Πρώτη συμφωνία του Ρέντσι με συνδικάτα για πρόωρες συντάξεις, 14ης σύνταξη




Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι υπέγραψε χθες βράδυ, έπειτα από τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων, μια πρώτη σημαντική συμφωνία με τα συνδικάτα της χώρας.

Στα κύρια σημεία της η συμφωνία προβλέπει την δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης συγκεκριμένων κατηγοριών πολιτών και την παροχή 14ης σύνταξης, μόνον για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Πιο συγκεκριμένα, η συγκεκριμένη συμφωνία θα επιτρέπει τη χορήγηση 14ης σύνταξης σε όσους πολίτες έχουν συνολικά έσοδα τα οποία δεν υπερβαίνουν τα χίλια ευρώ τον μήνα. Η νέα αυτή απόφαση αφορά 1,2 εκατομμύριο άτομα, ενώ λάμβαναν ήδη 14η σύνταξη άλλοι 2,1 εκατομμύρια συνταξιούχοι.

Παράλληλα, όσοι πολίτες άρχισαν να εργάζονται πριν από το 19ο έτος της ηλικίας τους και είναι άνεργοι ή έχουν ειδικές ανάγκες, θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικία 61 ετών. Όπως είχε ανακοινωθεί και τις περασμένες εβδομάδες, οι ασφαλισμένοι που έχουν κλείσει το 63ο έτος της ηλικίας τους (τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημόσιου τομέα) θα μπορούν να βγουν στην σύνταξη, χάρη σε 20ετες δάνειο που θα χορηγείται από τις τράπεζες. Όσοι επιλέξουν αυτή την λύση, θα δουν να μειώνεται η σύνταξή τους από 50 μέχρι και 200 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με το συνολικό ποσό της, μέχρι να αποπληρώσουν το δάνειο που τους έχει δοθεί. Οι σχετικές λεπτομέρειες, όμως, θα πρέπει να καθοριστούν σε νέα σειρά συναντήσεων της κυβέρνησης με τους κοινωνικούς εταίρους.

Στα μέτρα που αφορούν τους συνταξιούχους και το ασφαλιστικό τα οποία εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση Ρέντσι, συμπεριλαμβάνεται και η δυνατότητα για την συνένωση και άθροισμα ενσήμων από διαφορετικά ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς επιβάρυνση για τους πολίτες. Μέχρι τώρα, κάτι τέτοιο ήταν δυνατόν μόνον με την οικονομική συμμετοχή του ασφαλισμένου.

29/09/2016 14:39
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θ. Ανδρεάδης-Συγγελάκης
Ρώμη, Ιταλία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: