Τον εκβιάζουν οι Αμερικάνοι για τον Ζαράμπ; Τι τρέχει με τον Ερντογάν και τον συνέταιρό του




Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε πως έθεσε στον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζον Μπάιντεν το ζήτημα της σύλληψης στις ΗΠΑ του επιχειρηματία Ρεζά Ζαράμπ κατά τις επαφές τους στη Νέα Υόρκη.

Ο τουρκοϊρανικής καταγωγής Ζαράβ συνελήφθη τον Μάρτιο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και παραβίαση επιβεβλημένων κυρώσεων. Σύμφωνα με ισχυρισμούς είναι συνέταιρος της οικογένειας του κ. Ερντογάν.

«Στην συνομιλία μου με τον Μπάιντεν έθεσα το θέμα του Ζαράμπ. Οι δύο εισαγγελείς που εμπλέκονται στην υπόθεση εμπλέκονται και με το FETO του Γκιουλέν. Με άλλα λόγια το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης προχώρησε στη διώξη κατά του Ζαράμπ μέσω εισαγγελέων που εμπλέκονται με το FETO. Αυτό είπα στον Μπάιντεν και απάντησε πως δεν γνωρίζει σχετικά», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν διέκρινε κακή πρόθεση στην υπόθεση Ζαράμπ καθώς ενεπλάκη σε αυτή και το όνομα της συζύγου του Εμινέ και του ιδίου. Ο Τούρκος Πρόεδρος βεβαίως αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή και κατηγορεί τους Αμερικανούς εισαγγελείς για κακή έναντί του πρόθεση. Επίσης ανέφερε πως βάσει του αμερικανικού νόμου απαγορεύεται να αναμιχθεί επικεφαλής κράτους σε υπόθεση αμερικανικού δικαστηρίου. Παρόλα αυτά το γεγονός της εμπλοκής του ονόματός του αποδεικνύει, κατά τον ίδιο, τις κακές προθέσεις των Αμερικανών δικαστικών εναντίον του.

Για τον Ερντογάν ο Ζαράμπ δεν έχει διαπράξει κανένα έγκλημα, όπως απεφάνθησαν οι τουρκικές αρχές και τόνισε πως η Άγκυρα δεν θα μείνει αδιάφορη στο γεγονός της σύλληψης πολίτη της σε μια άλλη χώρα.

«Ο Ζαράμπ είναι Τούρκος πολίτης. Συνελήφθη κατά την είσοδό του στις ΗΠΑ με την σύζυγο και το παιδί του που στάλθηκαν πίσω στην Τουρκία αμέσως. Και ερωτώ: Βάσει ποιου νόμου έγινε η σύλληψη;», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Ζητάμε δικαιοσύνη για έναν πολίτη μας. Θα μπορούσε να είναι κάποιος άλλος πέραν του Ζαράμπ. Δεν θα μείνουμε αδρανείς στην σύλληψη οποιουδήποτε πολίτη μας από μια άλλη χώρα, όπως και οι ΗΠΑ κάνουν το ίδιο για τους πολίτες τους στην Τουρκία. Επίσης ο Ζαράμπ δεν έχει διαπράξει κανένα έγκλημα σύμφωνα με στοιχεία των υπουργείων μας της Δικαιοσύνης και των Οικονομικών. Παρόλα αυτά ο Ζαράμπ παραμένει υπό κράτηση εδώ και έξι μήνες», είπε ο Ερντογάν.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ από: http://www.hurriyetdailynews.com/erdogan-says-he-asked-us-vp-biden-about-arrest-of-iranian-turkish-businessman-zarrab.aspx?pageID=238&nID=104232&NewsCatID=338

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: