“Θύμωσε” ο Αλέξης: MAT και χημικά στην πορεία των συνταξιούχων προς το Μέγαρο Μάξιμου




Με ρίψη χημικών αντέδρασαν οι αστυνομικές δυνάμεις στην προσπάθεια των συνταξιούχων που συμμετείχαν σε πορεία διαμαρτυρίας να προσεγγίσουν το Μέγαρο Μαξίμου και να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό που έχει δημιουργηθεί με κλούβες στη διασταύρωση των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Ηρώδου Αττικού στο κέντρο της Αθήνας.

Οι συνταξιούχοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα δεκάδων συνταξιουχικών οργανώσεων και συγκεντρώθηκαν νωρίτερα στην πλατεία Κοτζιά από όπου ξεκίνησαν πορεία διαμαρτυρίας προς την ελληνική Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου ενάντια στις νέες περικοπές των επικουρικών συντάξεων.

Όταν έφτασαν στη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Ηρώδου Αττικού ζήτησαν από τις αστυνομικές δυνάμεις να τους επιτρέψουν να περάσουν και να φθάσουν έξω από το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να επιδιώξουν να πραγματοποιηθεί και συνάντηση αντιπροσωπείας τους με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Το αίτημα τους δεν έγινε δεκτό και τότε ορισμένοι εξ αυτών άρχισαν να κουνούν την μία αστυνομική κλούβα που βρίσκεται στο σημείο. Αμέσως, οι άνδρες των ΜΑΤ που είχαν παραταχθεί εκεί έκαναν χρήση χημικών για να τους απομακρύνουν.

Οι συνταξιουχικές οργανώσεις διαμαρτύρονται για την «αυθαίρετη, παράνομη και ανάλγητη λεηλασία των επικουρικών συντάξεων», όπως τονίζουν, υπογραμμίζοντας ότι επί χρόνια οι σημερινοί συνταξιούχοι στήριζαν με κρατήσεις και εισφορές τα ταμεία και το σύστημα των επικουρικών συντάξεων και τώρα έχουν φτάσει να μην παίρνουν σχεδόν τίποτε. Κάνουν λόγο για εξαθλίωση της πλειοψηφίας των συνταξιούχων και κάλεσαν όλους τους συνταξιούχους αλλά και τους εργαζομένους να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους. «Κανένας δεν δικαιολογείται να μένει απαθής ή να παραπονιέται από τον καναπέ του γι` αυτήν την κατάσταση» υπογραμμίζουν στις ανακοινώσεις τους.

Στο στόχαστρο των συνταξιούχων βρίσκεται τώρα ο νόμος 4387 που υιοθετήθηκε πριν από λίγους μήνες επί υπουργίας Γιώργου Κατρούγκαλου. Στο πλαίσιο της εφαρμογής του από αύριο 4 Οκτωβρίου υλοποιείται η περικοπή των επικουρικών συντάξεων άλλης μιας ομάδας επαγγελματικών κλάδων και αφορά περίπου 25.000 συνταξιούχους των ταμείων των δικηγόρων, των συμβολαιογράφων, του κλάδου των ελευθέρων επαγγελματιών πρατηριούχων υγρών καυσίμων, των ναυτικών και των τεχνικών Τύπου.

Στον κάθε κλάδο η περικοπή κυμαίνεται σε διαφορετικό ποσοστό, από 15% – 40%, ανάλογα και από τις περικοπές που είχε, ήδη, υποστεί. Η διαφορά αυτή προκύπτει από το διαφορετικό ύψος κύριας σύνταξης (καθώς όσο πιο ψηλή είναι η κύρια σύνταξη τόσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό της περικοπής της επικουρικής) καθώς και από το διαφορετικό ποσοστό αναπλήρωσης αφού ορισμένοι επαγγελματικοί κλάδοι κατέβαλαν περισσότερα χρήματα ως κρατήσεις ή εισφορές στα επικουρικά τους ταμεία από ό,τι ορισμένοι άλλοι.

Οι περικοπές των επικουρικών άρχισαν τον Αύγουστο από τις συντάξεις των δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων, των ιδιωτικών εκπαιδευτικών καθώς και των υπαλλήλων ΔΕΚΟ (Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών) και των τραπεζών και θα ολοκληρωθούν τον Νοέμβριο. Τον ίδιο μήνα θα αρχίσουν και οι αναδρομικές κρατήσεις των περικοπών στις επικουρικές καθώς τέθηκαν σε εφαρμογή τον Αύγουστο, αλλά με βάση τον νόμο θα έπρεπε να έχουν ισχύσει από την 1η Ιουνίου οπότε ανάλογα με το πότε τέθηκαν σε εφαρμογή οι συνταξιούχοι κάθε επαγγελματικής ομάδας θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον αναδρομικές κρατήσεις.

Ενόχληση Τσίπρα

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι έγινε ρίψη δακρυγόνων κατά τη διάρκεια της πορείας συνταξιούχων και ζήτησε να μην επαναληφθεί.

Υπενθυμίζεται, ότι με ανακοίνωσή του, προ ολίγου, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανέλαβε «την πολιτική ευθύνη για την περιορισμένη χρήση χημικών κατά τη διάρκεια διαδήλωσης συνταξιούχων σήμερα, 3 Οκτωβρίου 2016, στη συμβολή της λεωφόρου Βασ. Σοφίας με την οδό Ηρώδου Αττικού», σημειώνοντας, επίσης, ότι «μετά το σημερινό περιστατικό, δόθηκε εντολή να απαγορευτεί κάθε χρήση δακρυγόνων σε διαδηλώσεις εργαζομένων και συνταξιούχων».

Συνταξιούχοι απωθούνται με χρήση χημικών από αστυνομικούς, καθώς προσπαθούν να φτάσουν στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης, ενάντια στις περικοπές των συντάξεών τους, Αθήνα, Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
Συνταξιούχοι απωθούνται με χρήση χημικών από αστυνομικούς, καθώς προσπαθούν να φτάσουν στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης, ενάντια στις περικοπές των συντάξεών τους, Αθήνα, Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Υπεύθυνος ο Τσίπρας, λέει η ΝΔ

«Η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να επιρρίψει στους υπουργούς του την ευθύνη για τη χρήση δακρυγόνων εναντίον των συνταξιούχων, που προσπαθούσαν να προσεγγίσουν το Μέγαρο Μαξίμου, αποδεικνύει την αναλγησία, την ανευθυνότητα και τη μικρότητά του. Είναι ο ίδιος που υποσχόταν 13η σύνταξη και τώρα κόβει συντάξεις και ΕΚΑΣ. Είναι ο ίδιος που αρνείται, ακόμη και τώρα, να ακούσει τη φωνή των συνταξιούχων. Είναι ο ίδιος διπλά υπεύθυνος σε σχέση με τον κατ’ ευφημισμό Υπουργό Προστασίας του Πολίτη».

Καταγγελία ΠΑΜΕ

Όταν δε φτάνουν η κοροϊδία και η εξαπάτηση, όταν δεν αρκεί η μετατροπή του άσπρου σε μαύρο, το βάφτισμα των περικοπών σε αυξήσεις, τότε χρησιμοποιείται η γνώριμη μέθοδος της καταστολής και των χημικών. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ακολουθώντας το ίδιο μονοπάτι των προηγούμενων κυβερνήσεων επιτέθηκε σήμερα στους συνταξιούχους, στους απόμαχους της δουλειάς αλλά όχι του αγώνα.

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την ένταση της τρομοκρατίας και τη σημερινή επίθεση των δυνάμεων καταστολής στους συνταξιούχους και τους καλεί να οργανωθούν στα σωματεία τους, να δυναμώσουν τους αγώνες τους, να πάρουν αγωνιστική θέση πλάι στους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους, για να διεκδικήσουμε αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, αναπλήρωση των απωλειών μας που για εμάς δεν είναι «περασμένα-ξεχασμένα», να απαντήσουμε αγωνιστικά στο νέο κύμα επίθεσης που προετοιμάζουν κυβέρνηση-ΕΕ-κουαρτέτο-επιχειρηματικοί όμιλοι!

Δημοκρατική Συμπαράταξη: “Κ. Τσίπρα λίγη ντροπή δεν θα έβλαπτε”

Η υπεύθυνη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, σχετικά με τα επεισόδια στην πορεία των συνταξιούχων, έκανε την ακόλουθη δήλωση: Ο πρωθυπουργός της πρώτης φοράς Αριστερά, που κατάργησε το ΕΚΑΣ και τσάκισε τις επικουρικές συντάξεις, έχει μονίμως κλούβες που κλείνουν τη δίοδο προς το Μαξίμου. Όταν οι συνταξιούχοι προσπαθούν να περάσουν και απωθούνται με δακρυγόνα, δηλώνει εξοργισμένος για την αστυνομική βία. Κύριε Τσίπρα, λίγη ντροπή δεν θα έβλαπτε!

Ποτάμι: “Πριν τους έταζαν τώρα τους ψεκάζουν με χημικά”

Ο κ.Κατρούγκαλος και ο κ.Τσίπρας κατέβαιναν στις πλατείες και έταζαν στους συνταξιούχους αυξήσεις και 13η σύνταξη. Αφού εκμεταλλεύθηκαν τον πόνο τους κι έγιναν κυβέρνηση, σήμερα τους ψεκάζουν με χημικά όταν τους ζητούν να υλοποιήσουν εκείνα που τους υποσχέθηκαν. Κλεισμένοι στο Μαξίμου και στα υπουργεία τους, προσπαθούν να αποφύγουν την οργή εκείνων που εξαπάτησαν και τους στέλνουν να συνομιλήσουν με τα ΜΑΤ. Και μπορεί ο κ.Τόσκας να αναλαμβάνει το πολιτικό βάρος των ψεκασμών προκειμένου να καλύψει τον κ.Τσίπρα, όμως η ευθύνη του λαϊκισμού και των κάλπικων υποσχέσεων ανήκει σε ολόκληρη την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Κι αυτή δεν παραγράφεται.

Τη λύπη της εκφράζειη Ένωση Κεντρώων

Η Ένωση Κεντρώων εκφράζει την βαθιά της λύπη για την κακομεταχείριση που έκαναν τα ΜΑΤ σε αθώους συνταξιούχους, οι οποίοι υπερασπιζόντουσαν το ψωμί τους, το μπουρμπουάρ των εγγονιών τους και το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια. Δεν μας αρκεί, η έκρηξη του κ. Τσίπρα, πρέπει να ληφθούν μέτρα να μην επαναληφθούν ποτέ τα ίδια.

ΛΑΕ: Πολιτική ευθύνη έχει ο Τσίπρας

Την πολιτική ευθύνη για την βάρβαρη ρίψη δακρυγόνων ενάντια στους συνταξιούχους δεν την έχει μόνο ο Ν. Τόσκας αλλά πρώτα απ’ όλα και κυρίως ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας. Την ίδια χημική αγριότητα επέδειξαν τα ΜΑΤ και την προηγούμενη μέρα ενάντια στους διαδη­λωτές στην Καισαριανή, με προσωπική εντολή Τσίπρα, για να προφυλάξουν την προκλητική κυ­βερνητική νεο­μνημονιακή φιέστα του με φόντο το θυσιαστήριο.

Η επιβαλλόμενη άμεση παραίτηση του Ν. Τόσκα δεν είναι καθόλου αρκετή. Αυτός που κυρίως πρέπει να φύγει είναι ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας και η επικίνδυνη αυταρχική νεομνημονιακή κυβέρνη­σή του, μαζί με όλο το κατεστημένο μνημονιακό συνονθύλευμα της χώρας. Είναι η κυβέρνηση Τσίπρα που κυβερνάει μόνο με χημικό πόλεμο ενάντια στο λαό, γιατί μόνο με χημικό πόλεμο και τρομοκρατία μπορεί να περάσει η εξαθλίωση μισθωτών και συνταξιούχων και η φτωχοποίηση του λαού.

Η όψιμη απόφαση για απαγόρευση ρίψης χημικών ενάντια σε συνταξιούχους και εργαζόμενους μόνο ως στάχτη στα μάτια των πολιτών μπορεί να χαρακτηριστεί. Ο αυταρχισμός, η επικυριαρχία των ΜΑΤ, τα δακρυγόνα και ο χημικός πόλεμος είναι συνώνυμα του μνημονιακού πολέμου· ενάντια στον κόσμο της εργασίας, στους απόμαχους της δουλειάς, στη νεολαία και στον λαό.

03/10/2016 12:15
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: