Στον Γ.Γ. του ΟΗΕ για οδηγίες: Σενάριο για εντατικές τον Οκτώβριο με στόχο πολυμερή




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στις 25 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη, επιστροφή στην Κύπρο για συνέχιση εντατικών διαπραγματεύσεων τον Οκτώβριο με στόχο τη γεφύρωση των διαφορών, σμίκρυνση τους στο ελάχιστο, ώστε να επιτρέψει τη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης.

Αυτό είναι το σενάριο της επόμενης ημέρας από την ολοκλήρωση της φάσης των διαπραγματεύσεων χθες. Βασικό στοιχείο και του κοινού ανακοινωθέντος είναι η εμπλοκή του Γενικού Γραμματέα στις προσπάθειες λύσης ενόψει και της αποχώρησής του στο τέλος του χρόνου (τον Οκτώβριο θα εκλεγεί ο νέος). Παρόλο που η εικόνα που δόθηκε είναι αυτής της «συγκρατημένης ευφορίας», είναι σαφές πως ενώ υπάρχουν συγκλίσεις, παραμένουν και βασικές διαφορές. Με βάση και τη χθεσινή συνάντηση-συζήτηση και κοινό ανακοινωθέν- προκύπτουν τα εξής:

Πρώτον, εμπλοκή του Γ.Γ. μέσα σε ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που αφορά τον ίδιο καθώς μετά τον Οκτώβριο θα πακετάρει και θα είναι υπό αναχώρηση.

Δεύτερον, τίθεται το ερώτημα εάν μπορούν να κλείσουν τα ανοικτά μέτωπα μέσα σε μερικούς μήνες, όπως αναφέρουν οι εμπλεκόμενοι. Εάν δεν υπάρξει επιδιαιτησία, την οποία απέρριψε χθες ο Πρόεδρος δημόσια, τότε τα τεχνητά χρονοδιαγράμματα δεν μπορούν να ισχύσουν, καθώς οι διαφορές και οι εκκρεμότητες είναι πολλές.

Τρίτον, σε σχέση με την πρόοδο και τις διαφορές, όπως περιγράφονται, εγείρονται εύλογα ερωτήματα. Αναφέρεται πως επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος σε πολλά από τα εκκρεμή θέματα στα κεφάλαια της διακυβέρνησης και του διαμοιρασμού της εξουσίας, της οικονομίας, των θεμάτων ΕΕ και του περιουσιακού. Αναγνωρίζεται, ωστόσο, ότι υπάρχουν «ορισμένες ουσιαστικές διαφορές παραμένουν ακόμη». Ποιες οι συγκλίσεις και ποιες οι διαφορές; Ακόμη σε σχέση με την ασφάλεια και το εδαφικό σημειώνεται ότι από αυτές τις αρχικές τοποθετήσεις έχει διαφανεί ότι οι απόψεις παραμένουν μακριά, τονίζεται ωστόσο ότι «υπάρχει σθεναρή αποφασιστικότητα για επίλυση (των διαφορών) τους κατά ένα αμοιβαία αποδεκτό τρόπο». Δεν είναι ευχή που εκφράζεται ότι θα γεφυρωθούν οι διαφορές αλλά εκτίμηση. Αυτή η εκτίμηση στηρίζεται σε κάποια δεδομένα;

Της χθεσινής συνάντησης με τον Ακιντζί, είχε προηγηθεί συνάντηση του Προέδρου με τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα και τους συνεργάτες του στο Προεδρικό, για να συζητήσουν περισσότερο θέματα που αφορούν το υπό διαμόρφωση σκηνικό στη Νέα Υόρκη. Στη συνέχεια, στη συνάντηση στον χώρο του παλιού αεροδρομίου, αρχικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί συναντήθηκαν μόνο στην παρουσία του Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Μετά από αυτό, κλήθηκαν οι δύο διαπραγματευτές για συζήτηση θεμάτων που αφορούν το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης. Η συνάντηση συνεχίσθηκε στην παρουσία όλων των συμβούλων και έγινε ουσιαστικά συζήτηση για την τελική διαμόρφωση του κοινού ανακοινωθέντος. Οι εμπλεκόμενοι είχαν ενώπιον τους προσχέδιο επί του οποίου προέβησαν σε σχόλια και συμφώνησαν σε αλλαγές.

ΑΚΙΝΤΖΙ ΜΕ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΚΑΙ ΚΕΡΙ
Ο ΚΑΤΟΧΙΚΟΣ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι θα έχει και χωριστή συνάντηση με τον Γενικός Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν καθώς και άλλες διμερείς επαφές, σημειώνοντας ότι «μπορεί να λεχθεί ότι έχουν οριστικοποιηθεί» οι συναντήσεις του με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρυ.

Ο Μουσταφά Ακιντζί πρόσθεσε στη συνέχεια ότι θα έχει διμερείς επαφές και με υπουργούς Εξωτερικών άλλων χωρών που αναμένεται να ξεκαθαρίσουν εντός των προσεχών ημερών.

ΚΑΙ ΟΙ ΔΩΡΗΤΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΝΟ
Ο ΕΣΠΕΝ Μπαρθι Άιντα ανέφερε σε δηλώσεις του ότι στη συνάντηση που θα έχουν οι ηγέτες με τον ΓΓ του ΟΗΕ στις 25 Σεπτεμβρίου, στη Ν. Υόρκη θα συζητηθούν όλες οι πτυχές μιας λύσης του Κυπριακού περιλαμβανομένης και της χρηματοδότησης της.

Απαντώντας σε ερώτηση για πιθανή συνάντηση δωρητών ο ανέφερε ότι «σίγουρα θα συζητήσουμε τα πάντα που περιλαμβάνει φυσικά και την χρηματοδότησης και φυσικά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συζητήσουμε τους τρόπους με τους οποίους διασφαλίζουμε οικονομική στήριξη».

ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΠΙΕΣΕΙΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Αναστασιάδης δήλωσε πως «ούτε πιέσεις δέχομαι ούτε υπάρχει τέτοια πρόθεση. Αν δεν υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στα θέματα που εκκρεμούν – και είναι αρκετά – έτσι ώστε να δικαιολογείται σύγκληση μιας πολυμερούς διάσκεψης, δεν πρόκειται να επισυμβεί όποιος και αν επεμβαίνει όποιος και αν θέλει να ασκήσει πιέσεις, που μέχρι στιγμής δεν έχω αισθανθεί να υπάρχει μια ανάλογη πρόθεση» . Τέλος, επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των συναντήσεών του στη Ν. Υόρκη είναι και αυτή με τον Τζο Μπάιντεν.

ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ: Διαφορετική ανάγνωση του… ίδιου πλάνου –  Τι είπαν Αναστασιάδης και Ακιντζί
ΜΕ διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς το αποτέλεσμα που διατυπώθηκε στο κοινό ανακοινωθέν παρουσιάσθηκαν Αναστασιάδης και Ακιντζί.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε πως θα ζητηθεί ενεργότερη εμπλοκή του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στις διαπραγματεύσεις ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι αποδίδεται επιδιαιτητικός ρόλος στον Μπαν Κι Μουν. Ο Πρόεδρος είπε σε σχέση με την εμπλοκή του Γ.Γ. ότι «σίγουρα αυτό δεν σημαίνει την απόδοση του όποιου επιδιαιτητικού ρόλου στον ΓΓ. Να το ξεκαθαρίσουμε. Για αυτό και αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι είναι μια διαδικασία η οποία ανήκει ή καθοδηγείται από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιβεβαίωσε ότι υπάρχει πρόοδος σε κάποια κεφάλαια των διαπραγματεύσεων και ότι παραμένουν οι διαφωνίες σε άλλες πτυχές του Κυπριακού. Σε ερώτηση αν είναι αισιόδοξος, ανέφερε ότι θα εξαρτηθεί από τις διαπιστωθείσες και αναφερόμενες στο κοινό ανακοινωθέν, διαφορές. Τόνισε επίσης ότι «αν εάν υπάρξει από πλευράς των συμπατριωτών μας Τ/κ κατανόηση στις δικές μας ανησυχίες, όπως εμείς επιδεικνύουμε κατανόηση για τις δικές τους ανησυχίες, υπάρχει προοπτική να πετύχουμε αυτό που όλος ο κυπριακός λαός επιδιώκει». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι με την επάνοδο του από τα Ηνωμένα Έθνη θα ενημερώσει μέσω δημοσιογραφικής διάσκεψης ολόκληρο τον κυπριακό λαό.

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε σε δηλώσεις του ότι κατά την συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ θα ζητηθεί εντατικοποίηση του ρόλου του Οργανισμού και επεσήμανε ότι και ο ίδιος ο Μπαν Κι μουν έχει ένα χρονοδιάγραμμα. Επαναλαμβάνοντας τα ρίσκα που θα υπάρξουν σε περίπτωση που η λύση του Κυπριακού παραταθεί για το 2017, ανέφερε ότι πρέπει να σχεδιαστούν καλά οι προσεχείς μήνες και σημειώνοντας ότι αυτή θα είναι και η δική του προσδοκία κατά την συνάντηση της 25ης Σεπτεμβρίου. Είπε πως όλες οι πλευρές επαναβεβαίωσαν τον στόχο της επίτευξης λύσης στο Κυπριακό εντός του 2016 και αυτό θα διαβιβαστεί και στον ΓΓ του ΟΗΕ κατά την συνάντησή τους στη Ν. Υόρκη.

ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Πρόοδος υπήρξε, αξιολόγηση με Γ.Γ. –  «Ορισμένες ουσιαστικές διαφορές παραμένουν ακόμη»
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ πρόοδος σημειώθηκε σε θέματα οικονομίας, ΕΕ, διακυβέρνησης και στο περιουσιακό, κατά τη διάρκεια της εντατικοποιημένης φάσης των συνομιλιών.

Αυτό αναφέρεται στο δελτίο Τύπου που εκδόθηκε χθες μετά την τελευταία συνάντηση των Αναστασιάδη και Ακιντζί. Το δελτίο Τύπου, που ανέγνωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντα, αναφέρει ότι επιπρόσθετα από τις ουσιαστικές συζητήσεις για μια σειρά θεμάτων, οι ηγέτες προχώρησαν σε μια αξιολόγηση της διαδικασίας μετά από δεκαέξι μήνες διαπραγματεύσεων, κατά τους οποίους έχει επενδυθεί ένα σημαντικό μέρος εργασίας, χρόνου και προσπάθειας».

«Οι ηγέτες επανέλαβαν ότι παραμένουν αποφασισμένοι να κάνουν κάθε τι δυνατό για να φθάσουν σε μια συνολική λύση, όπως αυτή περιγράφεται στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014», πρόσθεσε. «Συζητούνται αλληλένδετα όλα τα κεφάλαια», είπε.

«Επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος σε πολλά από τα εκκρεμή θέματα στα κεφάλαια της διακυβέρνησης και του διαμοιρασμού της εξουσίας, της οικονομίας, των θεμάτων ΕΕ και του περιουσιακού», ανέφερε. Ωστόσο, πρόσθεσε, «ορισμένες ουσιαστικές διαφορές παραμένουν ακόμη».

Ο κ. Άιντα συνέχισε λέγοντας ότι «οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν επίσης απόψεις και θέσεις, υπό τη μορφή ανταλλαγής ιδεών, για τα κεφάλαια της ασφάλειας, των εγγυήσεων και του εδαφικού».

Παρά το γεγονός, είπε, ότι από αυτές τις αρχικές τοποθετήσεις έχει διαφανεί ότι οι απόψεις παραμένουν μακριά, «υπάρχει σθεναρή αποφασιστικότητα για επίλυσή (των διαφορών) τους κατά ένα αμοιβαία αποδεκτό τρόπο».

«Αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις που παραμένουν, οι δύο ηγέτες είναι δεσμευμένοι να συνεχίσουν και να εντείνουν τις προσπάθειες τους, στο πλαίσιο αυτών των διαπραγματεύσεων, των οποίων ηγούνται οι ηγέτες, τους επόμενους μήνες, με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας για λύση εντός του 2016», σημείωσε. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ, γι αυτό το σκοπό, οι δύο ηγέτες «θα έχουν κοινή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις 25 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη».

«Θα αξιολογήσουν την κατάσταση στις διαπραγματεύσεις, θα τον ενημερώσουν για το τι έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής, αλλά και για τις προκλήσεις που έχουν μπροστά τους», πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμη ότι «θα ανταλλάξουν απόψεις μαζί του και θα του ζητήσουν όπως εντείνει την προσωπική του εμπλοκή στη διαδικασία τους επόμενους μήνες».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: