Χάσικος: Από την έκβαση των συνομιλιών για το εδαφικό θα κριθεί η λύση του Κυπριακού




O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης βρίσκεται σε κρίσιμες και εντατικές διαπραγματεύσεις με τον ηγέτη της τ/κ κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί, με στόχο τη συνολική επίλυση του Κυπριακού, στη βάση της συμπεφωνημένης από το 1977 (Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου Μακαρίου – Ντενκτάς) και 1979 (Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου Κυπριανού – Ντενκτάς) και διεθνώς αποδεκτής βάσης λύσης, που είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, ανέφερε την Τρίτη ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος.

“Εφιστώ την προσοχή σας στο γεγονός ότι στις αρχές Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί στο εξωτερικό ένας νέος και εξαιρετικά σημαντικός γύρος διαβουλεύσεων μεταξύ των ηγετών των δύο Κοινοτήτων για το εδαφικό και ότι από το αποτέλεσμα αυτής της διαβούλευσης θα κριθεί και η λύση του Κυπριακού” συνέχισε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Σε ομιλία του κατά την παράδοση των κλειδιών διαμερισμάτων στους δικαιούχους πρόσφυγες, στο Συνοικισμό Άγιοι Ανάργυροι Ι, στη Λάρνακα, πρόσθεσε ότι η ζητούμενη λύση πρέπει επίσης να εδράζεται στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών για την Κύπρο, του κοινοτικού κεκτημένου, του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, του πλήρους σεβασμού και της εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια, της Συμφωνίας (Κοινή Δήλωση) Αναστασιάδη – Έρογλου της 11ης Φεβρουαρίου 2014.

“Αγωνιζόμαστε για την επανένωση της πατρίδας και του λαού μας, για την απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων, την κατάργηση των αναχρονιστικών Εγγυήσεων του 60’ και την επιστροφή σημαντικού ποσοστού κατεχόμενης γης”, συνέχισε ο Υπουργός Εσωτερικών και υπενθύμισε τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας την Κυριακή, 23/10/2016 στο Πισσούρι ότι μέχρι στιγμής έχουμε “κατορθώσει να πετύχουμε συγκλίσεις, να βελτιώσουμε ακόμα και πρόνοιες του Συντάγματος του 1960, σε πολλούς τομείς, προκειμένου να δημιουργήσουμε τις προοπτικές, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ο Ελληνισμός στο μέλλον, να διασφαλίζεται η ελεύθερη διακίνηση, η ελεύθερη εγκατάσταση, το δικαίωμα απόκτησης περιουσίας, το δικαίωμα ενάσκησης επαγγέλματος οπουδήποτε ο κάθε Κύπριος αποφασίσει».

Σε ό,τι αφορά την παράδοση κλειδιών είπε πως η τελετή παράδοσης των κλειδιών αποτελεί απόδειξη του γεγονότος ότι η Κυβέρνηση στέκεται δίπλα στους πρόσφυγες και έμπρακτα τους στηρίζει.

Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, λαμβάνοντας υπόψη την υποχρέωση του κράτους προς τους εγκεκριμένους δικαιούχους, αποφάσισε το διαχωρισμό, κατασκευή και αναδιανομή 600 περίπου οικοπέδων αυτοστέγασης, που έχουν παραχωρηθεί την περίοδο 2010-2012 και δεν έχουν διαχωριστεί. Ανέφερε ότι για το σκοπό αυτό, έχουν περιληφθεί πρόνοιες στους προϋπολογισμούς του 2016-2018 ύψους €13,4 εκ. και είπε ότι η κατασκευή των εν λόγω οικοπέδων αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2018.

Ανέφερε ακόμα ότι μέσα στο πλαίσιο της στεγαστικής πολιτικής και ειδικά για τη στήριξη των εκτοπισθέντων, συνεχίζεται η παροχή οικονομικής βοήθειας μέσω των ακόλουθων τριών Σχεδίων: Αυτοστέγαση σε Ιδιόκτητο Οικόπεδο, Αγορά Διαμερίσματος/Κατοικίας και Επιδότηση Ενοικίου. Για τα τρία αυτά Σχέδια, έχει συμπεριληφθεί στον Προϋπολογισμό του 2016 το συνολικό ποσό των €41,7 εκ. Έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο Σχέδιο Επιδότησης Ενοικίου σε Εκτοπισθέντες και η δαπάνη αυξήθηκε από €4,5 εκ. το 2014 και 2015, στα €7,0 εκ. το 2016 και στα €8,0 εκ. Το 2017.

Για τα 42 διαμερίσματα των οποίων παρέδωσε τα κλειδιά ανέφερε ότι οι εργασίες άρχισαν στις 30/03/2015 και ολοκληρώθηκαν στις 30/05/2016 με συνολικό κόστος €2,3 εκ.

Διευκρίνισε περαιτέρω ότι οι δικαιούχοι, κάτοικοι του συνοικισμού, στους οποίους δεν κατέστη δυνατή η παραχώρηση διαμερίσματος στη φάση αυτή του Έργου, διατηρούν το δικαίωμα παραχώρησης οικιστικής μονάδας, που θα τους παραδοθεί σε επόμενη φάση της αναδόμησης του οικισμού.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: