«Φρενάρουν» το προσχέδιο του προϋπολογισμού οι δανειστές: Ζητούν διευκρινήσεις




Υπό αμφισβήτηση φαίνεται πως θέτουν οι θεσμοί το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2017 που ήδη έχει καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση.

Όπως υποστήριζαν κύκλοι του υπ. Οικονομικών μετά τη σημερινή συνάντηση των Ευκλείδη Τσακαλώτου – Γιώργου Χουλιαράκη με τους εκπροσώπους των θεσμών «συμφωνήθηκε, από κοινού, να υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών και περαιτέρω μελέτη των δημοσιονομικών στοιχείων, ώστε να ακολουθήσουν πιο εμπεριστατωμένες συζητήσεις αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2017 και τον προγραμματισμό επίτευξης των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων».

Ανταλλάχθηκαν ακόμα απόψεις σχετικά με το μέγεθος της δημοσιονομικής βάσης, όπως αναφέρει η Ημερησία.

Αυτό σημαίνει ότι παρά τα πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που παρουσίασε η κυβέρνηση κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2016 οι δανειστές διατηρούν επιφυλάξεις για την πορεία βασικών μεγεθών ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Πίσω από τη …διπλωματική γλώσσα που χρησιμοποίησαν οι κύκλοι του υπ. Οικονομικών ανακύπτει διαφορά απόψεων «αναφορικά με το μέγεθος της δημοσιονομικής βάσης».

«Ο καθένας μπορεί να φέρνει στο τραπέζι όποιο θέμα θέλει, δεν σημαίνει όμως ότι γίνεται και αποδεκτό. Για μας, το θέμα του αφορολόγητου έχει κλείσει, δεν το επαναφέρουμε, δεν θα δεχθούμε μείωση του αφορολόγητου» ανέφερε νωρίτερα παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, προσερχόμενος στη προγραμματισμένη πρωινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των Θεσμών για τα δημοσιονομικά.

Ο ίδιος προέβλεψε ότι όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσουν τον Νοέμβριο ή στις αρχές Δεκεμβρίου εντός του χρονοδιαγράμματος βάσει του οποίου κινείται η κυβέρνηση.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: