Το Κουρδικό φέρνει στο ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Κώστας Μαυρίδης




Το πρόβλημα του ξεριζωμού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κούρδων της Τουρκίας, φέρνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Ευρωβουλευτής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Κώστας Μαυρίδης.

Σε εκδήλωση, που διήρκεσε περί τις δύο ώρες, σε μια κατάμεστη αίθουσα, τόσο ο ίδιος όσο και οι προσκεκλημένοι ομιλητές ανέλυσαν στο ακροατήριο την κατάσταση που βιώνει ο κουρδικός πληθυσμός στις νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας, όπου 355.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, 500.000 έχουν στερηθεί τις οικίες τους και ζουν σε σπίτια συγγενών και φίλων, ενώ ένα ολόκληρο χωριό, το Shinak, έχει κατεδαφιστεί με μπουλντόζες.

Κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή του, ο ευρωβουλευτής Κ.Μαυρίδης τόνισε την ανάγκη να ακουστεί το πρόβλημα των Κούρδων στην ΕΕ, έκανε λόγο για “ανθρώπινη αλληλεγγύη” και αντιπαρέβαλε τη βία που υφίστανται αυτοί οι άνθρωποι και η οποία ήταν καταφανής κατά την προβολή ειδικού ντοκιμαντέρ για το θέμα, με τις παιδικές του εμπειρίες στο χωριό του στην Κερύνεια.

Ο Ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών έχει προσκαλέσει πάνελ ομιλητών και μεταξύ των οποίων ο Eyyup Doru, εκπρόσωπος του κουρδικού κόμματος HDP στην ΕΕ, ο Öztürk Türkdoğan, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ανθρωπίνων δικαιωμάτων Τουρκίας και ο Faysal Sarıyıldız, μέλος του τουρκικού κοινοβουλίου, εκπρόσωπος της επαρχίας Şırnak. Ο τελευταίος μάλιστα θα καταθέσει και την προσωπική του μαρτυρία για το τι συμβαίνει στην περιοχή.

Από την πλευρά του ο Eyyup Doru, σημείωσε ότι στην περιοχή διαπράττονται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητα και πως το HDP έχει οργανώσει μια μεγάλη εκστρατεία πληροφόρησης. “Επτά υπουργοί εξωτερικών, η Ύπατη Εκπρόσωπος Μογκερίνι, ο Πρόεδρος της ΕΕ, είδαν αυτές τις εικόνες για πρώτη φορά στο ντοκιμαντέρ. Συνάδελφοί μας επισκέφτηκαν την περιοχή, όπως και Ευρωβουλευτές και διαπίστωσαν επί του εδάφους τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είμαστε ευγνώμονες για τους διοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης”.

Ο εκπρόσωπος του συνδέσμου για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Τουρκία Öztürk Türkdoğan, ευχαρίστησε τον Ευρωβουλευτή Μαυρίδη και περιέγραψε στο κοινό τις παραβιάσεις που διαπίστωσε από την επίσκεψή του στην περιοχή στις 24 Ιουλίου, παραβιάσεις που εμπίπτουν όπως είπε στην αρμοδιότητα του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου. Στην ιστορική αναδρομή που έκανε αναφέρθηκε στη εκεχειρία της 8ης Μαρτίου του 2013 και στην υποστήριξη του 70% της κοινής γνώμης στα προβλήματα των Κούρδων. Συστάθηκε μάλιστα και μια επιτροπή σοφών, είπε, αλλά “η τουρκική κυβέρνηση αδιαφόρησε. Ακόμη και μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, δεν είδαμε διαφορά”, σημείωσε.

Περιέγραψε μάλιστα την καταπίεση της κουρδικής νεολαίας από την αστυνομία και μίλησε για 6100 καταδίκες παιδιών από τουρκικά δικαστήρια “γιατί πετούσαν πέτρες”. Μίλησε για “εξωδικαστικές εκτελέσεις” και για ένα ουσιαστικό αδιέξοδο στην περιοχή. “Η Τουρκία παραβιάζει το άρθρο 3 της Συνθήκης της Γενεύης”, είπε ο εκπρόσωπος και περιέγραψε με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες βασανισμούς σε υπόγεια πολυκατοικιών και την αδιαφορία της τουρκικής δικαιοσύνης για το θέμα. “Τουλάχιστον 20 άτομα χάνουν τη ζωή τους κάθε μέρα, 75 άτομα έχασαν τη ζωή τους στα χέρια των τουρκικών αρχών σε μια μόνο μέρα και σε μια μόνο πόλη στα σύνορα”.

Τέλος επεσήμανε ότι η κατάσταση είναι γενικά χειρότερη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, ότι όπως και στην περίπτωση του Οτσαλάν οι Κούρδοι κρατούμενοι δεν έχουν πρόσβαση σε δικηγόρους και οι οικογένειές τους δεν μπορούν να ελέγξουν την κατάστασή τους και πως η Τουρκία πρέπει να πιεστεί να επανεκκινήσει τον πολιτικό διάλογο, για μια πολιτική λύση του κουρδικού προβλήματος για να μη χαθούν και άλλες ζωές.

Από τη πλευρά του ο Faysal Sarıyıldız, μέλος του Τουρκικού Κοινοβουλίου, τόνισε ότι όλος ο κόσμος πρέπει να αντιληφθεί τι ακριβώς συμβαίνει στην Τουρκία και παρομοίασε την κατάσταση με τις πρακτικές του Χίτλερ το 1933. Κατηγόρησε μάλιστα τον Πρόεδρο Ερντογάν ότι ήξερε για το πραξικόπημα.

Καταλήγοντας ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης, ζήτησε την αλλαγή της πολιτικής στάσης της ΕΕ έναντι του Ερντογάν καθώς όπως είπε ο πολιτικός διάλογος έχει αποτέλεσμα στις δημοκρατικές χώρες και καταφανώς σήμερα η στάση της ΕΕ “είναι σαν να τον ανταμείβει”.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: