Διάσωση 5.600 προσφύγων από το ιταλικό λιμενικό ανοικτά της Λιβύης




Το λιμενικό σώμα της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι συντόνισε επιχειρήσεις που είχαν ως αποτέλεσμα τη διάσωση περισσότερων από 5.600 προσφύγων στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Λιβύης, ένας από τους υψηλότερους απολογισμούς από τις αρχές του έτους.

Τα μέλη των ομάδων διάσωσης περισυνέλεξαν μία σορό από ένα εκ των 39 πλοίων τα οποία έσπευσαν να βοηθήσουν, ιδίως σωστικές λέμβους, αλλά επίσης πέντε αλιευτικά όπου επέβαιναν εκατοντάδες άνθρωποι κι επίσης δύο σχεδίες, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος Τύπου των λιμενικών ακτών.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονταν νωρίς το βράδυ με τα στελέχη των ομάδων να επικεντρώνονται σε σωστικές λέμβους στις οποίες επέβαιναν κατά μέσο όρο 120-140 άνθρωποι στην καθεμία.

Πολεμικά πλοία και σκάφη της ακτοφυλακής της Ιταλίας όπως και πολεμικά πλοία άλλων χωρών επιχειρούν στην περιοχή, όπως επίσης πλοία μη κυβερνητικών οργανώσεων όπως των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF), της SOS Mediterranee, της Save the Children, της Sea-Eye ή ακόμα της ProActiva Open Arms.

Πολλά από αυτά τα ιδιωτικά σκάφη συμμετείχαν το πρωί σε μια επιχείρηση διάσωσης 720 ανθρώπων που ήταν στοιβαγμένοι στη γέφυρα και το αμπάρι ενός αλιευτικού μήκους 15 έως 20 μέτρων.

«Για πολλές ώρες κάθε φορά που άνθρωποι μεταφέρονταν από τη γέφυρα προς τις σωστικές λέμβους μας, εξέρχονταν άλλοι τόσοι από το αμπάρι. Ήταν απίστευτο», περιέγραψε ο Γιοχάν Μουσερί, συντονιστής της ομάδας διάσωσης της οργάνωσης SOS Mediterranee σε δελτίο Τύπου.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: