Αμερικανικό σχέδιο παράδοσης του Κιρκούκ σε PYD, PUK και ΡΚΚ βλέπει η Άγκυρα




Αμερικανικό σχέδιο παράδοσης του Κιρκούκ στην Πατριωτική Κίνηση του Κουρδιστάν βλέπει η Άγκυρα πίσω από την πρόσφατα επίθεση των τζιχαντιστών κατά της πόλης.

Σύμφωνα με τους Τούρκους το σχέδιο προβλέπει την εκδίωξη από την πόλη των Κούρδων του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν του συμμάχου της Άγκυρας Μπαρτζανί και την παράδοσή της σε εχθρικές στην Τουρκία κουρδικών οργανώσεων.

Όπως υποστηρίζουν τουρκικές πηγές ο επικεφαλής του PYD των Κούρδων της Συρίας Σαλίχ Μουσλίμ, είχε μυστική συνάντηση με αξιωματούχους της Πατριωτικής Κίνησης του Κουρδιστάν και εκπροσώπους σιιτικών πολιτοφυλακών στο Κιρκούκ.

Το PYD που η Άγκυρα θεωρεί ότι συνεργάζεται με το ΡΚΚ είναι αντίπαλος του Μπαρτζανί ο οποίος έχει συμμαχήσει με την Τουρκία.

Στην πόλη του Κιρκούκ, μετά την ήττα των τζιχαντιστών έχουν εισέλθει εκατοντάδες μαχητές της Κουρδικής Πατριωτικής Κίνησης, του ΡΚΚ και των σιιτικών πολιτοφυλακών, υποστηρίζει η πανικόβλητη Άγκυρα.

Κατά τους Τούρκους που προφανώς ετοιμάζουν εισβολή και στο Ιράκ, οι Κούρδοι σκότωσαν 10 Τουρκομάνους στην προσπάθειά τους να ελέγξουν την πόλη.

Οι Τούρκοι όμως εμπλέκουν και τις ΗΠΑ τις οποίες κατηγορούν πως επίτηδες επέτρεψαν να εκδηλωθεί η επίθεση του ΙΚ κατά του Κιρκούκ ώστε ηττηθούν οι Πεσμεργκά , αφήνοντας να εννοηθεί πως με τον τρόπο αυτό παρέδωσαν τον έλεγχο της πόλης στις αντιτουρκικές κουρδικές οργανώσεις.

Με πληροφορίες από: http://www.yenisafak.com/en/world/vast-game-unfolds-in-iraqs-kirkuk-2553500

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: