγκίνηση του θεού και τα γλυκόπικρα δάκρυα των απανταχού της γης Ελλήνων!!! Των απανταχού της γη Ελλήνων που εκείνη τη στιγμή έβλεπαν να βγαίνουν απ’ τα χείλη όλων των ποδοσφαιριστών και όλων των θεατών τα λόγια του εθνικού μας ποιητή: «… Και σαν πρώτα ανδρειωμένη χαίρε ώ χαίρε Λευτεριά …».

Την αφορμή για το παρόν σημείωμα έδωσαν τα όσα διαδραματίστηκαν πριν, μετά και κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ποδοσφαιρικού αγώνας Ελλάδας-Κύπρου στο Γεώργιος Καραϊσκάκης για τα προκριματικά του παγκοσμίου κυπέλλου 2018. «Είναι ένας αγώνας μεταξύ Ελλήνων … παίζουν Έλληνες με Έλληνες», δήλωσαν χαρακτηριστικά πριν τον αγώνα πολλοί ποδοσφαιριστές της κυπριακής ομάδας. Και έτσι είναι ακριβώς. Τρανή απόδειξη η ανάκρουση μόνο ενός Εθνικού Ύμνου πριν τον έναρξη της ποδοσφαιρικής αναμέτρησης, αφού είναι ο ίδιος για την Ελλάδα και τη Μεγαλόνησο.

Μαζί με αυτούς και τους απανταχού της γης Έλληνες, σε στάση προσοχής έψελναν το Ύμνο προς την Ελευθερία του Διονυσίου Σολωμού, επτακόσιες χιλιάδες Έλληνες Κύπριοι. Έλληνες που από τα βάθη των αιώνων μιλούν ελληνικά, χρησιμοποιώντας στην καθημερινότητα τους εκείνη την σπάνια διάλεκτο, την οποία οι πιο σπουδαίοι Έλληνες γλωσσολόγοι θεωρούν ότι αποτελεί τη μοναδική πραγματικά ζωντανή ελληνική διάλεκτο στη σύγχρονη εποχή. Την διάλεκτο που έφεραν μαζί τους οι πρόγονοί μας Έλληνες, που έφθασαν τον 12o αι. π.Χ., μετά την κατάρρευση των μυκηναϊκών ανακτόρων, για μόνιμη εγκατάσταση στην Κύπρο.

Λίγα πράγματα γνωρίζουν δυστυχώς οι Ελλαδίτες για την Μεγαλόνησο. Τις πιο πολλές φορές μάλιστα κι αυτά διαστρεβλωμένα! Η ένοχη μεταπολίτευση, φρόντισε και φροντίζει ακόμα, με ιδιαίτερη επιμέλεια, να κρατήσει τον Ελλαδικό λαό στο σκοτάδι. Έτσι βόλευε και βολεύει ακόμα το σάπιο πολιτικό κατεστημένο. Έτσι βόλευε και βολεύει αυτούς που έστησαν πολιτικές καριέρες στο ψέμα και στο αίμα των Ηρώων της γενιάς του ΄74. Έπρεπε πάση θυσία να σκεπαστεί με το βαρύ πέπλο της σιωπής, ακόμα και να χρεωθεί στην Κύπρο, η μεγάλη προδοσία. Και έτσι ο καθένας ερμηνεύει όπως κατά περίπτωση τον βολεύει, τα γεγονότα που έφεραν στην Μεγαλόνησο τον Αττίλα και στην Αθήνα η δημοκρατία. Αυτή την δημοκρατία για την οποία σήμερα κανείς μας δεν είναι υπερήφανος …. Κι αν τα γράφω όλα αυτά, τα γράφω μόνο και μόνο γιατί, κάποιοι έδειχναν να πέφτουν από τα σύννεφα θεωρώντας ότι από λάθος δεν ακούστηκε ο Εθνικός Ύμνος της Κύπρου!!!

Στις δηλώσεις τους μετά το πέρας του αγώνα οι Κύπριοι ποδοσφαιριστές δεν παρέλειψαν να μιλήσουν ξανά για την ιδιαιτερότητα του αγώνα και να ευχηθούν πρόκριση της Εθνικής Ελλάδας στα τελικά του παγκοσμίου κυπέλλου. Η Κύπρος πάντα χαίρεται και πανηγυρίζει κάθε επιτυχία της Μάνας Ελλάδας. Η Κύπρος ολόκληρη βγαίνει στους δρόμους όταν κατακτούμε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Κάθε επιτυχία σε ομαδικό ή ατομικό επίπεδο Ελλαδιτών αθλητών δίνει απερίγραπτη χαρά σε κάθε Έλληνα Κύπριο. Αυτό συνέβη το 1986 και το 2004 όταν η καλαθοσφαιρική εθνική μας ομάδα πρώτα και ύστερα η ποδοσφαιρική κέρδιζε το πρωτάθλημα Ευρώπης. Γιατί είμαστε Έλληνες, πρώτα και πάνω απ’ όλα!

Αντίθετα με τους Κύπριους ποδοσφαιριστές, οι Ελλαδίτες δεν βρήκαν τίποτε άλλο σημαντικό να πουν πριν και μετά τον αγώνα, πέραν της σημασίας την νίκης. Ακολουθώντας την ίδια απαράδεκτη τακτική των ΜΜΕ της Αθήνας (ακόμα και της κρατικής ΕΡΤ) που εξακολουθητικά απαξιώνουν ολότελα το κυπριακό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα και ολόκληρο τον κυπριακό αθλητισμό ακόμα κι όταν η Κύπρος έχει να επιδείξει μεγάλες επιτυχίες. Μπορεί το κυπριακό πρωτάθλημα να μην διεκδικεί δάφνες ποιότητας, μπορεί παρά τις φιλότιμες προσπάθειες να μην έχει καταξιωθεί ακόμα [παρά το γεγονός ότι η επίλεκτη ομάδα της Κύπρου έφθασε μια ανάσα πριν τους τελικούς του προηγούμενου ευρωπαϊκού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος και ο Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας (ΑΠΟΕΛ) στους οκτώ της Ευρώπης], ωστόσο η Κύπρος είναι μια αδελφή χώρα και δεν είναι σωστό η ΕΡΤ να την απαξιώνει τόσο προκλητικά!

Υ.Γ. 1: Δεν είχε τελειώσει ακόμα η ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου, όταν μου τηλεφωνούσε ο καλός φίλος Νίκος που γεμάτος απορία διερωτήθηκε! Καλά έχουμε τον ίδιο εθνικό Ύμνο; Δικαιολογημένη ασφαλώς απορία …. Έτσι φρόντισε το πολιτικό κατεστημένο του Κολωνακίου…
Υ.Σ. 2: Θυμάμαι ακόμα ένα αγώνα Ολυμπιακού-Ανόρθωσης στο Καραϊσκάκη με τρεις χιλιάδες φιλάθλους της κυπριακής ομάδας να ανεμίζουν ελληνικές σημαίες και να ψάλουν τον εθνικό μας ύμνο την ίδια ώρα που μια μεγάλη μερίδα «οπαδών» του ολυμπιακού τους αποκαλούσε τούρκους!!! Ο εχθρός δεν είναι εκτός των τειχών τελικά!

  • Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή
    Επίκουρος καθηγητής στο Τ.Ε.Ι. Λάρισας
    Από το Μονάγρι Λεμεσού
    [email protected]

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal