Αρνούνται οι Χούτι ότι έριξαν πύραυλο κατά αμερικανικού πολεμικού στην Υεμένη




Οι σιίτες αντάρτες Χούτι αρνήθηκαν σήμερα ότι οι δυνάμεις τους εκτόξευσαν πύραυλο εναντίον ενός πολεμικού πλοίου των ΗΠΑ, ο οποίος, σύμφωνα με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ερρίφθη από περιοχή της Υεμένης που τελεί υπό τον έλεγχό τους.

“Το κίνημα των Χούτι αρνείται ότι στόχευσε οποιοδήποτε πλοίο ανοικτά της Υεμένης”, δήλωσε αξιωματούχος των Χούτι στο πρακτορείο Reuters, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Νωρίτερα σήμερα, η κεντρική διοίκηση των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων (Navcent) ανακοίνωσε πως δύο πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από περιοχές που ελέγχουν οι Χούτι έπεσαν στην Ερυθρά Θάλασσα όχι μακριά από ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό.

Ενώ το USS Mason πραγματοποιούσε το βράδυ της Κυριακής (χθες) “επιχειρήσεις ρουτίνας στα διεθνή ύδατα”, δύο πύραυλοι, που εκτοξεύθηκαν με διαφορά 60 λεπτών, έπεσαν στα ύδατα της Ερυθράς Θάλασσας χωρίς να πλήξουν το πολεμικό σκάφος και χωρίς να προκαλέσουν θύματα ή ζημιές, δήλωσε η Πόλα Νταν, εκπρόσωπος της Navcent.

“Εκτιμούμε πως οι πύραυλοι αυτοί εκτοξεύθηκαν από περιοχές που ελέγχονται από τους Χούτι στην Υεμένη”, πρόσθεσε στην ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Το επεισόδιο αυτό σημειώνεται λίγες ημέρες αφότου ένα πολεμικό πλοίο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων επλήγη από ρουκέτες, επίσης στην Ερυθρά Θάλασσα, κοντά στον στρατηγικό πορθμό Μπαμπ Αλ-Μαντέμπ, όπου βρισκόταν σε ανθρωπιστική αποστολή, σύμφωνα με το Άμπου Ντάμπι.

Οι αντάρτες Χούτι ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση, που πραγματοποιήθηκε την 1η Οκτωβρίου.

Τα ΗΑΕ είναι μέλη του αραβικού συνασπισμού του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία, ο οποίος επενέβη στην Υεμένη για να υποστηρίξει την κυβέρνηση την οποία αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα απέναντι στους αντάρτες, που κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σαναά πριν από δύο χρόνια.

Ο πορθμός Μπαμπ αλ-Μαντέμπ, από τον οποίο διέρχεται ένα μέρος της παγκόσμιας θαλάσσιας κυκλοφορίας, τελεί υπό τον έλεγχο των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων μετά την ανακατάληψή του το φθινόπωρο του 2015, με τη βοήθεια του αραβικού συνασπισμού, από τους αντάρτες που τον είχαν καταλάβει τον Μάρτιο του 2015.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η αμερικανική διοίκηση αναφέρει πως “οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν δεσμευμένες στη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας παντού στον κόσμο”, περιλαμβανομένης και της Ερυθράς Θάλασσας.

“Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των πολεμικών σκαφών και του προσωπικού μας”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Καθώς οι ειρηνευτικές συνομιλίες στην Υεμένη παραμένουν σε αδιέξοδο, οι αντάρτες Χούτι ενέτειναν τις επιθέσεις με πυραύλους, σε αντίποινα για τις αεροπορικές επιδρομές του συνασπισμού, οι οποίες πλήττουν μερικές φορές στόχους αμάχους.

Την επομένη του θανάτου 140 ανθρώπων σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον μιας επικήδειας τελετής στη Σαναά, πρωτεύουσα της Υεμένης, οι αντάρτες εκτόξευσαν την Κυριακή, σύμφωνα με τον συνασπισμό, έναν πύραυλο εναντίον των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων στη Μαρίμπ, ανατολικά της Σαναά, και έναν δεύτερο εναντίον της πόλης Ταέφ, στο δυτικό τμήμα της Σαουδικής Αραβίας. Οι δύο πύραυλοι αναχαιτίστηκαν, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του ο συνασπισμός.

Η σύγκρουση στην Υεμένη έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 6.700 ανθρώπων, από τους οποίους περίπου οι μισοί ήταν άμαχοι, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

10/10/2016 12:23
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Σαναά

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: