«πρόΣΩΠΑ» του φωτογράφου Δημήτρη Μεσσίνη στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών




Δεκάδες «πρόΣΩΠΑ» κατακλύζουν τις οθόνες που έχουν στηθεί στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών κι επιβάλλουν με την ένταση των μορφών τους το… «Σώπα» στον θεατή… Πρόσωπα προσφύγων, στρατιωτών, παιδιών, ηλικιωμένων, αθλητών, εν γένει ανθρώπων που βιώνουν έντονες καταστάσεις απόγνωσης, πόνου, οργής, ενίοτε και ελπίδας.

«Το πρόσωπο είναι η ψυχή σου», λέει ο πολυβραβευμένος φωτορεπόρτερ Δημήτρης Μεσσίνης, και από την 40ετή θητεία του στην φωτο – καταγραφή πολεμικών συγκρούσεων στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία επιλέγει, η «είδηση» να είναι αυτή τη φορά, μόνο τα  πρόσωπα. Ασπρόμαυρες φωτογραφίες με πρόσωπα σε πολύ έντονες καταστάσεις (πολέμους, βομβαρδισμούς, αθλητικά γεγονότα, πολιτικές ανακατατάξεις, εκλογές, συγκεντρώσεις, προσφυγικές ροές). Η πρώτη ατομική έκθεση φωτογραφίας (σε ψηφιακές προβολές) του Δημήτρη Μεσσίνη, εγκαινιάζεται την ερχόμενη Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών της γενέθλιας πόλης του φωτογράφου.

Με την έκθεση, ο Δημήτρης Μεσσίνης επιχειρεί ένα διπλό οδοιπορικό: στο χώρο, μέσα από τις αποστολές του σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο για την κάλυψη πολεμικών συγκρούσεων, καταστάσεων κρίσης και μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων, αλλά και στο χρόνο, μέσα από την προσωπική διαδρομή του στη διεθνή φωτοειδησεογραφία. Στο ενεργητικό του έχει διεθνείς αποστολές, όπως τον πόλεμο της Βοσνίας, το Κοσσυφοπέδιο, τους βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας, την κρίση στη Μέση Ανατολή και τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, υπήρξε και συντονιστής των φωτογραφικών ομάδων. Επίσης, έχει καλύψει πολλές μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις (Ολυμπιακοί Αγώνες, Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου). Το διάστημα 2004 – 2006 διετέλεσε Senior Photo Editor του AP για την Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική με έδρα το Λονδίνο.

Στην έκθεση στο Τελλόγλειο προβάλλονται ψηφιακά 85 φωτογραφικά έργα, σε ασπρόμαυρη εμφάνιση, με αργή εναλλαγή θεμάτων σε έντεκα οθόνες υψηλότατης ευκρίνειας. Παράλληλα, η προβολή θα συνοδεύεται από μουσική, που έγραψε ειδικά για τα έργα, ο συνθέτης Νικόλας Καρίμαλης (Razastarr) και θα ακούγεται η φωνή της Λίζυς Ξανθοπούλου. Τα «πρόΣΩΠΑ» εγκαινιάζουν τη φθινοπωρινή λειτουργία του Τελλόγλειου, που θα συνεχίσει να «συνυπάρχει» με τις ζωγραφικές εκθέσεις των Ντελακρουά και Φιλιποτό, έως τις 30 Οκτωβρίου και αργότερα θα περιοδεύσει ανά την Ελλάδα, για να κλείσει την πορεία της στην Αθήνα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: