Διπλό πρόβλημα για τον Αλέξη: Το αίτημα στον Πούτιν για τη δραχμή και το τηλεφώνημα του Κλίντον




Τις αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης προκάλεσαν δύο διαφορετικές πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας χθες. Η πρώτη σχετίζεται με το βιβλίο δύο Γάλλων δημοσιογράφων της γνωστής εφημερίδας Le Monde υπό τον τίτλο «Ένας Πρόεδρος δεν πρέπει να τα λέει αυτά», το οποίο περιλαμβάνει εκμυστηρεύσεις του Φρανσουά Ολάντ προς τους συγγραφείς, και η δεύτερη σχετίζεται με αποκαλύψεις του γνωστού ιστότοπου Wikileaks.

Συγκεκριμένα, στο βιβλίο των δύο Γάλλων δημοσιογράφων, ο Φρανσουά Ολάντ υποστηρίζει ότι ενημερώθηκε από τον Ρώσο ομόλογό του ότι ο Αλέξης Τσίπρας συζήτησε το ενδεχόμενο να τυπώσει η Ελλάδα δραχμές στην Ρωσία. Ο Γάλλος Πρόεδρος φέρεται να εκμυστηρεύτηκε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν του είπε ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός τον είχε ρωτήσει αν μπορεί να τυπώσει δραχμές στη Ρωσία. Με βάση πάντα όσα γράφονται στο βιβλίο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται να προσέθεσε ότι ενημέρωσε τον Ολάντ προκειμένου να γίνει σαφές ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν αποτελεί επιθυμία της Μόσχας.  Ο Ολάντ φέρεται επίσης να απαντά ότι η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα και αν έβγαινε από την ευρωζώνη και είχε ανάγκη από χαρτονομίσματα, «δεν θα σοκαριζόμουν εάν τα τύπωνε η Ρωσία, γιατί θα απαντούσε σε ένα αίτημα».

Ο Ολάντ, με βάση το βιβλίο, είπε στους δύο δημοσιογράφους:  «Διερωτήθηκα γιατί μου είπε αυτό το πράγμα. Ίσως για να μην θεωρηθεί υπεύθυνος ότι έσπρωξε την Ελλάδα στην έξοδο από την ΕΕ και, δεύτερον, για να μου πει -και δεν ήταν κακή ιδέα- ότι κατά την άποψή του το Grexit ήταν ένας κίνδυνος, που έπρεπε πάση θυσία να αποφευχθεί».

Την εκδοχή αυτή διέψευσε κατηγορηματικά κυβερνητική πηγή μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σύμφωνα με την κυβερνητική πηγή, υπήρξαν επικοινωνίες μεταξύ των Τσίπρα – Πούτιν όμως ουδέποτε ο Έλληνας Πρωθυπουργός έθεσε τέτοιο θέμα. «Αντιθέτως, κοινός τόπος ήταν ότι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος είναι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη» τονίστηκε.

Η δεύτερη πληροφορία που προκάλεσε την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η δημοσιοποίηση από τον ιστότοπο Wikileaks, σειρά ηλεκτρονικών μηνυμάτων, με βάση τα οποία εμφανίζεται ο Λευκός Οίκος να ζήτησε, το καλοκαίρι του 2015, και ειδικότερα πριν από το δημοψήφισμα του Ιουλίου, από τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, να «διαμεσολαβήσει» και «να πιέσει» τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να συναινέσει στη συμφωνία με τους δανειστές.

Πιο συγκεκριμένα, λίγες ημέρες μετά το δημοψήφισμα το καλοκαίρι του 2015, η κυβέρνηση Ομπάμα προσέγγισε τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου επί προεδρίας Κλίντον, Τζον Ποντέστα, ως σύνδεσμο με τον Μπιλ Κλίντον. Από το γραφείο του Μπιλ Κλίντον δίνεται θετική απάντηση στο αίτημα για επαφή με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ωστόσο ζητούνται διευκρινίσεις εάν θα υπάρξει αντίστοιχη πίεση και προς την γερμανική πλευρά, και συγκεκριμένα προς την Ανγκελα Μέρκελ.

Συγκεκριμένα, ο Τζον Ποντέστα, σημερινός διευθυντής της καμπάνιας της Χίλαρι Κλίντον και στενός συνεργάτης της οικογένειας, έγραφε στις 10 Ιουλίου 2015: «Ο Λευκός Οίκος με ρώτησε αν ο WJC (σσ. William Jefferson Clinton) έχει αρκετά καλή σχέση με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα για να τον πάρει και να τον συμβουλέψει να προχωρήσει σε συμφωνία. Μπορείς να τον ρωτήσεις αν κάτι τέτοιο είναι πιθανό; Αν ναι, μπορώ να του μιλήσω μόλις βγω από το τρένο, ώστε να του εξηγήσω το σκεπτικό τους και τι προσπαθούν να επιτύχουν», με το γραφείο του Μπιλ Κλίντον να απαντά: «Λέει πως ναι, αλλά χρειάζεται πολύ περισσότερες πληροφορίες από όσες έχει στη διάθεσή του. Η επείγουσα ερώτησή του είναι – θα ασκήσουμε πίεση και στη Μέρκελ;».

Από τα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα από το Wikileaks ως τώρα δεν διευκρινίζεται εάν τελικά ο Μπιλ Κλίντον συνομίλησε με τον Αλέξη Τσίπρα.

Στην Αθήνα πάντως, κυβερνητικοί κύκλοι, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογράμμισαν ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως επικοινωνία μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Μπιλ Κλίντον πριν από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 και ότι η μοναδική επικοινωνία που έγινε ήταν με τον ίδιο τον Αμερικανό Πρόεδρο Ομπάμα μετά το δημοψήφισμα.

Ο ΠΟΥΤΙΝ, Ο ΑΛΕΞΗΣ, Ο ΟΛΑΝΤ ΚΑΙ ΟΙ ΔΡΑΧΜΕΣ

 

ΚΥΠΕ – Ελένη Μαυρούλη – Ελλάδα/ΑΘΗΝΑ 13/10/2016 22:54

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: