Αμερικανικές πιέσεις μέσω του Μπιλ Κλίντον στον Αλέξη Τσίπρα για να αποφευχθεί το Grexit




Την παρέμβαση του πρώην Προέδρου Μπιλ Κλίντον ζήτησε τον Ιούλιο του 2015 ο Λευκός Οίκος προκειμένου να γίνει μια συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα και να ενισχυθεί το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας με τους Ευρωπαίους, όπως αναφέρουν έγγραφα που διέρρευσαν τα Wikileaks. 

Λίγες ώρες μετά από τη διαρροή, κυβερνητική πηγή δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ο Μπιλ Κλίντον ήρθε σε επαφή με τον κ. Τσίπρα πριν από το δημοψήφισμα ενώ μετά υπήρξε επικοινωνία μόνο με τον πρόεδρο Ομπάμα.

Τα ηλεκτρονικά μηνύματα που δημοσιοποιήθηκαν δεν αποσαφηνίζουν, παρόλα αυτά, εάν υπήρξε όντως τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό πριν από την συμφωνία που οδήγησε στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.
Σύμφωνα με το Wikileaks, η επικοινωνία του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Τζον Ποντέστα με τον Μπιλ Κλίντον πραγματοποιήθηκε μερικές ημέρες μετά από το ελληνικό δημοψήφισμα και ο πρώην πρόεδρος ερωτήθηκε εάν μπορεί να μεσολαβήσει προς την ελληνική κυβέρνηση για να επιτευχθεί συμφωνία.

Όπως δείχνουν τα email που διέρρευσαν, η απάντηση του Μπιλ Κλίντον ήταν θετική αρκεί να ασκείτο και αντίστοιχη «πίεση» προς την πλευρά του Βερολίνου.

Το απόσπασμα του email από τον Ποντέστα προς τον Τσίπρα που διέρρευσε
«Είμαι στο τρένο και είναι δύσκολο να μιλήσω στο τηλέφωνο. Ο Λευκός Οίκος ρωτά να μάθει εάν ο Μπιλ Κλίντον έχει αρκετή άνεση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ώστε να του τηλεφωνήσει και να του ζητήσει να πάει σε συμφωνία.
Μπορείτε να τον ρωτήσετε εάν υπάρχει αυτή η πιθανότητα; Εάν ναι, μπορώ να του μιλήσω αφού αποβιβαστώ από το τρένο και να του εξηγήσω το σκεπτικό και τον στόχο. Ευχαριστώ» έγραφε στο ηλεκτρονικό μήνυμά του προς τον Μπιλ Κλίντον ο Ποντέστα.

Η απάντηση από το γραφείο του πρώην Προέδρου ήταν η εξής:
«Λέει ναι, αλλά χρειάζεται επιπλέον πληροφορίες από αυτές που έχει τώρα. Η πρώτη του ερώτηση είναι “θα πιέσουμε και την Μέρκελ επίσης;” Τι ώρα θα είσαι διαθέσιμος να μιλήσεις;».

Ο ΠΟΥΤΙΝ, Ο ΑΛΕΞΗΣ, Ο ΟΛΑΝΤ ΚΑΙ ΟΙ ΔΡΑΧΜΕΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: