Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Ομπάμα για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών στη Συρία




Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συζήτησε χθες με τα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου σχετικά με τις επιχειρήσεις κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και τον πόλεμο στη Συρία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Ομπάμα θέλει να συνεχιστούν οι διπλωματικές προσπάθειες για να αποκλιμακωθεί η αιματοχυσία και να τερματιστεί ο πόλεμος στη Συρία και συζήτησε με τα μέλη του ΣΕΑ τα επόμενα βήματα. Στην ανακοίνωσή του, ο Λευκός Οίκος σημείωσε πως παρότι οι διμερείς διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία σχετικά με τη Συρία ανεστάλησαν, είναι αναγκαίο να συνεχιστούν οι συζητήσεις με χώρες-κλειδιά προκειμένου να «ενθαρρυνθούν όλες οι πλευρές να υποστηρίξουν μια πιο διαρκή και βιώσιμη μείωση της βίας».

Το πρακτορείο Ρόιτερς είχε μεταδώσει ότι στη συνεδρίαση του ΣΕΑ επρόκειτο να εξεταστούν στρατιωτικές και άλλες επιλογές. Αμερικανοί αξιωματούχοι σημείωναν πάντως ότι θεωρούσαν απίθανο ο Ομπάμα να διατάξει επιδρομές εναντίον συριακών κυβερνητικών στόχων ή να λάβει κάποια σημαντική απόφαση κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου.

Στην ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε δεν γίνεται καμιά αναφορά στις «επιλογές» που κατά κυβερνητικές πηγές επρόκειτο να εξεταστούν.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι συναντάται σήμερα με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και τους ΥΠΕΞ της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και του Ιράν στη Λοζάνη για μια ευρεία συζήτηση όσον αφορά την κήρυξη νέας κατάπαυσης του πυρός στη Συρία.

Ο Κέρι αποφεύγει επιδεικτικά να διεξαγάγει συνομιλίες σε διμερές επίπεδο με τον Λαβρόφ τρεις εβδομάδες μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας στη Συρία την οποία είχαν διαπραγματευθεί διεξοδικά.

15/10/2016 06:59
ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – AP
Ουάσινγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: