Επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Ποικίλα είναι τα πρωτοσέλιδα θέματα του σημερινού Τύπου με το Κυπριακό, τις αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης για το θέμα των εποίκων να δεσπόζουν.

Προβάλλονται επίσης η υπογραφή συμφωνίας Κυβέρνησης – Hermes για τη διαχείριση των υπηρεσιών ασφαλείας στα αεροδρόμια, η συμφωνία για υπογραφή συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας σε θέματα αιτημάτων δικαστικής συνδρομής, η κατάσταση στη Μοσούλη, η διάσκεψη Τύπου του Αχιλλέα Δημητριάδη για την υπόθεση της Ανδριανής Ιωάννου στο ΕΔΑΔ λόγω της κωλυσιεργίας της Επιτροπής Ακίνητης Ιδιοκτησίας της Τουρκίας και άλλα.

Η “Αλήθεια” στο κύριο θέμα της με τίτλο “Νέα γκάφα απορριπτικών!” γράφει ότι οι απορριπτικοί άσκησαν σκληρή και υβριστική αντιπολίτευση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στηριζόμενοι σε περσινό έγγραφο που δεν ισχύει και το οποίο “σέρβιρε η “Σημερινή” ως τελική συμφωνία για τις βασικές ελευθερίες και τους εποίκους”. Γράφει επίσης ότι στις 2 Νοεμβρίου θα καταθέσει ο Δημήτρης Χριστόφιας στην υπόθεση Μιλτιάδη Νεοφύτου εναντίον του πρώην ΠτΔ. Γράφει επίσης ότι στο διαχειριστή των δύο αεροδρομίων, Hermes Airports ανατίθενται οι υπηρεσίες ασφαλείας των αερομεταφορών μετά από υπογραφή της συμφωνίας με την κυβέρνηση.

“Η Σημερινή” στο κύριο θέμα της με τίτλο “Επικίνδυνη ερμηνεία για την αναλογία 4:1” γράφει ότι σε επικίνδυνες οδηγούνται τα πράγματα στο κεφάλαιο της ιθαγένειας και της δημογραφικής αναλογίας (4:1) παρά το ότι υπάρχει σειρά συμφωνιών, καθώς τώρα ο Μουσταφά Ακιντζί παραπέμπει σε αναλογία που αφορά μόνο στους έχοντες κυπριακή υπηκοότητα και όχι σε ό,τι αφορά την κάθοδο Ελλήνων και Τούρκων στην Κύπρο. Προβάλλει αλλού ότι Κύπρος και Ρωσία συμφώνησαν για την υπογραφή ενός Μνημονίου Συνεργασίας για επίσπευση αιτημάτων δικαστικής συνδρομής. Γράφει επίσης ότι άλλα 55 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για κατασκευή αγωγού νερού προς Λευκωσία και αντιπλημμυρικά έργα στη Λάρνακα.

“Ο Φιλελεύθερος” τιτλοφορεί το κύριο θέμα του “Σε μετωπική με Κομισιόν” και γράφει ότι Λευκωσία και Βρυξέλλες βρίσκονται σε αντιπαράθεση σε βαθμό που μπορεί να οδηγήσει σύντομα σε μετωπική σύγκρουση λόγω των ανεκπλήρωτων υποχρεώσεων του οδικού χάρτη της Τουρκίας και την προκλητική στάση της Κομισιόν. Αλλού προβάλλει ότι σφίγγει ο κλοιός γύρω από τη Μοσούλη και ότι ανθρωπιστική καταστροφή απειλεί να πλήξει 1,5 εκ. κατοίκους που ζουν ακόμη στην πόλη. Γράφει επίσης ότι από δύο αστυνομικούς θα έχουν η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη και ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ.

Η “Χαραυγή” στο πρωτοσέλιδο θέμα της με τίτλο “Στα χέρια Χάσικου η διαχείριση Μακένζι” γράφει ότι στο Υπουργείο Εσωτερικών επιστρέφει από την 1η Ιανουαρίου 2017 η διαχείριση της παραλίας Μακένζι στη Λάρνακα και ο Υπουργός Εσωτερικών, ως Κηδεμόνας Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, θα προχωρήσει στη σύναψη νέων μισθώσεων με δικαιούχους πρόσφυγες. Γράφει επίσης ότι εκατομμύρια είναι τα θύματα της εμπορίας προσώπων και στην Κύπρο είναι κυρίως εργασιακή η εκμετάλλευση. Η “Χ” γράφει αλλού ότι σε τρία χρόνια τα νοικοκυριά έχασαν κατά μέσο όρο 3.274 ευρώ ή το 16,2% του εισοδήματός τους.

Η αγγλόγλωση “Cyprus Mail” με τίτλο “Η πολιτεία αρνείται να υποστηρίξει υπόθεση εναντίον της επιτροπής αποζημιώσεων” γράφει ότι σύμφωνα με το δικηγόρο Αχιλλέα Δημητριάδη, η έκβαση της υπόθεσης της Ανδριανής Ιωάννου στο ΕΔΑΔ λόγω της κωλυσιεργίας της Επιτροπής Ακίνητης Ιδιοκτησίας της Τουρκίας στα κατεχόμενα να καταβάλει τις αποζημιώσεις για απώλεια χρήσης και για την αξία της περιουσίας, βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω της άρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμμετέχει στις ακροάσεις. Αλλού προβάλλει την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Δουβλίνο. Προβάλλει επίσης δήλωση του Υπουργού Παιδείας Κώστα Καδή ότι πολλά περισσότερα χρειάζονται για να περιοριστεί η βία στα σχολεία.

Η εβδομαδιαία “Οικονομική Καθημερινή” με κύριο τίτλο “Νέο σχέδιο για ιδιωτικοποίηση Cyta εξετάζει η κυβέρνηση” γράφει ότι στόχος είναι να διατηρηθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον και να πειστεί και η αντιπολίτευση. Ωστόσο οι συντεχνίες απορρίπτουν οποιοδήποτε σχέδιο διαφοροποιεί το σημερινό καθεστώς. Γράφει επίσης ότι πολύ ακριβό φαίνεται να είναι το τίμημα για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και ότι 230 Βρετανού έχουν κάνει αίτηση για παραχώρηση της κυπριακής υπηκοότητας από την περίοδο του δημοψηφίσματος. Γράφει επίσης ότι το 28,9% των Κυπρίων βιώνουν φτώχεια αφού το ποσοστό χειροτέρευσε από το 2014 όταν έφθανε τα 27,4%.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: