Το “ελληνικό έπος” επανέρχεται στο προσκήνιο στο σημερινό Eurogroup υποστηρίζει το Bloomberg




«Οικονομικό έπος» που επανέρχεται αυτή την εβδομάδα στο προσκήνιο χαρακτηρίζει το ελληνικό ζήτημα τη Δευτέρα το αμερικανικό πρακτορείο Βloomberg ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup το απόγευμα.

«Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα αποφασίσουν τη Δευτέρα εάν η Ελλάδα, στο τρίτο διεθνές πρόγραμμα βοήθειας από το 2010, πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να λάβει περαιτέρω χρηματοοικονομική βοήθεια. Αυτό που διακυβεύεται πλέον είναι η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ που συνδέεται με αλλαγές στις συντάξεις, τη διοίκηση των τραπεζών και την αγορά ενέργειας» αναφέρει το πρακτορείο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το σήμα που εκπέμπεται από πολλούς ευρωπαίους αξιωματούχους, περιλαμβανομένου και του Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, είναι ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει πράξει αρκετά για να λάβει την επόμενη δόση, που αποτελεί το χρηματικό ποσό το οποίο υπολείπεται από τα 10,3 δισ. ευρώ στα οποία συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών προς τα τέλη του Μαΐου.

«Εντούτοις η συνολική προοπτική για την Ελλάδα παραμένει νεφελώδης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει νέα συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας το 2016 – την όγδοη συνεχόμενη τα τελευταία εννέα χρόνια – και έχει τονίσει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την επόμενη αξιολόγηση έως τα τέλη Νοεμβρίου για να βοηθήσει να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη το 2017» σχολιάζει το πρακτορείο, και προσθέτει:

«Αλλά αυτό ο στόχος θα μπορούσε να είναι φιλόδοξος για κάθε κυβέρνηση. Και το χρονοδιάγραμμα καθίσταται ακόμη πιο φιλόδοξος αν σκεφτεί κανείς ότι στην επόμενη αξιολόγηση υπάρχουν θέματα όπως η απορρύθμιση στην αγορά εργασίας τα οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα για την κυβέρνηση Τσίπρα που έχει κομμουνιστικές ρίζες».

Σύμφωνα με το Bloomberg, δύο παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν τον «κυβερνητική ζήλο» (για πιστή εφαρμογή του προγράμματος), το πρώτο η προοπτική απομείωσης του χρέους από την ευρωζώνη και το δεύτερο η πιθανότητα η ΕΚΤ να επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και να καλύψει την Ελλάδα.

Το άσχημο σενάριο για την Ελλάδα στο Εurogroup είναι να αποφασιστεί η τμηματική εκταμίευση της δόσης και να εκταμιευτούν σήμερα τα 1,7 δισεκ. ευρώ τώρα, και 1,1 δισεκ. σε μια εβδομάδα από τώρα.

http://mignatiou.com/2016/10/simera-krinete-apofasi-gia-egkrisi-tis-dosis-ton-28-dis-evro-pros-ellada/

http://mignatiou.com/2016/10/kamia-simfonia-gia-simmetochi-dnt-sto-paketo-gia-ellada-lei-o-antiproedros-tou-tamiou/

http://mignatiou.com/2016/10/skliro-pazari-gia-to-chreos-ke-ta-pleonasmata-o-soimple-strangalizi-tin-ellada/

ΠΗΓΗ: BLOOMBERG

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: