Συναγερμός για τη Βόρεια Κορέα: “Διεξήγαγε σήμερα μια πυρηνική δοκιμή” λέει η Σεούλ




Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε το βράδι της Πέμπτης ότι είναι ενήμερο για τη σεισμική δραστηριότητα η οποία καταγράφηκε στην Κορεατική Χερσόνησο, κοντά σε ένα πεδίο πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας.

«Παρακολουθούμε και συνεχίζουμε να αποτιμούμε την κατάσταση σε στενό συντονισμό με τους εταίρους μας στην περιοχή», ανέφερε το ΣΕΑ σε ανακοίνωσή του.

Η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-χιε δήλωσε σήμερα ότι η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε νέα πυρηνική δοκιμή, παραβιάζοντας ξεκάθαρα αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προχωρώντας σε μια άμεση πρόκληση έναντι της διεθνούς κοινότητας.

Η πέμπτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας είναι μια «αυτοκαταστροφική» πρόκληση που δείχνει την «μανιακή αδιαφορία για την κίνδυνο» του ηγέτη της χώρας αυτής Κιμ Γιονγκ Ουν κι αψηφά τις διεθνείς εκκλήσεις προς την Πιονγκγιάνγκ να εγκαταλείψει τις προσπάθειες να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο, τόνισε η Παρκ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπηρεσίες της.

Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας εκτιμά πως η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην πέμπτη πυρηνική της δοκιμή, την «πιο ισχυρή» ως τώρα, μετέδωσε το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

«Θεωρούμε ότι ο Βορράς διεξήγαγε σήμερα μια πυρηνική δοκιμή», είπε αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας στο πρακτορείο. Η Σεούλ εκτιμά ότι η «η έκρηξη είχε ισχύ περίπου 10 κιλοτόνων», γεγονός που σημαίνει ότι η πυρηνική βόμβα που δοκιμάστηκε είναι «η ισχυρότερη» που έχει κατασκευάσει η Βόρεια Κορέα «μέχρι σήμερα», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος της Κίνας άρχισε κατεπειγόντως ελέγχους για τα επίπεδα της ραδιενέργειας σε περιοχές κατά μήκος των συνόρων με τη Βόρεια Κορέα, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι η Πιονγκγιάνγκ προχώρησε σήμερα σε πυρηνική δοκιμή, ανέφερε η κινεζική κρατική τηλεόραση σε μια ανάρτηση σε κινεζικό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης πριν από λίγο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Φουμίο Κισίντα δήλωσε σήμερα ότι το Τόκιο επέδωσε επίσημη διαμαρτυρία στη Βόρεια Κορέα μετά την πυρηνική δοκιμή που υπάρχουν υποψίες ότι διεξήγαγε η Πιονγκγιάνγκ.

Η δοκιμή αυτή, εάν επιβεβαιωθεί, παραβιάζει Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και εγείρει μια πολύ σοβαρή πρόκληση για τις διεθνείς προσπάθειες κατά της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων, τόνισε ο Κισίντα μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις ανέπτυξαν αεροσκάφη προκειμένου να ελέγξουν την πιθανή έκλυση ραδιενέργειας μετά την πυρηνική δοκιμή που υπάρχουν υποψίες πως διεξήγαγε νωρίτερα σήμερα η Βόρεια Κορέα, όπως δήλωσαν δυο πηγές προσκείμενες στον ιαπωνικό στρατό που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Μέχρι στιγμής έχουν αναπτυχθεί τρία αεροσκάφη T-4, τα οποία συνήθως χρησιμοποιούνται για εκπαιδευτικούς σκοπούς, ανέφεραν οι πηγές αυτές.

http://mignatiou.com/2016/09/o-sismos-53-vathmon-sti-voria-korea-ofilotan-pithanon-se-mia-ekrixi-kata-to-usgs/

09/09/2016 05:37
ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters
Ουάσινγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: