Τριμερής χωρίς δεσμεύσεις: Ο Αναστασιάδης δεν θα αποδεχθεί ενδιάμεση λύση




ΟΥΤΕ ενδιάμεση συμφωνία θα υπάρξει ούτε χρονοδιαγράμματα θα καθοριστούν. Αυτό ανέφερε στους αρχηγούς των κομμάτων ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ενημερώνοντας τους χθες για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Περαιτέρω ανέφερε πως δεν θα καταγραφούν συγκλίσεις σε κείμενο, μετά την τριμερή με τον Γενικό Γραμματέα, που θα είναι διάρκειας 45 λεπτών. Παρά το γεγονός ότι από το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε χθες μετά τη συνάντηση Αναστασιάδη και Ακιντζί, δίνεται η εντύπωση πως ο στόχος για λύση του Κυπριακού εντός του 2016 είναι εφικτός αν και δύσκολο, από την ενημέρωση που έγινε από τον Πρόεδρο αυτός φαντάζει απομακρυσμένος. Κυρίως γιατί υπάρχουν πολλές διαφορές. Έγινε λόγος για 103 ανοικτά θέματα ( συντάγματα, δημόσιοι υπάλληλοι, αποναρκοθέτηση).

Η ενημέρωση έγινε από 50σελιδο έγγραφο που περιέγραφε τις συγκλίσεις και αποκλίσεις σε κάθε κεφάλαιο. Σημειώνεται πως στα θέματα της οικονομίας της λύσης η τουρκική πλευρά και συγκεκριμένα η ψευδοκυβέρνηση δεν δίνει στοιχεία στους Οργανισμούς που κάνουν τις μελέτες. Αυτό δυσκολεύει τις μελέτες για το κόστος της λύσης αλλά και για την επόμενη ημέρα.

Πάντως, το κλίμα εντός της σύσκεψης Προέδρου και αρχηγών ήταν καλό, παρά τις διαφωνίες που ως γνωστό υπάρχουν.

Στο μεταξύ, ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί σε συνέντευξη Τύπου χθες βράδυ δήλωσε πως θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τον Μάρτη του 2017 καθώς οι Ε/κ, όπως είπε, θα προχωρήσουν το 2017 σε εκμετάλλευση κοιτασμάτων.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: