Χάος προκάλεσε στους Ρεπουμπλικάνους ο Τράμπ: Διχασμένοι και ενώπιον μεγάλης ήττας




Στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος καλούν τον Ντόναλντ Τραμπ να παραιτηθεί μετά το μαύρο σαββατοκύριακο που ακολούθησε τη δημοσιοποίηση του βίντεο στο οποίο ένας αποχαλινωμένος Τραμπ εκστομίζει χυδαιότητες για τις γυναίκες.

Ομως μία απόπειρα για την αντικατάστασή του θα αντιμετώπιζε τεράστια νομικά και διαδικαστικά εμπόδια, σύμφωνα με αμερικανούς ειδικούς σε θέματα εκλογών, ακόμη περισσότερο που μόνο ένας μήνας απομένει μέχρι την 8η Νοεμβρίου.

«Είναι πρακτικά αδύνατο να γίνει αντικατάσταση τον Αύγουστο, πόσο μάλλον τον Οκτώβριο», δηλώνει ο στρατηγικός σχεδιαστής των Ρεπουμπλικανών Καρλ Ρόουβ.

Η αντικατάσταση του προεδρικού υποψηφίου τους ενός από τα δύο βασικά πολιτικά κόμματα και μάλιστα μόνο έναν μήνα πριν από τις εκλογές θα ήταν πρωτοφανές στην σύγχρονη ιστορία των προεδρικών εκλογικών αναμετρήσεων των ΗΠΑ.

Ο κανονισμός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δεν προβλέπει διαδικασία ακούσιας απομάκρυνσης ενός προεδρικού υποψηφίου που έχει ήδη ανακηρυχθεί. Το κόμμα διαθέτει μία διαδικασία που είναι γνωστή ως κανόνας 9 που προβλέπει τον μηχανισμό κάλυψης κενής θέσης εάν ένας υποψήφιος πεθάνει ή παραιτηθεί.

Ομως, παρά τις πιέσεις, ο Τραμπ δεν δείχνει καμία διάθεση να παραιτηθεί.

Εάν ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών αποφάσιζε να παραιτηθεί, η διαδικασία προβλέπει τη σύγκληση της 160μελούς επιτροπής της ρεπουμπλικανικής συνέλευσης για την επιλογή νέου υποψηφίου, λέει ο Τόμας Σβαρτς, ιστορικός της αμερικανικής προεδρίας στο Vanderbilt University.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι μία τέτοια κίνηση θα προκαλούσε εκλογικό χάος, καθώς θα χρειαζόταν σειρά δικαστικών μαχών πολιτεία την πολιτεία για την αλλαγή των ψηφοδελτίων την τελευταία στιγμή, καθώς οι σχετικές προθεσμίες έχουν παρέλθει σε πολλές αμερικανικές πολιτείες.

Ενα άλλο αξεπέραστο ζήτημα θα ήταν ο χειρισμός των ψήφων που έχουν ήδη κατατεθεί. Περί τους 411.000 Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει, είτε προσωπικώς είτε ταχυδρομικά, σύμφωνα με τον Μάικλ ΜακΝτόναλντ, καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Florida State University.

Αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα τις προσεχείς ημέρες. Η πρόωρη ψηφοφορία έχει ήδη ξεκινήσει σε έξι πολιτείες και αυτήν την εβδομάδα θα ξεκινήσει σε ακόμη οκτώ.

Αλλο πρόβλημα για τους Ρεπουμπλικανούς θα ήταν ο κίνδυνος νομικής αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος, πράγμα που ενδεχομένως θα αποθάρρυνε ψηφοφόρους του κόμματος να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα μπορούσε να προβάλει το επιχείρημα ότι οι ψήφοι που έχουν ήδη κατατεθεί υπέρ του Τραμπ θα πρέπει να μετρήσουν υπέρ του υποψηφίου που θα τον αντικαταστήσει, σύμφωνα με τον Μάθιου Ντάλεκ του George Washington University’s Graduate School of Political Management.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος Ντόνα Μπραζίλ δήλωσε ότι το κόμμα πιθανότατα θα αμφισβητήσει οποιαδήποτε απόπειρα των Ρεπουμπλικανών να αντικαταστήσουν τον Τραμπ, λέγοντας ότι θα προκαλέσει μεγάλη σύγχυση στους ψηφοφόρους που έχουν ήδη ψηφίσει.

«Θα ήταν πολιτική αυτοκτονία για τον Ντόναλντ Τραμπ να παραιτηθεί αυτήν τη στιγμή», δήλωσε στο ABC News. «Είμαι βέβαιη ότι η νομική μου ομάδα ήδη παρακολουθεί τις κινήσεις που γίνονται, αν γίνονται», απάντησε όταν ερωτήθηκε εάν οι Δημοκρατικοί θα αντιταχθούν σε μία προσπάθεια αντικατάστασης υποψηφίου στα ψηφοδέλτια.

Σύμφωνα με τον Μάθιου Ντάλεκ, η προσπάθεια ορισμού νέου υποψηφίου αυτήν τη στιγμή θα οδηγήσει στο «απόλυτο χάος». «Θα πλέαμε σε αχαρτογράφητα νερά. Θα βρισκόμασταν σε νομική κόλαση».

09/10/2016 23:10
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ουάσινγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: