Στο Άγιο Όρος στενός συνεργάτης του Πούτιν: Παραβίασε τις ευρωπαϊκές κυρώσεις




Επίσκεψη στο Άγιο Όρος φέρεται να πραγματοποίησε στενός συνεργάτης του Βλαντιμίρ Πούτιν παρά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που είχαν επιβληθεί εναντίον του, όπως αναφέρει αποκλειστικό ρεπορτάζ του αμερικανικού περιοδικού Time.

To περιοδικό αναφέρει ότι έχει επιβεβαιώσει από τρεις ανεξάρτητες πηγές ότι ο Βλαντισλάβ Σουρκόφ, που η Ε.Ε. θεωρεί ότι είχε ανάμειξη στην εισβολή στην Κριμαία το 2014, ταξίδεψε στο Άγιο Όρος για να προσκυνήσει «περίπου την ίδια περίοδο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν».

«Η απάντηση του Κρεμλίνου όταν ρωτήσαμε για τα ταξίδια του Σουρκόφ ήταν άμεση αλλά πολύ λακωνική. Ηταν μόνο μια πρόταση, τυπωμένη σε χαρτί με λογότυπο της ρωσικής προεδρίας. “Oι πληροφορίες αυτές δεν έχουν καμία βάση στην πραγματικότητα” έγραφε η ανακοίνωση».

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν απαγορεύσει στον συνεργάτη του Πούτιν να ταξιδεύει στα εδάφη τους από το 2014. «Η Ελλάδα ως μέλος της Ε.Ε. είναι νομικά υποχρεωμένη να επιβάλει αυτές τις κυρώσεις» γράφει το περιοδικό.

Το Time σπεύδει να εξηγήσει ότι η παρουσία του Σουρκόφ στο Άγιο Όρος είναι «παράξενη», καθώς ο αξιωματούχος δεν είναι ιδιαίτερα θρησκευόμενος και κρατά αποστάσεις από τους εκπροσώπους της Εκκλησίας στη χώρα του. «Η παρουσία του στο Άγιο Όρος σηματοδοτεί μια ευρύτερη στροφή της πολιτικής τάξης, μας λέει ο Αλεξάντερ Ντούγκιν, ένας από τους αγαπημένους ιδεολόγους του Κρεμλίνου και μέλος της αποστολής που πήγε στο Όρος τον Μάιο και επιβεβαίωσε την παρουσία του Σουρκόφ εκεί» λέει το περιοδικό.

Το περιοδικό φιλοξενεί και την μαρτυρία του πατέρα Μακαρίου από το Άγιο Όρος, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη δύο ημέρες μετά από την επίσημη επίσκεψη. «Μου συστήθηκε ως ανώτατος αξιωματούχος του Κρεμλίνου» δήλωσε ο πατέρας Μακάριος.

«Αρχικά, ο μοναχός δεν γνώριζε ακριβώς πόσο ισχυρός είναι ο επισκέπτης του. Αλλά η επίσκεψή του δεν τον εξέπληξε. Ο πατέρας Μακάριος γνώριζε ότι ο Πούτιν αναμενόταν στο Άγιο Όρος την επόμενη ημέρα. Ο πατριάρχης Κύριλλος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είχε φτάσει την προηγούμενη ημέρα. Σκάφη και ελικόπτερα έρχονταν και έφευγαν όλη την εβδομάδα με Ρώσους αξιωματούχους και εφόδια» αναφέρει το περιοδικό.

«Τα τελευταία χρόνια είχαμε πολλούς Ρώσους προσκυνητές… Αυτό που είναι διαφορετικό με αυτούς είναι ότι βλέπω ότι δεν θέλουν να είναι υπεύθυνοι για τις πράξεις τους… Για αυτό και κάνουν πολλές ερωτήσεις, για να μεταθέσουν το βάρος σε άλλους» φέρεται να είπε ο πατέρας Μακάριος.

Σύμφωνα πάντα με το αμερικανικό περιοδικό, ο μοναχός δήλωσε ότι ο Σουρκόφ ήταν μια «ιδιαίτερη περίπτωση» και αυτό γιατί αντί να ζητήσει συγχώρεση έμοιαζε να ενδιαφέρεται για την πνευματικότητα εν γένει.

«Ένιωθα καλά με αυτόν τον άνθρωπο. Είναι 10 χρόνια κοντά στον πρόεδρο και είχε φωτεινά μάτια. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί, συνήθως, γίνεσαι μηχανή» είπε ο πατέρας Μακάριος.

Ο μοναχός δεν είχε φωτογραφίες ή άλλες αποδείξεις για την παρουσία του Ρώσου αξιωματούχου στο Άγιο Όρος. Απλώς αναγνώρισε την φωτογραφία του ανάμεσα σε μια σειρά φωτογραφιών που του έδειξε ο δημοσιογράφος του περιοδικού. «Ναι, αυτός είναι ο Βλαντισλάβ» φέρεται να είπε.

Την παρουσία του αξιωματούχου επιβεβαίωσε και άλλος κάτοικος του Αγίου Όρους, που ζήτησε να μην γίνει γνωστή η ταυτότητά του.

Πηγή: http://time.com/4476005/vladislav-surkov-putin-athos-greece-sanctions/?xid=homepage

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: