Άγκυρα: «Τα τουρκικά στρατεύματα θα εποπτεύουν την εφαρμογή της λύσης» (στην Κύπρο)




Η ΑΓΚΥΡΑ ζητά διά της παρουσίας στρατευμάτων της στην Κύπρο, «να εποπτεύει, να ελέγχει τη διαδικασία εφαρμογής της συμφωνίας»!

Αυτή η θέση, που έχει τεθεί ενώπιον τρίτων και διαβιβάσθηκε στη Λευκωσία, συνιστά μια μεθοδευμένη προσπάθεια της Άγκυρας να διασφαλίσει την στρατιωτικής της παρουσία στην Κύπρο μετά από την επίτευξη συμφωνίας. Από τουρκικής πλευράς διατυπώνεται ο ισχυρισμός προς τους συνομιλητές της πως «αυτό δεν ίσχυε το 1960 και γι αυτό οι συμφωνίες κατέρρευσαν τρία χρόνια μετά την υπογραφή τους»!

Την ίδια ώρα και παράλληλα με τα πιο πάνω, η τουρκική θέση στο κεφάλαιο της ασφάλειας συνδέεται με δυο εναλλακτικές προτάσεις/ιδέες, οι οποίες καταλήγουν στον ίδιο παρανομαστή.

Πρώτο, η δημιουργία μιας κυρίαρχης στρατιωτικής βάσης. Συνδέουν τη βάση και με τις προσπάθειες αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και των ενεργειακών πηγών.

Δεύτερο, η εγγύηση από την Τουρκία του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου. Σενάριο που θεωρείται χειρότερη εκδοχή από τις σχετικές συμφωνίες του 1960.

Περαιτέρω, όπως συναφώς πληροφορούμαστε, η τουρκική πλευρά συνδέει το θέμα της αποχώρησης των υπόλοιπων στρατευμάτων της με δυο προεδρικές θητείες, έξι συν έξι χρόνια ( ο υπολογισμός γίνεται ως να υπάρχει συμφωνία για εκ περιτροπής προεδρία για 4 χρόνια Ε/Κ και δυο Τ/κ). Αυτό προδήλως παραπέμπει σε διαδικασίες επαναξιολόγησης των δεδομένων και νέας απόφασης για αποχώρηση.

Σημειώνεται συναφώς πως ξένες κυβερνήσεις, οι οποίες παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στο Κυπριακό, υποστηρίζουν πως αντί οποιασδήποτε φόρμουλας ως προς το θέμα της ασφάλειας, θα μπορούσε να παραμείνει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ με άλλους όρους εντολής.

Η Λευκωσία, πάντως, έχει ξεκαθαρίσει προς κάθε κατεύθυνση πως δεν μπορεί να αποδεχθεί παραμονή τουρκικών στρατευμάτων και διατήρηση μιας μορφής εγγυήσεων, παραπέμποντας στην πρότασή της.

Στο μεταξύ, σημαντική περιοδεία θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα στο τρίγωνο Άγκυρα, Αθήνα και Λευκωσία ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Jean Marc Ayrault. Στη Λευκωσία, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών θα βρίσκεται την Τρίτη 25 Οκτωβρίου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: