Ασυμφωνία για ελάφρυνση: Να τηρηθούν οι συμφωνίες για το χρέος ζήτησε ο Τσίπρας από Σουλτς




Το ελληνικό χρέος και το προσφυγικό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στην ανάγκη τήρησης των συμφωνιών για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα του χρέους, επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση σύντομα και εντός των χρονοδιαγραμμάτων.

Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης συνδέεται με τη συμφωνία του περασμένου Μαΐου για το ελληνικό χρέος και ως εκ τούτου επιθυμεί έως το τέλος του χρόνου να υπάρξει λύση που θα το καθιστά βιώσιμο.

Οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι ο κ. Σουλτς ήταν θετικός στην προοπτική στήριξης της ελληνικής πλευράς για το χρέος, επισημαίνοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ειδικότερα οι Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων και Απασχόλησης έχουν συμβάλει στην προώθηση της συζήτησης για το χρέος και θα συνεχίσουν να το κάνουν.

Σε συνομιλία των δύο πολιτικών μπροστά από τις τηλεοπτικές κάμερες, ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Σουλτς για την συνάντηση και τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρώπη, όπως το προσφυγικό, η μετανάστευση, το χρέος και η Κύπρος.

«Πρέπει να ανταλλάξουμε απόψεις» τόνισε ο πρωθυπουργός. Με τη σειρά του, ο κ. Σουλτς έκανε λόγο για μια συνάντηση σε «δύσκολη χρονική στιγμή» αλλά μεταξύ φίλων. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε ότι θέλει να υποστηρίξει την κατάσταση στην Ελλάδα, ιδίως όσον αφορά στο προσφυγικό.

«Υπάρχει έλλειψη αλληλεγγύης» υπογράμμισε ο κ. Σουλτς, που για άλλη μια φορά υπογράμμισε ότι το προσφυγικό δεν είναι πρόβλημα της Ελλάδας, της Ιταλίας ή της Γερμανίας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι άμεση αλληλεγγύη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αύριο το πρωί ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί, στο περιθώριο της συνόδου, με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Αδειάζει τις προσδοκίες που καλλιέργησαν προηγούμενες δηλώσεις αξιωματούχου της κυβέρνησης ο Μάρτιν Σούλτς, για “πρωτοβουλίες” από μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα του ελληνικού χρέους, έπειτα από τη συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα.
 
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς από τον ανταποκριτή του protothema.gr στις Βρυξέλλες κατά πόσο στέκουν οι φήμες για ενδεχόμενες πρωτοβουλίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Μάρτιν Σούλτς δήλωσε πως είναι ενήμερος για τις φήμες αυτές και είναι έκπληκτος.
 
«Άκουσα και εγώ τη φήμη αυτή ως Πρόεδρος του ΕΚ, και δεν μπορώ να απαντήσω. Εξεπλάγην από τις φήμες πως το ΕΚ θα λάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία. Μίλησα με τον Αλέξη Τσίπρα σχετικά με το συνεχιζόμενο διάλογο στην Ελλάδα και μου εξήγησε για τις συζητήσεις με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και το ΔΝΤ για το θέμα αυτό.
 
Θεωρώ πως η πηγή της φήμης αυτής είναι πως στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Οικονομικής Επιτροπής, (το θέμα του χρέους) θα υπάρξει στην ατζέντα εργασίας της σε επόμενη συνεδρίαση, αυτό είναι κάτι τυπικό αλλά δεν αποτελεί συγκεκριμένη πρωτοβουλία του ΕΚ».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: