Τουρκική αντεπίθεση κατά Αυστρίας για αίτημα διακοπής ενταξιακών διαπραγματεύσεων




Εκ νέου κριτική κατά της αυστριακής στάσης απέναντι στην Τουρκία, άσκησε σήμερα από το “Στρατηγικό Φόρουμ του Μπλεντ”, στην ομώνυμη πόλη της Σλοβενίας, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μία αντιτουρκική ή ισλαμοφοβική τάση μπορεί να γίνει “πολύ επικίνδυνη” και η Τουρκία δεν μπορεί να αποδεχθεί να χαρακτηρίζονται Τούρκοι ως ακραία ή ισλαμιστική ομάδα, επισήμανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά την επίσκεψή του στη Βιέννη και στην ερώτηση προς τον Αυστριακό ομόλογό του, εάν υπάρχει στην Αυστρία “ένας, μοναδικός, ριζοσπαστικοποιημένος Τούρκος”, ο Σεμπάστιαν Κουρτς απάντησε αρνητικά, ωστόσο, όπως παρατήρησε ο Τσαβούτσογλου, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν έχει ζητήσει την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

Η ρατσιστική ρητορική είναι πολύ επικίνδυνη και η Τουρκία πρέπει να αντιδράσει σε αυτό, τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας πως ο Νόρμπερτ Χόφερ, “ένας ρατσιστής υποψήφιος” είχε αποσπάσει ποσοστό 49,65% των ψήφων στον δεύτερο γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών, ο οποίος πρόκειται τώρα να επαναληφθεί (ΣΣ στις 2 Οκτωβρίου).

Οι αυστρο-τουρκικές σχέσεις είναι ιδιαίτερα τεταμένες μετά την κριτική που έχει ασκήσει η επίσημη Βιέννη στις εξελίξεις που ακολούθησαν την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία στα μέσα Ιουλίου, με τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς να καταδικάζει επανειλημμένα το πρωτοφανές κύμα διώξεων αλλά και την ανάμιξη του καθεστώτος Ερντογάν στα εσωτερικά της τουρκικής Κοινότητας στην Αυστρία.

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν, έχει ζητήσει ήδη από τις αρχές Αυγούστου τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία, λόγω παραβιάσεων από αυτή, θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών, κάτι που ο ίδιος επανέλαβε και κατά τη χθεσινοβραδινή συνέντευξή του εφ΄ ολης της ύλης στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση.

Σε αντίδρασή της η Άγκυρα είχε προβεί σε προσβλητικές κατηγορίες εναντίον της Βιέννης και είχε ανακαλέσει στα μέσα Αυγούστου τον πρεσβευτή της από την Αυστρία, ενώ πρόσφατα, με εντολή από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σταμάτησαν οι ανασκαφές του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Αρχαία Έφεσο, το οποίο δραστηριοποιείται εκεί ήδη από το 1895.

http://mignatiou.com/2016/09/i-tourki-polites-theloun-pafsi-entaxiakon-diapragmatefseon-apili-o-tsavousoglou/

06/09/2016 19:02
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δ. Δημητρακούδης
Βιέννη, Αυστρία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: