Γαλλικό υπουργείο Άμυνας: Μερικές εκατοντάδες τζιχαντιστές μετέβησαν από την Συρία στο Ιράκ

FILE PHOTO. Iraqi Army artillery in position in the outskirts of Mosul. EPA/AMEL PAIN
«Μερικές εκατοντάδες» τζιχαντιστές μετέβησαν από τη Συρία στο Ιράκ τις τελευταίες ημέρες με στόχο να ενισχύσουν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο μέτωπο της Μοσούλης, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η διεθνής επιχείρηση ανακατάληψής της, έκανε γνωστό σήμερα μια πηγή από το περιβάλλον του υπουργού Άμυνας της Γαλλίας.

«Σε αυτό το στάδιο, παρατηρήσαμε μετακινήσεις μαχητών από τη Συρία προς το Ιράκ, και όχι το αντίθετο» επισήμανε αυτή η πηγή που έκανε λόγο για «μερικές εκατοντάδες μαχητές» κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών.

«Υπάρχει επομένως το ενδεχόμενο ενός σεναρίου όπου το Ντάες (σ.σ. αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος) επιχειρεί να αντισταθεί όσο το δυνατόν περισσότερο» σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Δεκατρείς υπουργοί Άμυνας χωρών μελών του διεθνούς συνασπισμού που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος (και που μετρά 60 χώρες μέλη) με επικεφαλής τις ΗΠΑ θα συναντηθούν αύριο στο Παρίσι για να συζητήσουν την εξέλιξη των επιχειρήσεων και να εξετάσουν τα διαφορετικά σενάρια που ενδεχομένως προκύψουν κατά τη διάρκεια και μετά την κατάληψη της Μοσούλης.

«Δεν γνωρίζουμε πώς θα αντιδράσει το Ντάες. Υπάρχουν διαφορετικές υποθέσεις, που ξεκινούν από μια γενικευμένη απόπειρα διαφυγής προκειμένου να διασπαρθούν προς νέα μέτωπα έως μια μάχη μέχρις εσχάτων στη Μοσούλη προκειμένου να προκαλέσουν τις μεγαλύτερες δυνατές απώλειες στους Ιρακινούς και στους Κούρδους Πεσμεργκά», ανέφερε η ίδια πηγή.

Οι υπολογισμοί των Δυτικών κάνουν λόγο για 5.000 έως 6.000 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στη Μοσούλη.

Η συριακή κρίση θα βρεθεί επίσης μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης στη αυριανή συνάντηση.

«Πρέπει να περιορίσουμε τον κίνδυνο μιας μαζικής φυγής από τη Μοσούλη προς τη Ράκα», την «πρωτεύουσα» του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, επέμεινε η πηγή από το περιβάλλον του υπουργού Άμυνας της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

24/10/2016 18:09
ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP
Παρίσι

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal