Απίθανο να επιβιώσει ο Άσαντ χωρίς την βοήθεια της Μόσχας: Δύναμη υποστήριξης η Ρωσία




Την πολυπλοκότητα της κατάστασης στη Συρία εξηγεί, με συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, διευθυντής του Κέντρου Ανατολικών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης.

«Ευρισκόμεθα ενώπιον μίας κατάστασης, όπου επιτίθενται όλοι εναντίον όλων και διεκδικούν αντιτιθέμενα συμφέροντα» υπογραμμίζει και τονίζει τον ρόλο της Τουρκίας.

Ο κ. Γιαλλουρίδης εκτιμά ότι ο Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει να αποτρέψει το ενδεχόμενο να παραμείνει η Τουρκία εκτός των πολιτικοδιπλωματικών εξελίξεων, που θα καθορίσουν το μέλλον της Μοσούλης. Ενώ για τον ρόλο της Ρωσίας υπογραμμίζει ότι παρεμβαίνει ως δύναμη υποστήριξης της Συρίας και επιβίωσης του καθεστώτος Άσαντ. Σημαντικό ρόλο, όπως εξηγεί, διαδραματίζουν οι Κούρδοι, αφού συγκεντρώνουν την υποστήριξη Ρώσων και Αμερικανών.

Για τον ISIS εκφράζει την άποψη ότι έχει υποστεί ορισμένα πλήγματα από τον διεθνή παράγοντα και την Τουρκία, τα οποία αποδυνάμωσαν σε κάποιο βαθμό την επιχειρησιακή του δράση, ωστόσο δεν εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα εξαλειφθεί εύκολα το Ισλαμικό Κράτος.

“Η κατάσταση στην Συρία πληροί κατά τρόπο ολοκληρωτικό τις συνθήκες ενός εμφυλίου πολέμου, όπου οι περιφερειακοί δρώντες, όπως η Τουρκία, τα κράτη του Κόλπου, η Σαουδική Αραβία και πέραν τούτων μεγάλες δυνάμεις και διεθνείς δρώντες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ενεπλάκησαν καθοριστικά στη γένεση και κυρίως στη δυναμική εξέλιξη του εμφυλίου, πράγμα που οδήγησε στην ενδυνάμωση και κορύφωση αποσταθεροποιητικών τάσεων και συγκρουσιακής ρευστότητας που βρισκόταν ήδη εν εξελίξει στην Μέση Ανατολή”, αναφέρει ο κ. Γιαλουρίδης.

“Επομένως, είναι μία σύγκρουση, η οποία στην αρχική της φάση είχε ενδογενή ταυτότητα, στον βαθμό που υπήρξε αμφισβήτηση του καθεστώτος Άσαντ από μερίδα του συριακού πληθυσμού, η οποία κινητοποιείτο στο πλαίσιο του Ισλάμ, όπως και σε ολόκληρη την Μέση Ανατολή. Οι παρεμβάσεις τρίτων δυνάμεων και δη διά αντιπροσώπων, όπως η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και τα κράτη του Κόλπου, ενώ παράλληλα το Ιράν και η Χεζμπολάχ τάχθηκαν παρά τω πλευρώ του καθεστώτος, όλοι αυτοί οι ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες ενεπλάκησαν κατά το μάλλον ή ήττον στην γένεση και κορύφωση του εμφυλίου πολέμου. Το καθεστώς Άσαντ κατάφερε να διατηρηθεί εν ζωή, να ασκεί εξουσία παρά την συρρίκνωση της δύναμής του επί της επικράτειας και του λαού και να επιχειρεί ανάκτηση των εδαφών, δυνάμεων και εξουσίας του, χάρη στην υποστήριξη άλλων δυνάμεων, όπως του Ιράν, κυρίως όμως της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η οποία ως μεγάλη δύναμη του κόσμου έθεσε υπό την προστασία της κυριολεκτικά το καθεστώς, εναντιώθηκε στις ΗΠΑ και εν τέλει το διέσωσε”, τονίζει.

“Η Ρωσία εμπλέκεται στη Μέση Ανατολή, τόσο από τη δεκαετία του 1950 και 1960 με τους αραβοϊσραηλινούς πολέμους ως Σοβιετική Ένωση, αλλά και εσχάτως με τη συριακή κρίση, όπου και παρεμβαίνει ως δύναμη υποστήριξης της Συρίας και επιβίωσης του καθεστώτος Άσαντ, διότι ακριβώς η Συρία είναι το τελευταίο γεωστρατηγικό προπύργιο της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή. Στη συριακή κρίση εμπλέκεται, στηρίζοντας το καθεστώς Άσαντ, τόσο με εξοπλιστικά προγράμματα, παρέχοντας δηλαδή σύγχρονα οπλικά συστήματα στο καθεστώς, όσο και μέσα από μια ισχυρή πολιτική και διπλωματική υποστήριξη. Θα ήταν απίθανη η επιβίωση του καθεστώτος χωρίς την υποστήριξη της Ρωσίας.

“Ο Ερντογάν επιδιώκει την ενεργό εμπλοκή της Τουρκίας στις εξελίξεις γύρω από τη Μοσούλη. Επιδιώκει να αποτρέψει το ενδεχόμενο να παραμείνει η Τουρκία εκτός των πολιτικοδιπλωματικών εξελίξεων που θα καθορίσουν το μέλλον της Μοσούλης, πόλη που αποτελούσε ανέκαθεν στρατηγική επιδίωξη της Τουρκίας.

“Οι Κούρδοι διαδραματίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο, εξισορροπούν τον τουρκικό παράγοντα, τόσο σε σχέση με τη Συρία, όσο και με το Ιράκ. Έχουν την υποστήριξη των Αμερικανών και των Ρώσων και στοχεύουν στην οικοδόμηση ενός κουρδικού εθνικού κράτους, το οποίο θα εκτείνεται από το βόρειο Ιράκ στην νοτιοανατολική Τουρκία και θα φτάνει μέχρι τις βόρειες περιοχές της Συρίας, όπου και κατοικούν πλειοψηφικά Κούρδοι.

“Το μέλλον των αμάχων είναι άδηλο, όπως εξαιρετικά άγνωστο είναι και το μέλλον επίτευξης συμφωνίας ειρήνης στην περιοχή της Συρίας, η οποία θα συνεχίσει να βρίσκεται σε συγκρουσιακή κατάσταση όσο η Τουρκία επιδιώκει την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ και οι μαχητές του ISIS είναι ενεργοποιημένοι και εξακολουθούν να αποτελούν απειλή για την περιοχή. Η εκεχειρία είναι πολύ σημαντική υπόθεση για την επίτευξη ειρήνης. Το ερώτημα είναι εάν η εκεχειρία που τίθεται σε εφαρμογή, διατηρείται. Ευρισκόμεθα ενώπιον μίας κατάστασης, όπου επιτίθενται όλοι εναντίον όλων και διεκδικούν αντιτιθέμενα συμφέροντα.

“Η εντύπωσή μας είναι ότι ο ISIS έχει υποστεί ορισμένα πλήγματα από τον διεθνή παράγοντα και την Τουρκία, τα οποία αποδυνάμωσαν σε κάποιο βαθμό την επιχειρησιακή του δράση. Δεν είμαστε καθόλου αισιόδοξοι ότι θα εξαληφθεί το φαινόμενο ISIS εύκολα και γρήγορα, γιατί έχει ρίζες σε ολόκληρο το φάσμα της Μέσης Ανατολής και δεν εντοπίζεται σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Ο ISIS γεννάται και αναγεννάται μέσα από τον θρησκευτικό φανατισμό, ο οποίος είναι σε θέση να παράγει και να αναπαράγει δυνάμεις, να συγκροτεί στρατούς και να επιχειρεί εναντίον όλων των άλλων”, καταλήγει ο κ. Γιαλουρίδης.

21/10/2016 12:52
Αγγελική Λάζου
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: