“Η Ελλάδα δεν συζητά θέμα τσάμικου”, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών




“Τα πράγματα στη θέση τους σχετικά το τσαμικό ζήτημα και την αποκατάσσταση της αλήθειας για το ακριβές περιεχόμενο ελληνο-αλβανικού διαλόγου θέλει να βάλει το υπουργείο Εξωτερικών με μία ανακοίνωσή του σε απάντηση στα γνωστά κυκλώματα που με μεγάλη ευκολία υιοθετούν την προπαγάνδα τρίτων σε βάρος της χώρας”.

«Η Ελλάδα», τονίζεται, «δεν συζητά θέμα “τσαμικού”, ούτε διαπραγματεύεται με τρίτους αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων σε βάρος όσων συνεργάστηκαν με τον Γερμανό κατακτητή. Το υπουργείο Εξωτερικών νιώθει υποχρεωμένο να διαψεύσει, για άλλη μια φορά, όσους διατείνονται κάτι τέτοιο».

«Πράγματι» προσθέτει η ανακοίνωση, «η Ελλάδα πρότεινε στην Αλβανία τη διαπραγμάτευση σειράς θεμάτων που είναι ανοικτά ανάμεσα στις δύο χώρες. Σε αυτά δεν συμπεριέλαβε το “τσαμικό”. Η αλβανική πλευρά το επιθυμούσε και το ζήτησε. Η ελληνική πλευρά δεν το αποδέχτηκε. Όσον αφορά το non-paper του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών που δόθηκε ως πρόταση διαπραγμάτευσης στην αλβανική πλευρά, σε αυτό γίνεται μία και μοναδική αναφορά στο “τσαμικό”, στη δεύτερη παράγραφο του άρθρου Β.2., ότι “σε καμία περίπτωση δεν προκύπτουν δικαιώματα για τους λεγόμενους τσάμηδες”, προκειμένου να σημειωθεί με σαφήνεια ότι δεν μπορεί το “τσαμικό” να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης».

05/10/2016 17:36
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: