Στα τηλέφωνα Ερντογάν και Πούτιν: Εντείνουν τις προσπάθειές για την εκεχειρία στο Χαλέπι




Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον ομόλογό του της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν χθες ότι θα εφαρμοστεί «το συντομότερο δυνατόν» κατάπαυση του πυρός στη Συρία, μετέδωσε το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Η Άγκυρα ελπίζει ότι η εκεχειρία θα έχει τεθεί σε ισχύ στο Χαλέπι (βόρεια Συρία) έγκαιρα για την Έιντ αλ Άντχα, τη μουσουλμανική εορτή της θυσίας – στην Τουρκία ξεκινά την 12η Σεπτεμβρίου – σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο Ερντογάν θεωρεί ότι είναι κρίσιμο να εφαρμοστεί εκεχειρία «το συντομότερο δυνατόν» και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για αυτό, ανέφερε το πρακτορείο.

Ο τούρκος πρόεδρος είχε χωριστές συναντήσεις με τον Πούτιν και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο περιθώριο της G20 στην Κίνα, και τόνισε σε αμφότερους ότι θεωρεί κρίσιμο να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός στο Χαλέπι, πρόσθεσε το Ανατολή.

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, ο Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε την Τρίτη ότι η κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να αρχίσει με μια εκεχειρία 48 ωρών, η οποία κατόπιν θα μπορούσε να παγιωθεί.

Η Ρωσία υποστηρίζει το καθεστώς της Δαμασκού, ενώ η Τουρκία επιδιώκει την αποχώρηση του Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία.
Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, το οποίο επικαλείται ανακοίνωση Τύπου του Κρεμλίνου για τη συνομιλία των Ερντογάν-Πούτιν, οι δύο πρόεδροι «συμφώνησαν να συνεχίσουν τις εντατικές (διμερείς) επαφές σε διάφορα επίπεδα για τον συντονισμό των προσπαθειών τους με στόχο να διευκολυνθεί η διευθέτηση της συριακής σύρραξης».

Ο Πούτιν και ο Ερντογάν συζήτησαν επίσης για θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων, κατά το Σπούτνικ.

09/09/2016 03:27
ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – Sputnik
Κωνσταντινούπολη, Turkey

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: