Ζητά αποτελέσματα ο Μπαν κι Μουν για Κυπριακό: Το τηλεφώνημα για τα γενέθλια και τα αιτήματα




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Η προχθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, για να του ευχηθεί χρόνια πολλά για τα γενέθλια του, έδωσε την ευκαιρία για να μιλήσουν και για το Κυπριακό.

Ο Γενικός Γραμματέας σημειώνοντας πως είναι ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της τριμερούς συνάντησης της περασμένης Κυριακής, επανέλαβε την ετοιμότητα του να συμβάλει προσωπικά στις προσπάθειες λύσης. Ο Μπαν Κι Μουν, στη λογική των ίσων αποστάσεων, και της «πλήρους ισότητας», χθες επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, αν και δεν είχε τα… γενέθλια του.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Γενικός Γραμματέας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κατοχικό ηγέτη στον οποίο επαναβεβαίωσε την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει να παρέχει τη στήριξή του προς το στόχο για εξεύρεση λύσης εντός του 2016. Σύμφωνα με ανακοίνωση της “προεδρίας” στα κατεχόμενα, Μπαν και Ακιντζί αντάλλαξαν απόψεις για τρόπους και μεθόδους ώστε να υπάρξει κατάληξη σε επιτυχές αποτέλεσμα στις συνομιλίες. Συμφώνησαν ακόμη ότι θα είναι σε επαφή και τις επόμενες μέρες.

Ο Μπαν Κι Μουν δίνοντας εν πολλοίς συνέχεια στα όσα συζητήθηκαν την περασμένη Κυριακή στη Νέα Υόρκη θα αναμένει τα αποτελέσματα του νέου κύκλου των εντατικών διαπραγματεύσεων. Θα αναμένει να τον ενημερώσουν οι συνεργάτες του, Έσπεν Μπαρθ Άιντα και Ελίζαμπεθ Σπέχαρντ για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Οι δημόσιες τοποθετήσεις, πάντως, του κ. Άιντα ενόχλησαν την κυβέρνηση. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, επικοινώνησε με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ και ζήτησε εξηγήσεις. Ο Νορβηγός αξιωματούχος του ΟΗΕ έκανε λόγο για παρερμηνεία των δηλώσεων του!

Πάντως, με την επιστροφή του Προέδρου Αναστασιάδη χθες βράδυ και του Μουσταφά Ακιντζί σήμερα, θα αρχίσουν οι συνεννοήσεις για τον καθορισμό των συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία θα κινηθεί και πάλι σε τρία επίπεδα: Συναντήσεις Αναστασιάδη και Ακιντζί, διαπραγματευτών και τεχνικών επιτροπών. Είναι «κοινός τόπος» είναι η ανάγκη να γεφυρωθούν οι διαφορές που υπάρχουν σε όλα τα κεφάλαια. Η τουρκική πλευρά διαχωρίζει τα κεφάλαια σε τέσσερα ( Διακυβέρνηση, Οικονομία, Ε.Ε., Περιουσιακό), που θα πρέπει να συζητηθούν σε αυτή τη φάση και στα άλλα δυο ( Εδαφικό και Ασφάλεια/Εγγυήσεις), που θα αφεθούν για το τέλος. Η Λευκωσία θεωρεί πως θα πρέπει να συζητηθούν όλα τα κεφάλαια, αναγνωρίζει ωστόσο ότι το θέμα της Ασφάλειας θα παραμείνει για το τέλος. Σημειώνει πως Εδαφικό και Περιουσιακό θα πρέπει να συζητηθούν μαζί.

ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟ ΚΑΜΠ ΝΤΕΙΒΙΝΤ

Η πρόταση που εξέφρασε ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, για πραγματοποίηση εκτός Κύπρου συνάντησης τύπου «Καμπ Ντέιβιντ» με αποκλειστικό θέμα συζήτησης το εδαφικό, αποτελεί για τη Λευκωσία νέα θέση της τουρκικής πλευράς. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί να συζητηθεί ουσιαστικά το εδαφικό».

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο κ. Χριστοδουλίδης υπενθύμισε ότι η αποσύνδεση του εδαφικού από την πτυχή της ασφάλειας και των εγγυήσεων προκύπτει από την τριμερή συνάντηση της Νέας Υόρκης και αποτελεί θετικό δεδομένο, αφού στο πρόσφατο παρελθόν, η Τουρκία υποστήριζε την ταυτόχρονη συζήτηση των πτυχών αυτών στο εξωτερικό.

Αναφορικά με τις επικρίσεις κομμάτων για τον ρόλο του Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει οποιοδήποτε πρόβλημα με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ για το Κυπριακό.

ΑΚΙΝΤΖΙ: «Έκανε πίσω  ο Αναστασιάδης» – Δεν είναι αλήθεια αυτά που λέγει ο κατοχικός ηγέτης λέγει η Λευκωσία
Ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι είχαν συμφωνήσει με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αναφορικά με το μήνυμα που θα μετέφεραν στον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, στη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη, όμως «ο Αναστασιάδης υποχώρησε» λόγω της επιρροής του Εθνικού Συμβουλίου. Αρμόδια κυβερνητική αρμόδια πηγή ανέφερε στο «Φ» πως αυτά που αναφέρει ο κατοχικός ηγέτης δεν ισχύουν.

Ο Μουσταφά Ακιντζί, σ ε δηλώσεις του, ανέφερε επίσης ότι η ανακοίνωση Μπαν θα ήταν καλύτερη, αν περιείχε λεπτομερές χρονοδιάγραμμα. Όπως μεταδίδει ο παράνομος «Μπαϊράκ», ο κ. Ακιντζί είπε ότι μετά την τριμερή θα ακολουθήσει νέος γύρος εντατικών διαπραγματεύσεων των ηγετών, ενώ επανέλαβε την άποψή του για συνάντηση εκτός Κύπρου, για να συζητηθεί το περιουσιακό, πριν τη σύγκληση πενταμερούς που θα ασχοληθεί με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Έκανε επίσης λόγο για τελευταία ευκαιρία για ομοσπονδιακή λύση, ενώ είπε ότι υπάρχει ακόμη αρκετός χρόνος για λύση πριν το τέλος του έτους. Θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις αν χαθεί αυτή η ιστορική ευκαιρία, με τη διαιώνιση της διαίρεσης στο νησί, είπε ο κ. Ακιντζί και πρόσθεσε πως πρόκειται για την τελευταία απόπειρα επίλυσης που καταβάλλεται από ανθρώπους της γενιάς του.

Η λύση θα επιτρέψει επίσης τη συνεργασία μεταξύ γειτονικών χωρών, αναφορικά με την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, συνέχισε, ενώ επανέλαβε ότι ο πιο εφικτός, φθηνός και λογικός τρόπος μεταφοράς του στην Ευρώπη είναι μέσω Τουρκίας.

Αξιολογώντας το αποτέλεσμα της τριμερούς, είπε ότι ο ίδιος αναχωρώντας για τη Νέα Υόρκη είχε δηλώσει ότι δεν αναμένει να γίνουν θαύματα. Η συνάντηση απέδειξε για άλλη μια φορά ότι η τ/κ πλευρά επιθυμεί ειλικρινά λύση, όμως θα ήταν καλύτερα αν είχαν καθοριστεί και χρονικά ορόσημα, είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, δεν υπάρχει λόγος να νιώθουν απογοητευμένοι οι Τουρκοκύπριοι από το αποτέλεσμα της Νέας Υόρκης και τη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ, μολονότι πρόσθεσε ότι έλειπαν κάποια στοιχεία από αυτή, όπως τα λεπτομερή χρονοδιαγράμματα.

Όμως, συνέχισε, οι Ε/κ πάσχουν από φοβία χρονοδιαγραμμάτων, ενώ αντίκεινται αυστηρά σε επιδιαιτησία.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: