Αναστασιάδης: Στο Mont Pèlerin της Ελβετίας θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση για το εδαφικό




Στο Mont Pèlerin της Ελβετίας θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση για το εδαφικό, όπως δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, επιστρέφοντας από τη συνάντηση που είχε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στο πλαίσιο των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στόχος θα είναι η συζήτηση του εδαφικού αλλά και η διασταυρούμενη συζήτηση όλων των πιθανών εκκρεμοτήτων. Σε ερώτηση για πληροφορίες για αίτημα του Μουσταφά Ακιντζί για συμμετοχή εκπροσώπου της Τουρκίας, απάντησε αρνητικά. «Όχι, δεν υπάρχει καμιά ανάλογη συμμετοχή ή παρουσία», είπε.

Σε άλλη ερώτηση αν θα τον συνοδεύσουν οι πολιτικοί αρχηγοί στην Ελβετία, ανέφερε ότι αυτό θα αποφασιστεί την Κυριακή με τους πολιτικούς αρχηγούς.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ
Αφού έγινε εκτίμηση των μέχρι σήμερα δεδομένων, αποφασίστηκε η μετάβαση των ηγετών των δύο κοινοτήτων και των διαπραγματευτικών τους ομάδων στο Mont Pelerin, της Ελβετίας, για συζήτηση του Εδαφικού είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από τις συνομιλίες, στις οποίες παρακάθισε για το Κυπριακό με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μουσταφά Ακιντζί, και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η αποψινή συνάντηση ήταν μακράς διάρκειας, ο Πρόεδρος είπε ότι «σε κάποιο βαθμό ήταν μακρά, μετά ακολούθησε μια πιο φιλική ατμόσφαιρα και γενικότερη συζήτηση.
Αλλά αποφασίστηκε τελικά με βάση την εκτίμηση, αφού έγινε εκτίμηση των μέχρι σήμερα δεδομένων, η μετάβαση στην Ελβετία και πιο συγκεκριμένα στο Mont Pelerin. Είναι μια περιοχή της Ελβετίας και σχετική ανακοίνωση θα εκδοθεί και από τα Ηνωμένα Έθνη.
Στόχος είναι η συζήτηση του Εδαφικού, αλλά και διασταυρούμενη συζήτηση όλων των πιθανών εκκρεμοτήτων».

Ερωτηθείς αν συζητήθηκε απόψε το ποιοι θα συμμετέχουν στη συνάντηση στην Ελβετία, ο Πρόεδρος είπε ότι «κάθε ηγέτης θα έχει μαζί του τη διαπραγματευτική του ομάδα», ενώ ερωτηθείς αν στη συνάντηση θα βρίσκεται και εκπρόσωπος της Τουρκίας απάντησε «όχι, δεν υπάρχει καμιά ανάλογη συμμετοχή ή παρουσία».

Σε ερώτηση αν στην Ελβετία θα συζητηθούν και θέματα για τα οποία υπάρχουν εκκρεμότητες και όχι μόνον το Εδαφικό, ο Πρόεδρος είπε ότι «θα επικεντρωθεί (η συζήτηση), όπως θα λέει και η ανακοίνωση των ΗΕ, στο Εδαφικό, χωρίς να αποκλείεται, ή αν θέλετε και σαν επακόλουθο, να συζητηθούν και άλλα θέματα. Παραδείγματος χάρη, το Περιουσιακό είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τις εδαφικές αναπροσαρμογές όπως και κάποιες εκκρεμότητες. Θα αξιοποιήσουμε το χρόνο διότι θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση από τις 7 μέχρι τις 11 (Νοεμβρίου). Αυτές οι πέντε μέρες θα είναι αποκλειστικά για συζήτηση επί του κυπριακού θέματος με προτεραιότητα το Εδαφικό».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κ. Ακιντζί συνδέει το Εδαφικό με το θέμα της Ασφάλειας, και ακόμη και με την εκ περιτροπής προεδρία, ο Πρόεδρος είπε «να μην εικάζουμε και να τίθενται προϋποθέσεις που δεν τέθηκαν και δεν υπάρχουν».

Ερωτηθείς αν η πολιτική ηγεσία θα τον συνοδεύσει στην Ελβετία, ο Πρόεδρος είπε ότι «αυτό θα το αποφασίσουμε πιστεύω την Κυριακή, όταν θα ενημερώσω τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου».

Σε ερώτηση για την αποψινή συνάντηση, ο Πρόεδρος είπε ότι «η επί της ουσίας συζήτηση διήρκησε δύο ή τρεις ώρες. Έπρεπε να συμφωνηθούν οι διαδικασίες, η προετοιμασία, οι συνθέσεις, οι παρουσίες κ.ο.κ. συν κάποια εκκρεμούντα θέματα και μετά ακολούθησε μια πιο κοινωνική, αν θέλετε, εκδήλωση, συναναστροφή και γενικότερη συζήτηση».

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Πρόεδρος είπε ότι «έχω πει ό,τι έπρεπε να ακούσετε και ό,τι βεβαίως μου επιτρέπεται χάρη διατήρησης της εχεμύθειας και του στόχου της επιτυχίας των συνομιλιών. Οι δημόσιες ανακοινώσεις ή τα πολλά λόγια δεν νομίζω να βοηθούν».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του κ. Ακιντζί ότι θα πρέπει να αποφασίσει αν θα είναι ηγέτης της ενωμένης Κύπρου ή αν θα διαπραγματεύεται βλέποντας προς τις εκλογές, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν το είχα υπόψη μου (την αναφορά Ακιντζί) όταν συναντηθήκαμε αλλά έχω αποδείξει ότι αυτό που με ενδιαφέρει είναι να δω την πατρίδα μου να επανενώνεται, να απαλλάσσεται από τον κατοχικό στρατό και ουδόλως έλαβα ποτέ υπόψη είτε προεδρικές είτε τις όποιες εκλογές.

Το έχω αποδείξει, και δεν θα έπρεπε να τίθεται εν αμφιβόλω από τον κ. Ακιντζί, όταν το 2004 τόλμησα, ενάντια στο ρεύμα, να υποστηρίξω το τότε σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών. Συνεπώς, δεν είμαι υπό αμφισβήτηση και δεν δέχομαι να είμαι υπό αμφισβήτηση από τον οποιονδήποτε».

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: