Ανδρος, ένα εντυπωσιακό τοπίο: Η αρχόντισσα του Αιγαίου αποκαλύπτει τα μυστικά της




Πασίγνωστη για τις παραλίες και την κατάφυτη ενδοχώρα, τα υπέροχα χωριά και τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της, η Ανδρος αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους θέλουν να συνδυάσουν τη χαλάρωση με τα πολιτιστικά δρώμενα.

Το ορεινό του εδάφους δημιουργεί μερικά από τα εντυπωσιακότερα τοπία του Αιγαίου, εξίσου όμως δυνατός είναι και ο συνδυασμός της ξερολιθιάς, των απόκοσμων γκρεμών, των λαχταριστών ακτών, του γαλάζιου ορίζοντα. Σε τούτο το συναρπαστικό σκηνικό θα δείτε να ξεπηδούν πανέμορφα αρχοντοχώρια, μεσαιωνικά κάστρα, πέτρινα γεφύρια, αρχαίοι πύργοι, βυζαντινά μοναστήρια, βενετσιάνικοι περιστερώνες…

 Περπατώντας στα σοκάκια των νοικοκυρεμένων οικισμών, θα καλημερίσετε τον παπά, θα ανταλλάξετε φιλικές κουβέντες με τον μπακάλη, θα πιείτε τον καφέ σας στα καφενεία των παλαίμαχων ναυτικών και θ’ ακούσετε ιστορίες για μακρινά μπάρκα και θαλασσινά ταξίδια που θυμίζουν ποιήματα του Νίκου Καββαδία. Ετσι απλά, θα τσουγκρίσετε τα ποτήρια σας ανταλλάσσοντας εγκάρδια ευχές με ανθρώπους που θα έχετε μόλις πριν από λίγα λεπτά γνωρίσει!

Μετά τη Νάξο η Ανδρος είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων με έκταση που αγγίζει τα 380 τ.χ. και ένα μήκος ακτογραμμής που φτάνει τα 180 χιλιόμετρα. Αποτελεί την φυσική συνέχεια της Εύβοιας από την οποία τη χωρίζει το γνωστό για τους ανέμους και τις τρικυμιές στενό του Καφηρέα (Κάβο Ντόρο).

Στον Νότο η Ανδρος σχεδόν ακουμπά στην Τήνο καθώς ανάμεσα στα δύο νησιά απλώνεται ένας θαλάσσιος δίαυλος (Στενό Τήνου – Ανδρου) που δεν ξεπέρνα σε πλάτος τα 1.500 μέτρα. Το έδαφος του νησιού είναι ορεινό, με τον Προφήτη Ηλία, την ψηλότερη κορυφή του, να αγγίζει τα 997 μέτρα. Στο νησί ζουν μόνιμα περίπου 10.000 κάτοικοι εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι ναυτικοί. Ο κύριος όγκος των επισκεπτών εντοπίζεται στη διαδρομή Γαύριο – Μπατσί, στη Χώρα και στο Κόρθι όπου ξεδιπλώνονται οι πλέον πολυσύχναστες και οργανωμένες αμμουδερές ακρογιαλιές. Από εκεί και πέρα υπάρχουν αρκετοί επαρχιακοί ασφάλτινοι δρόμοι αλλά και χωμάτινοι που συνδέουν ορεινά χωριά και καταλήγουν σε απόμερες ακτές.

Γαύριο – Μπατσί

Η πρώτη επαφή με το νησί των καπεταναίων είναι το λιμάνι Γαύριο που διαθέτει υποδομή, αρκετές ταβέρνες, super markets, φαρμακεία, ΑΤΜ τραπεζών, ενώ σε μικρή απόσταση αναπτύσσονται όμορφες παραλίες.

Η καλύτερη ακρογιαλιά στην περιοχή θεωρείται αυτή του Χάρακα που απλώνεται στην είσοδο του όρμου του Γαυρίου, αντίκρυ από την προβλήτα του λιμανιού. Δρασκελίζοντας το βουνό με κατεύθυνση δυτική, εύκολα θα βγείτε στο αμμουδερό και υπήνεμο ακρογιάλι του Φελλού που απέχει μόλις 4 χιλιόμετρα από το λιμάνι.

Ομως τις πιο δημοφιλείς και οργανωμένες κοντινές ακτές θα τις συναντήσετε ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο που φεύγει με κατεύθυνση προς Νότο και συνδέει το Γαύριο με το Μπατσί. Κατά μήκος αυτής της ακτογραμμής, ξεχωρίζουμε το ακρογιάλι του Αγίου Πέτρου με τη χοντρή ξανθιά άμμο και τα ρηχά νερά. Από την επάνω πλευρά του δρόμου ορθώνονται πολυάριθμα συγκροτήματα ενοικιαζομένων διαμερισμάτων και ταβέρνες. Η περιοχή, καθώς δεν την πιάνει εύκολα το μελτέμι, είναι μια εξαιρετική επιλογή για οικογενειακές διακοπές. Φυσική προέκταση της παραλίας του Αγίου Πέτρου προς τον Νότο είναι η αμμουδιά της Χρυσής Ακτής με τα αβαθή νερά, τις ομπρελοξαπλώστρες και το beach bar αγαπημένο στέκι της νεολαίας. Σε μικρή απόσταση ξεχωρίζει η καλή παραλία Κιπρή και αμέσως μετά οι λιλιπούτειες αμμουδιές του Αγίου Κυπριανού, κρυμμένες πίσω από βράχινες εξάρσεις.

Επόμενη στάση το Μπατσί. Καθώς είναι κτισμένο πάνω στη θάλασσα, διαθέτει θαυμάσια αμμουδερή και αβαθή παραλία, γραφικό λιμανάκι όπου απαγκιάζουν οι ψαρόβαρκες αλλά και πολυτελή κότερα, ενώ προσφέρει άφθονες επιλογές για διαμονή, φαγητό και διασκέδαση, θεωρείται δε το κοσμοπολίτικο θέρετρο του νησιού. Μόλις 1.500 μέτρα νοτιότερα από το λιμάνι βρίσκονται οι ακτές Στηβάρι Ανερούσσα και Αγία Μαρίνα, πλαισιωμένες και αυτές από αρκετά μικρά συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων, ξενοδοχεία και αρκετό πράσινο.

Μια ιστορία χιλιετηρίδων
Στην Ανδρο υπάρχουν σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι που καλύπτουν όλες τις περιόδους της Ιστορίας από τη Νεολιθική εποχή έως τα χρόνια του Βυζαντίου και της Φραγκοκρατίας. Δυστυχώς οι περισσότεροι από αυτούς δεν είναι εύκολα προσβάσιμοι. Ο αρχαιολογικός χώρος της Υψηλής που πρόσφατα ολοκληρώθηκε η ανάδειξή του, είναι κλειστός λόγω ελλείψεως προσωπικού. Το ίδιο συμβαίνει και με τα δύο αρχαιολογικά μουσεία του νησιού, αυτό της Παλαιόπολης, αλλά και της Χώρας που είναι ανοιχτά στο κοινό μόνο 1-2 ημέρες την εβδομάδα!

Ο Πύργος του Αγίου Πέτρου: Στο χωριό Αγιος Πέτρος (6 χλμ. από το Γαύριο) αξίζει ν’ αναζητήσετε τον αρχαίο κυλινδρικό πύργο ύψους 20 μέτρων (4ος-3ος αιώνας π.Χ.) που επιτηρούσε τον κάμπο του Γαυρίου με σκοπό την προστασία των γύρω ορυχείων χαλκού, τα όποια μάλιστα λειτουργούσαν μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα και είναι ακόμα και σήμερα ευδιάκριτα.

Αρχαία Ζαγορά: Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους πρόκειται για μία από τις καλύτερα διατηρημένες αρχαίες πολιτείες της λεγόμενης Γεωμετρικής Περιόδου (10ος αιώνας π.Χ.). Ευρήματα από τις ανασκαφές εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο της Χώρας. Η περιοχή προσεγγίζεται με αρκετά δύσκολο πεζοπορικό μονοπάτι (περίπου 1.800 μέτρα) που ξεκινά από το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας, στη θέση Σταυροπέδα (ρωτήστε τους ντόπιους).

Αρχαία πόλη της Υψηλής: Η πόλη της Υψηλής ήκμασε κατά την Αρχαϊκή και Γεωμετρική περίοδο και υπήρξε σημαντικό λατρευτικό κέντρο του Αιγαίου, αφιερωμένο στη λατρεία της θεάς Δήμητρας, ο ναός της οποίας κτίστηκε τον 8ο π.Χ. αιώνα. Ο οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται στο Απροβάτου και προσεγγίζεται εύκολα από τον δρόμο Μπατσί – Παλαιόπολη.

Αρχαία πρωτεύουσα: Σήμερα είναι γνωστή ως Παλαιόπολη και πρόκειται για την αρχαία πρωτεύουσα της Ανδρου που ήταν κτισμένη σε μια πλαγιά, κάτω από το σημερινό χωριό Παλαιόπολη φτάνοντας έως τη θάλασσα. Τα ευρήματα από τις ανασκαφές που ακόμη συνεχίζονται φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Παλαιόπολης (τηλέφωνο επικοινωνίας 22820 41985, πριν ξεκινήσετε, ενημερωθείτε αν είναι ανοιχτό).

Στρόφιλας: Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού κοντά στον οδικό κόμβο στα Σταυροπέδα και θεωρείται ο μεγαλύτερος οικισμός της Νεότερης Νεολιθικής Εποχής (4000 π.Χ.) που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου! Προσεγγίζεται επίσης με μονοπάτι από τη θέση Σταυροπέδα.

Στις γειτονιές της Χώρας
Με ναυτική παράδοση και με έντονα αρχοντική προσωπικότητα, η πόλη της Ανδρου είναι μία από τις πιο εντυπωσιακές ναυτικές πολιτείες του Αιγαίου.

Εδώ τα αρχοντικά επώνυμων εφοπλιστικών οικογενειών συνυπάρχουν πλάι σε λαϊκές κατοικίες ναυτικών, ενώ τα νεοκλασικά δημόσια κτίρια κτισμένα από δωρεές ευπόρων καραβοκύρηδων δίνουν έναν άλλο μεγαλόπρεπο αέρα στη μικρή πόλη.

Προτείνουμε ν’ αφήσετε το όχημά σας στην είσοδο της Χώρας, κοντά στην Καΐρειο Βιβλιοθήκη, όπου υπάρχουν δημόσιοι χώροι στάθμευσης.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσετε τον πεζόδρομο της Αγοράς με τα εμπορικά καταστήματα, τα καφενεία των ναυτικών και τις ταβέρνες. Θα περάσετε την ευρύχωρη πλατεία Γηροκομείου και θα καταλήξετε στην πλατεία Καΐρη. Εδώ θα δείτε τη μαρμάρινη, πυραμοειδούς κατασκευής Κρήνη Καμπάνη με τις τέσσερις βρύσες που σκιάζεται από τον πλάτανο και θεωρείται από τις ομορφότερες κρήνες των Κυκλάδων!

Στη συνέχεια θα περάσετε την Καμάρα και θα κατηφορίστε την οδό Εμπειρίκου που θα σας βγάλει στην πλατεία του Αφανούς Ναύτη η οποία ατενίζει το Ενετικό Κάστρο και το Αιγαίο. Το βενετσιάνικο κάστρο κτίστηκε το 1207 και διατηρούνταν σε αρκετά καλή κατάσταση μέχρι το 1943 όταν το κατέστρεψαν τα γερμανικά στούκας, μετά από ανελέητο βομβαρδισμό!

Εκτός από το ενετικό κάστρο και τον φάρο, ισοπεδώθηκαν και τα σπίτια της οικογένειας Εμπειρίκου που βρίσκονταν στη θέση την σημερινής πλατείας. Μετά τον πόλεμο η εφοπλιστική οικογένεια δώρισε τα οικόπεδα στον Δήμο Ανδρου και έτσι δημιουργήθηκε αυτή τη όμορφη πλατεία. Από τα πλέον αναγνωρίσιμα σημεία της Χώρας είναι η εκκλησία της Αγίας Θαλασσινής στην τοποθεσία Πλακούρα που βλέπει τον φάρο και το ανοιχτό πέλαγο.

Από την τέχνη στις βουτιές
Στην πλατεία Καΐρη υπάρχει το Αρχαιολογικό Μουσείο ενώ αξίζει επίσης να αναζητήσετε το Λαογραφικό, το Ναυτικό και φυσικά το Ψηφιακό Μουσείο όπου με τη βοήθεια υπερσύγχρονης οπτικοακουστικής τεχνολογίας θα δείτε την Ιστορία της Ανδρου να ζωντανεύει μπροστά σας! Ολο το καλοκαίρι στο νησί πραγματοποιούνται τόσο στο νέο υπαίθριο θεατράκι όσο και σε διάφορά αλλά σημεία του νησιού σημαντικές εκδηλώσεις για τις οποίες θα ενημερωθείτε από το site του δήμου http://andros.gr

Η Χώρα διαθέτει δύο καλές αμμουδερές παραλίες που είναι το Παραπόρτι (νότια) και το Νειμποριό (βόρεια). Στο Παραπόρτι θα πάτε ακολουθώντας τον δρόμο προς γήπεδο, αλλά και κατηφορίζοντας τα σκαλάκια από την πλατεία Καΐρη. Στο Νειμποριό, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του δραστήριου Ναυτικού Ομίλου Ανδρου, θα φτάσετε ακολουθώντας τον δρόμο για το χωριό Στενιές.

Πηγαίνοντας προς το αρχοντοχώρι Στενιές (3 χλμ. από τη Χώρα), απ’ όπου κατάγονται αρκετές οικογένειες εφοπλιστών, πρώτα θα συναντήσετε την ακρογιαλιά Γιάλια ενώ στη συνέχεια ο δρόμος θα σας οδηγήσει στην ακτή Πίσω Γιάλια. Εδώ θα χρειαστεί να περπατήσετε λίγο για να έχετε πρόσβαση στη θάλασσα.

Θαλασσινό παραμύθι

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρέσβη και περιηγητή Πουκεβίλ που επισκέφτηκε το νησί στις αρχές 19ου αιώνα, η Ανδρός διέθετε ήδη περισσότερα από 40 ιστιοφόρα και απολάμβανε προνόμια από τον σουλτάνο.

Με την απελευθέρωση της Ελλάδας όταν η ατμοπλοΐα ήρθε στο προσκήνιο, οι νησιώτες όχι μόνο καλοδέχτηκαν τη νέα τεχνολογία αλλά και επένδυσαν σε αυτήν. Ετσι καπεταναίοι και μικροϊδιοκτήτες ιστιοφόρων αναδεικνύονται σε δαιμόνιους εφοπλιστές που πλέον ανταγωνίζονταν στα ίσια ναυτικές υπερδυνάμεις της εποχής.

Ο Α’ Παγκό-σμιος Πόλεμος επέφερε σημαντικά πλήγματα στον ανδριώτικο στόλο, το νησί όμως ανέκαμψε πάλι και μέχρι το 1928 κατείχε το 23% του ελληνικού ατμοπλοϊκού στόλου. Μάλιστα τότε ήταν που χαριτολογώντας της δόθηκε το προσωνύμιο «Μικρά Αγγλία», ονομασία που έγινε ευρύτερα γνώστη στο κοινό από το μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη, αλλά και την πρόσφατη ομώνυμη ταινία του Παντελή Βούλγαρη που βασίστηκε σε αυτό.

Φύση και ιστορικά μνημεία

Καταρράκτες, τρεχούμενα νερά και πλούσια παρόχθια βλάστηση. Στο χωριό Αποίκια που δεσπόζει στη ράχη των καταπράσινων λόφων που υψώνονται στα δυτικά της Χώρας, αναβλύζει η περίφημη πηγή του μεταλλικού νερού «Σάριζα», γνωστή εδώ και εκατοντάδες χρόνια για τις ευεργετικές της ιδιότητες, κυρίως σε όσους υποφέρουν από νεφρολιθιάσεις. Εδώ βρίσκεται επίσης το σύγχρονο εμφιαλωτήριο. Χαμηλότερα αναπτύσσεται η ρεματιά της Πυθάρας με το ποταμάκι που καθώς κυλά προς τη θάλασσα, δημιουργεί μικρούς καταρράκτες και λιμνούλες που αποτελούν ένα μικροσκοπικό υγροτοπικό σύστημα από τα ελάχιστα που υπάρχουν στα άνυδρα Κυκλαδονήσια.

Σπήλαιο Αλαδινού (Φάρος): Στο χωριό Αλαδινό θα δείτε το όμορφο πέτρινο γεφύρι, κτίσμα του 19ου αιώνα και στη συνέχεια θ’ ανηφορίσετε για 400 μέτρα το καλντερίμι που οδηγεί στο επισκέψιμο σπήλαιο που ανακαλύφθηκε το 1932 από τον πρωτοπόρο σπηλαιολόγο Γιάννη Πετρόχειλο.

Πηγές και πλατάνια: Στο χωριό Μαίνητες θα επισκεφθείτε την πλατανοσκέπαστη πλατεία με τις κρήνες όπου τρέχει το δροσερό ζωογόνο νερό από τις μαρμάρινες λεοντοκεφαλές. Κάτω από τα δασιά φυλλώματα απλώνουν τα τραπέζια τους δύο συμπαθητικά παραδοσιακά καφενεία. Στην ευρύτερη περιοχή πιστεύεται ότι υπήρχε ιερό του θεού Διονύσου.

Μουσείο Ελιάς Κυκλάδων: Στο επίσης ορεινό χωριό Ανω Πιτροφός θα επισκεφθείτε το Μουσείο Ελιάς Κυκλάδων που στεγάζεται σ’ ένα πλήρως αναπαλαιωμένο παραδοσιακό λιοτρίβι χρονολογημένο από τις αρχές του 19ου αιώνα. Ο χώρος είναι άψογα διαμορφωμένος ενώ τα περισσότερα εκθέματα είναι αυθεντικά. Μάλιστα η απολαυστική ξενάγηση από τον κύριο Δημήτρη Χέλμη αξίζει το κάθε της λεπτό (www.musioelias.gr).

Το Πάνω Κάστρο: Στο Χωριό Κοχυλού που βρίσκεται πάνω στον οδικό άξονα Χώρας Κορθίου θα δείτε τις ταμπέλες που θα σας οδηγήσουν προς το μεσαιωνικό κάστρο της Φανερωμένης -γνωστό σαν Επάνω Κάστρο- που πήρε το όνομά του από την ομώνυμη εκκλησούλα που υπάρχει εδώ. Κτίστηκε το 1233, σε ύψος 585 μέτρων από τον Ενετό Μαρίνο Δάνδολο που εκείνη την εποχή η οικογένειά του διαφέντευε το νησί.

Ιστορικά μοναστήρια: Στην Ανδρο βρίσκονται μερικά από τα σημαντικότερα μοναστήρια του Αιγαίου, όπως είναι η Μονή της Αγίας Μαρίνας που χρονολογείται από το 1325, η Μονή του Αγίου Νικολάου που πιθανολογείται ότι κτίστηκε τον 11ο αιώνα, η Μονή Ζωοδ. Πηγής με τις σπάνιες αγιογραφίες και φυσικά η Μονή Παναχράντου που σύμφωνα με την παράδοση κτίστηκε από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Νικηφόρο Φωκά το 963-969 μετά τη νικηφόρα εκστρατεία του εναντίων των Αράβων της Κρήτης.

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει για το έξοχο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το πολιτιστικό καμάρι του νησιού και όχι μόνο, αφού εκτός από τα μόνιμα εκθέματά του, φιλοξενεί κάθε χρόνο σπουδαίες, διεθνούς κύρους εκθέσεις.

Στην παλαιά του πτέρυγα θα δείτε τη μόνιμη έκθεση έργων σημαντικών Ελλήνων γλυπτών, ανάμεσά τους και έργα του ανδριώτικης καταγωγής γλύπτη, Μιχάλη Τόμπρου (1889-1974) που φιλοτέχνησε το άγαλμα του Αφανούς Ναύτη.

Στη νέα πτέρυγα φιλοξενούνται κάθε χρόνο σημαντικές εκθέσεις και λαμβάνουν χώρα σπουδαία πολιτιστικά δρώμενα με διεθνή απήχηση και προβολή. Θα το προσεγγίσετε με ευκολία από την πλατεία Καΐρη, κατηφορίζοντας τα σκαλοπάτια της οδού Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, κατευθυνόμενοι προς την Πλακούρα.

Το Μουσείο οργανώνει γι’ αυτό το καλοκαίρι μια αναδρομική έκθεση στο έργο του διακεκριμένου γλύπτη, αείμνηστου Γιώργου Ζογγολόπουλου.

Για τις δραστηριότητες του μουσείου θα επικοινωνήσετε με το τηλέφωνο 22820 22444, www.moca-andros.gr.

Αλυσίδα από χρυσές παραλίες

Ανάμεσα στο Μπατσί και στο Κόρθι, στο ύψος της διασταύρωσης στα Σταυροπέδα, θα δείτε τον στενό τσιμεντοστρωμένο δρόμο που κατηφορίζει για 2 χιλιόμετρα προς την αμμουδερή παραλία του Χαλκολιμνιώνα όπου υπάρχει beach bar και νοικιάζονται ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Πριν φτάσετε στο Χαλκολιμνιώνα, ένας καλός χωματόδρομος φεύγει αριστερά με καταλήγει στην εκπληκτική λιλιπούτεια αμμουδιά Αποθήκες. Να έχετε μαζί σας νερό και ομπρέλα καθώς το παρακείμενο παραλιακό ταβερνάκι συνήθως είναι κλειστό.

Οι παραλίες στο Κόρθι: Το Κόρθι ήταν παλαιότερα, ένα από τα ψαροχώρια της Ανδρου. Σήμερα έχει εξελιχθεί σε τουριστικό προορισμό. Στη νότια άκρη του καλογραμμένου όρμου αναπτύσσεται η καλή αμμουδιά Καντούνι, η οποία λόγω των τοπικών ανέμων είναι δημοφιλής σε όσους κάνουν windsurf & kitesurf. Από το Κόρθι ακολουθώντας χωματόδρομο 1.500 μέτρων, θα προσεγγίσετε τη θαυμάσια παραλία «της Γριάς το Πήδημα» με τον χαρακτηριστικό βράχο και την κρυστάλλινη, ρηχή θάλασσα.

Συνέτι, το φιόρδ της Ανδρου: Στην πολύ ενδιαφέρουσα διαδρομή που διατρέχει το νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού από τη Χώρα προς το Κόρθι, μπορείτε να κολύμπησε στο βοτσαλωτό ακρογιάλι που μοιάζει με λιλιπούτειο φιόρδ. Η παραλία αυτή απλώνεται κάτω από το χωριό Συνέτι και αποτελεί τη φυσική συνέχεια του φαραγγιού Διποτάματα και του μικρού ποταμού.

Με πρόσβαση από Γαύριο: Από το λιμάνι της Ανδρου ακολουθώντας ορεινό δρόμο θα κατευθυνθείτε προς το χωριό Βιτάλι (14 χιλιόμετρα) και στη συνέχεια μέσω βατού χωματόδρομου θα καταλήξετε στο ομώνυμο ακρογιάλι όπου λειτουργεί και ταβέρνα.

Με αφετηρία πάλι το Γαύριο θα πάρετε τον δρόμο προς το χωριό Φελλός και θα συνεχίσετε σε άσφαλτο για το Βαρίδι (15 χλμ. από λιμάνι). Από εδώ μία βατή χωμάτινη οδός που σε κάποια σημεία έχει ασφαλτοστρωθεί θα σας φέρει στο ακρογιάλι του Ζόρκου. Υπάρχει ταβέρνα και λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Με πρόσβαση από Μπατσί: Θ’ ακολουθήσετε τον ορεινό δρόμο προς τα χωριά Κατάκοιλο, Ρέματα και Βουρκωτή. Στο ύψος της Αρνης θα δείτε τις ταμπέλες που θα σας οδηγήσουν από χωματόδρομο με αρκετές στροφές στην εξαίσια και ήσυχη παραλία Βορή της Ανατολικής Ανδρου, που όμως την πιάνει το μελτέμι. Από το χωριό Κατάκοιλο ασφάλτινος και στη συνέχεια καλός χωματόδρομος (2,5 χλμ.) καταλήγει στο φανταστικό διπλό αμμουδερό ακρογιάλι Ατένι. Από Μπατσί ή από Χώρα ακολουθώντας τον πλέον ορεινό δρόμο του νησιού, καταλήγετε στο ορεινό χωριό Βουρκωτή (υψόμ. 680).

Από εδώ πολύ κακός χωματόδρομος κατεβαίνει για 8 χιλιόμετρα μέχρι τα Αχλα, που θεωρείται για πολλούς η ομορφότερη ακρογιαλιά της Ανδρου.

Για εξερευνητές
Δυτική Ανδρος:
 Από το Γαύριο ακολουθώντας χωμάτινους δρόμους μπορείτε να κολυμπήσετε στη ρηχή αμμουδιά της Βλυχάδας, στο άγριο τοπίο του Πύργου ή να συνεχίσετε βορειότερα για τον φάρο, στο ακρωτήρι Φάσα και στην παντέρημη ακρογιαλιά Σελενίτης που βρίσκεται αντίκρυ στο Κάβο Ντόρο.

Νότια Ανδρος: Από το χωριό Αιπάτια πάνω στον δρόμο για Κόρθι, αξίζει να ακολουθήσετε τον ασφάλτινο στην αρχή και στη συνέχεια έναν σχετικά βατό χωματόδρομο που μετά από λίγη ώρα θα σας βγάλει στο νοτιότερο σημείο της Ανδρου, εκεί όπου το νησί σχεδόν ακουμπά στην Τήνο. Παίρνοντας μια σύντομη παράκαμψη θα επισκεφτείτε το απόμερο Μοναστήρι της Παναγίας Τρομαρχιανής που μοιάζει να κρέμεται πάνω από τα γκρέμνια του ακρωτηρίου Πετραγκάθι.

2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ανδρου 2016

Οχι άδικα, το «νησί των καπεταναίων» ακούει και σε έναν δεύτερο τιμητικό τίτλο, καθώς πλέον χαρακτηρίζεται και ως το «νησί του πολιτισμού». Και δεν είναι μόνο τα εξαιρετικά μουσεία του νησιού που συμβάλλουν σε αυτό. Κάθε χρόνο στην Ανδρο πραγματοποιούνται σημαντικές και πολυποίκιλες πολιτιστικές εκδηλώσεις τις οποίες παρακολουθούν χιλιάδες επισκέπτες. Μάλιστα, εδώ και δύο χρόνια, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Παντελή Βούλγαρη και την αρωγή του Δήμου Ανδρου, διοργανώνεται το «Διεθνές Φεστιβάλ Ανδρου». Οι περισσότερες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο ανοιχτό νεόδμητο θεατράκι, κτισμένο στα πρότυπα των αρχαίων θεάτρων, με φόντο μέρος της Χώρας και τον υγρότοπο στο Παραπόρτι.

Θοδωρής Αθανασιάδης, www.viewsofgreece.gr, www.ethnos.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: