Σύννεφα για την εκεχειρία στην Συρία βλέπει ο Πούτιν: Οι αντάρτες ανασυγκροτούνται, λέει




Η Μόσχα τηρεί τις δεσμεύσεις της που προβλέπονται από την αμερικανο-ρωσική συμφωνία για τη Συρία και ο συριακός στρατός “σέβεται πλήρως” την εκεχειρία, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, αλλά κατηγόρησε τους αντάρτες ότι επωφελούνται από αυτήν για να “ανασυγκροτηθούν”.

“Βλέπουμε προσπάθειες για ανασυγκρότηση μεταξύ των τρομοκρατών αυτών”, δήλωσε ο Πούτιν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. “Όσον αφορά τη Ρωσία, πληροί όλες τις υποχρεώσεις της”, υπογράμμισε προσθέτοντας ότι η Μόσχα έχει καταλήξει στις απαραίτητες συμφωνίες με τις καθεστωτικές δυνάμεις.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο Μπισκέκ, στην πρωτεύουσα του Κιργιστάν όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ο πρόεδρος της Ρωσίας τόνισε ότι ελπίζει οι ΗΠΑ να μείνουν προσηλωμένες στις δεσμεύσεις τους για τη Συρία και πρόσθεσε ότι πιστεύει πως μια εκεχειρία στη σύγκρουση στη Συρία είναι ο κοινός στόχος και της Μόσχας και της Ουάσινγκτον.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι είναι “θετικός” για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Ουάσινγκτον για τη Συρία, υπογραμμίζοντας ότι θα ήθελε να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια εκ μέρους των ΗΠΑ.

“Είμαστε περισσότερο θετικοί παρά αρνητικοί” για την εκεχειρία. Θα ήθελα να είμαστε ειλικρινείς ο ένας απέναντι στον άλλον (…). Δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να κρύβουμε συμφωνίες”, πρόσθεσε αναφερόμενος στην άρνηση των ΗΠΑ να παρουσιάσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τις λεπτομέρειες της συμφωνίας –επισήμως για λόγους “επιχειρησιακής ασφάλειας”.

Ο Πούτιν έκανε τις δηλώσεις αυτές στους δημοσιογράφους στο Μπισκέκ, στην πρωτεύουσα του Κιργιστάν όπου πραγματοποιεί επίσκεψη. Αναφέρθηκε επίσης στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ λέγοντας ότι η Μόσχα θα στηρίξει οποιοδήποτε πρόσωπο σε οποιαδήποτε χώρα που είναι “φιλικό με εμάς”.

Μιλώντας για την Ουκρανία, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεχίσει τις επαφές με το Κίεβο. Η κυβέρνηση του Κιέβου πολεμά τους ένοπλους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Όσον αφορά τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν αύριο στη Ρωσική Ομοσπονδία για την ανάδειξη της νέας Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, ο Πούτιν έκανε λόγο για “προσπάθειες χειραγώγησης” της κοινής γνώμης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

17/09/2016 14:24
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters-Sputnik
Μπισκέκ, Κιργιστάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: