Επιδιώκουμε λύση που να συνάδει με τις αρχές και αξίες της ΕΕ υποστηρίζει ο Ν. Αναστασιάδης




Δεν παραγνωρίζουμε τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε, στις συνομιλίες για το Κυπριακό, είτε ως αποτέλεσμα των τουρκικών αξιώσεων είτε των νέων πραγματικοτήτων, δηλώνοντας απερίφραστα ότι αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε είναι μια λύση του Κυπριακού που να συνάδει με τις αρχές και αξίες της ΕΕ, τα ανθρώπινα δικαιώματα, που να επιτρέπει και να δημιουργεί σύγχρονο, απόλυτα ευρωπαϊκό κράτος, που θα διασφαλίζει συνθήκες ειρηνικής συνύπαρξης και συλλειτουργίας Ε/κ και Τ/κ και θα δημιουργεί προοπτική για το μέλλον των νέων γενιών, είπε ο Ν. Αναστασιάδης.

Σε ομιλία του κατά την παρουσίαση βιβλίου του Γιάννη Καρεκλά «Κυπριακό 1950-1974. Δίκαιες αξιώσεις-λάθος επιλογές» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι οι κανόνες δικαίου από μόνοι τους δεν οδηγούν σε λύσεις και οι πολιτικές με παραγνώριση του δικαίου δεν οδηγούν σε βιώσιμες λύσεις. Πρόσθεσε ότι η πάροδος του χρόνου εξουδετερώνει το δίκαιο ή δημιουργεί νέα δεδομένα που οδηγούν σε νέους κανόνες ή οιωνοί δίκαιο.

Είπε ακόμα πως ο συμβιβασμός, είναι η υιοθέτηση πολιτικών αποφάσεων και δικαίου και παρά το ότι ενδεχομένως να μην είναι απόλυτα συμβατός με το δίκαιο, δυνατό να είναι δικαιότερος, από τα αποτελέσματα που δημιουργούνται εκ της ατολμίας, της στασιμότητας και των αδιεξόδων. Διατύπωσε επίσης τη θέση ότι οι πολιτικές ηγεσίες πρέπει ηγούνται και όχι να άγονται από συναισθηματισμούς ή εξάρσεις που καλλιεργούνται μέσα στον λαό και σημείωσε ότι ηγέτης που θέτει υπεράνω του εθνικού καλού το πολιτικό κόστος του ιδίου, είναι ανάξιος να κυβερνά.

Είπε πως θεωρεί την παρουσία του βιβλίου του Γιάννη Καρεκλά μια σπουδαία ευκαιρία να υπερβούμε στερεότυπα και να αναδείξουμε προβληματισμούς και ανέφερε ότι είναι καιρός να αντικαταστήσουμε τον υπέρμετρο συναισθηματισμό με την ορθολογική σκέψη και τα αόριστα συνθήματα με πρακτικές πολιτικές προτάσεις.

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι δεν έχουμε το δικαίωμα μέσα από την ατολμία μας, ή την απραξία μας, ή τις φοβίες, ή την καλλιεργούμενη συνομοσιολογία των ξένων να επιτρέψουμε στην Τουρκία να επιβάλει τους στόχους της και από εμάς και τις πολιτικές μας εξαρτάται να αποτρέψουμε αυτό που επιδιώκει η άλλη πλευρά.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: