Η ακαταμάχητη γοητεία του Μάρλον Μπράντο και της Ίνγκριντ Μπέργκμαν




Οι προβολές του εναλλακτικού Exile Room στο Μοναστηράκι, ξεκινούν τη σεζόν με δύο ντοκιμαντέρ αφιερωμένα στους απόλυτους σταρ της παγκόσμιας οθόνης: Μάρλον Μπράντο και Ίνγκριντ Μπέργκμαν. Όπως έχει ειπωθεί, αν η Μέρλιν Μονρόε υπήρξε το υπέρτατο σύμβολο του σεξ του Χόλιγουντ, ο Μάρλον Μπράντο ήταν το αρσενικό ανάλογό της. Και ταυτόχρονα ένας ηθοποιός θηριώδους ταλέντου και μια ασυμβίβαστη προσωπικότητα που δεν δίστασε να τα βάλει με όλους και με όλα.

Την ερχόμενη Πέμπτη 13/10, στην αίθουσα της δραστήριας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Exile Room (Αθηνάς 12) προβάλλεται το ντοκιμαντέρ «Listen to me Marlon» (2015) του Στίβεν Ράιλι, με υλικό από το προσωπικό αρχείο του Μπράντο, στο οποίο είχε πρόσβαση ο σκηνοθέτης. Το αρχείο αποτελείται από οπτικό και ανέκδοτο ηχητικό υλικό που ο Μπράντο είχε σκοπό να συνθέσει, προκειμένου να γυρίσει την αυτοβιογραφία του λίγο πριν πεθάνει το 2004.

Η ταινία με οδηγό τη φωνή του ίδιου του Μπράντο να μας ξεναγεί στις πιο ενδόμυχες πτυχές της μνήμης και της σκέψης του, ανάμεσα στο σκοτάδι και στο φως, στην επαναστατική μεθοδολογία του, το χιούμορ και την αυτο-ανάλυση, ακολουθεί τη μυθική καριέρα του ηθοποιού, αλλά και την πληθωρική ζωή του πέρα από τη σκηνή του θεάτρου και τη μεγάλη οθόνη. Από την ιλιγγιώδη άνοδό του στην κορυφή του Χόλιγουντ μέχρι τη μετέπειτα απομόνωσή του, εξερευνώντας στο έπακρο την περίπλοκη προσωπικότητά του και αφηγούμενο μοναδικά την ιστορία του μέσα από την οπτική του Μάρλον Μπράντο.

Στις 27/10, θα προβληθεί το βραβευμένο στις Κάννες ντοκιμαντέρ του Στιγκ Μπιόργκμαν «Ingrid Bergman In Her Own Words» (2015). Μέσα από ανέκδοτο προσωπικό υλικό και home movies, σημειώσεις, γράμματα και συνεντεύξεις με τα παιδιά της, η ταινία συνθέτει ένα ακαταμάχητο πορτρέτο της Ίνγκριντ Μπέργκμαν, μπροστά και πίσω από τις κάμερες και μας συστήνει από την αρχή το νεαρό κορίτσι από τη Σουηδία που έμελλε να γίνει μια από τις πιο διάσημες και χαρισματικές ηθοποιούς του παγκόσμιου σινεμά και ταυτόχρονα μια μοντέρνα γυναίκα αποφασισμένη να χαράσσει πάντα το δικό της μονοπάτι. Ο εμβληματικός Μάικλ Νάιμαν υπογράφει τη μουσική και η Σουηδή ηθοποιός Αλίσια Βικάντερ δανείζει τη φωνή της στα ημερολόγια της Ίνγκριντ Μπέργκμαν.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: