Ανησυχούν ιδιαίτερα οι δανειστές για τις (μη) εξελίξεις σχετικά με τις διοικήσεις των τραπεζών




Του Θανάση Κουκάκη, CNN

Με ανησυχία παρακολουθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ τις καθυστερήσεις που σχετίζονται με τις διοικητικές αλλαγές στην Τράπεζα Πειραιώς και στην Εθνική Τράπεζα, αλλά και την κωλυσιεργία στην τοποθέτηση Εκτελεστικής Επιτροπής στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Κανονικά η νέα Εκτελεστική Επιτροπή του ΤΧΣ θα έπρεπε να έχει ορισθεί από την Επιτροπή Επιλογής στις 18 Οκτωβρίου. Ωστόσο, η διχογνωμία που επικράτησε εντός της Επιτροπής Επιλογής για το πρόσωπο του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου οδήγησε σε καθυστερήσεις.

Τα μισά μέλη της Επιτροπής Επιλογής πρότειναν για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου το Βασίλειο Κατσικιώτη Credit Portfolio Management της Credit Suisse, και τα άλλα μισά υποστήριξαν την παραμονή του προσωρινού Διευθύνοντος Σύμβουλου του ΤΧΣ Χριστόφορου Στράτου στο τιμόνι του Ταμείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ευθύνες για το αδιέξοδο βαραίνουν και τον Πίτερ Μπας (Peter Basch), τον παρατηρητή της Κομισιόν στο ΤΧΣ, καθώς φέρεται να ενεπλάκη στη διαδικασία επιλογής υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου, παρά το ότι δεν έχει σχετικό δικαίωμα.

Δεδομένου ότι παρήλθε η προθεσμία που προέβλεπε η υπουργική απόφαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου για την προσωρινή Εκτελεστική Επιτροπή του ΤΧΣ, μέχρι να επιλεγεί η νέα διοίκηση του Ταμείου τις αποφάσεις για την καθημερινή λειτουργία του ΤΧΣ θα τις λαμβάνει το Γενικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του Γιώργου Μιχελή. Πάντως χθες υπήρξε συνεννόηση προκειμένου να τοποθετηθεί ο κ. Κατσικιώτης στη θέση του CEO.

Τόσο το θέμα του ΤΧΣ, όσο και το θέμα των στελεχώσεων των διοικήσεων των Πειραιώς και Εθνική αναμένεται να απασχολήσει τους επικεφαλής των θεσμών που ήδη έχουν αρχίσει να φθάνουν από προχθές στην Αθήνα.

Η Κομισιόν και η ΕΚΤ ανησυχούν πως οι καθυστερήσεις στη στελέχωση των πιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά και στο ΤΧΣ, θα πάνε πίσω τα πλάνα αναδιάρθρωσης των τραπεζών και τα σχέδια για την ενεργητική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, αυξάνοντας τους κινδύνους για την κεφαλαιακή επάρκεια των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ειδικά στην περίπτωση της Πειραιώς η ονοματολογία για τον νέο CEO, τροφοδοτείται αφενός από το εσωτερικό της τράπεζας (φέρουν ως επικρατέστερους τους Γ. Πουλόπουλο και τον Σπ. Παπασπύρου), αφετέρου από ανώτατες τραπεζικές πηγές (επιθυμούσαν τον Ν. Καραμούζη και πλέον φέρουν ως επικρατέστερους τους Π. Μυλωνά και Μιχ. Κολακίδη), αλλά και από την ίδια την κυβέρνηση, η οποία έχει δικές της σκέψεις για τους κατάλληλους υποψηφίους.

Το ζήτημα περιπλέκεται από το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ατύπως έχει δώσει σήμα στην κυβέρνηση πως κάποιοι υποψήφιοι δεν πληρούν τα κριτήρια καταλληλότητας (fit and proper) του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), κάτι που όμως δεν επιβεβαιώνει ούτε το ΤΧΣ, ούτε οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί. Το αλαλούμ δε με την ερμηνεία του «fit and proper» έχει επιτρέψει σε κάποιους τραπεζικούς κύκλους να προτείνουν ή να απορρίπτουν κατά το δοκούν υποψηφίους για την Πειραιώς με το ΤΧΣ που είναι ο βασικός μέτοχος της τράπεζας να έχει άγνοια για τους χειρισμούς αυτούς.

Πιο απλά είναι τα πράγματα στην Εθνική Τράπεζα , καθώς προβάδισμα για τη θέση του προέδρου έχει λάβει σύμφωνα με πληροφορίες ο Δημήτρης Τσιτσιράγκος, πολύπειρος επενδυτικός τραπεζίτης με πολύχρονη θητεία στον IFC, επενδυτικό βραχίονα της Παγκόσμιας Τράπεζας. Για την ίδια θέση έχει ακουστεί και ο Τάκης Θωμόπουλος, πρώην υποδιοικητής τη Τράπεζας της Ελλάδος, πρώην επικεφαλής του ΤΧΣ και πρώην πρόεδρος της Eurobank.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: