Γεώτρηση στην κατεχόμενη Μόρφου ετοιμάζει το ψευδοκράτος το 2017 σύμφωνα με τ/κ εφημερίδα




Για αντίμετρα στην εξαγγελία γεώτρησης από την ΤΟΤΑL τον Απρίλιο του 2017, με γεωτρήσεις στην περιοχή της κατεχόμενης Μόρφου, αρχές του νέου έτους, γράφει η τ/κ εφημερίδα “Ντιαλόγκ”.

Σύμφωνα με το χθεσινό δημοσίευμα, η ε/κ “διοίκηση” – όπως αναφέρεται η κυπριακή κυβέρνηση – δεν έλαβε σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις της τουρκικής και τ/κ πλευράς και η γαλλική TOTAL θα προχωρήσει τον Απρίλιο σε γεώτρηση.

H εφημερίδα επικαλείται αξιόπιστες πηγές, σύμφωνα με τις οποίες μετά τη συμφωνία που θα υπογραφεί ανάμεσα στην Τουρκία και το ψευδοκράτος για το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα αρχίσουν εργασίες γεώτρησης στην περιοχή κατεχόμενης Μόρφου-Αγίας Ειρήνης. Στόχος είναι οι εργασίες αυτές να ξεκινήσουν στις αρχές του 2017, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των γεωτρήσεων που είχαν γίνει το 2012, στην περιοχή της κατεχόμενης Σύγκρασης Αμμοχώστου, διαφάνηκαν ενδείξεις για ύπαρξη πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Υπενθυμίζεται, επίσης, η συμφωνία ψευδοκράτους – Ανώνυμης Εταιρείας Τουρκικών Πετρελαίων (ΤΡΑΟ).

Πηγή ανέφερε στην εφημερίδα τα προβλήματα από οικονομικής πλευράς που προκαλούν οι υφιστάμενοι ηλεκτροπαραγωγοί σταθμοί στα κατεχόμενα, λέγοντας πως ο στόχος είναι η σύνδεση ηλεκτρισμού με την Τουρκία και η ενσωμάτωση σ’ ένα ευρύτερο σύστημα (σσ: εννοεί το σχέδιο για την ηλεκτρική σύνδεση Τουρκίας-κατεχομένων μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου που μελλοντικά θα ενώσει το ψευδοκράτος με το ευρωπαϊκό δίκτυο European interconnection of electricity systems).

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι οι υφιστάμενοι ηλεκτροπαραγωγοί σταθμοί στα κατεχόμενα προκαλούν σοβαρή μόλυνση στην ατμόσφαιρα, λόγω της χρήσης πετρελαίου, με την πηγή της εφημερίδας να επικαλείται στοιχεία του επιμελητηρίου ηλεκτρολόγων μηχανολόγων, πως για κάθε τόνο πετρελαίου που καταναλώνεται, προκαλείται ρύπανση περιβάλλοντος κόστους 40 δολαρίων.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: