Πολίτες δυο ταχυτήτων στην Κύπρο; Επιστολή Περδίκη σε Αναστασιάδη για διευκρινίσεις




«Εάν σε μία πόλη στην υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση πολιτεία κατοικούν 3000 ελληνοκύπριοι οι οποίοι δεν έχουν την ‘’εσωτερική ιθαγένεια’’ της τουρκοκυπριακής πολιτείας και σε αυτή την πόλη έχουν δικαίωμα ψήφου στις τοπικές εκλογές 10000 έχοντες την τουρκοκυπριακή ‘’εσωτερική ιθαγένεια’’, τότε, οι 1000 Ελληνοκύπριοι δεν θα δικαιούνται να ψηφίσουν, ούτε να ψηφιστούν».

Αυτό το παράδειγμα έδωσε ο Πρόεδρος των Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, για το θέμα που προέκυψε στην ενημέρωση των Αρχηγών των κομμάτων της 30η Ιουλίου για την παραχώρηση του «δικαιώματος διαμονής» (domicile). Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη φαίνεται «να έχετε συμφωνήσει με τον κ. Ακιντζί ότι μόνο το 20% των κατοίκων των εχόντων την ‘’εσωτερική ιθαγένεια’’ της μιας πολιτείας θα μπορούν να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους σε δήμους και κοινότητες της άλλης πολιτείας».

Στην επιστολή ο κ. Περδίκης αναφέρει πως κατά τη συζήτηση υπήρξε σύγχυση ως προς τα δικαιώματα που έχουν κοινοτικοί κάτοικοι (π.χ. Πέγειας). Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη:

“Είχατε πει χαρακτηριστικά – αν και δεν καταγράφεται στα πρακτικά- γιατί μπορούν να εκλεγούν από κοινοτικούς στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πέγειας όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι»;

Σύμφωνα με την έρευνα μου βεβαίως και μπορούν και δεν έχει τεθεί κανένας περιορισμός σε ότι αφορά το δικαίωμα των κοινοτικών να συμμετέχουν στις εκλογές παρά μόνο σε ότι αφορά την εκλογή δημάρχου και κοινοτάρχη (και των αναπληρωτών τους). Δεν υπάρχει επίσης κανένας περιορισμός στην εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους στην κυπριακή νομοθεσία (που μεταφέρει την οδηγία 94/80 της ΕΕ) πέραν των όσων ισχύουν για τους ημεδαπούς Κύπριους κατοίκους δήμων και κοινοτήτων».

Η οδηγία, αναφέρει, «παρέχει όντως το δικαίωμα να περιοριστεί η εγγραφή των κοινοτικών ψηφοφόρων στους καταλόγους των τοπικών εκλογών για συγκεκριμένους και πολύ περιορισμένους λόγους και με συγκεκριμένο τρόπο. Για παράδειγμα προτείνεται αντί των έξι μηνών παραμονή στο δήμο ή κοινότητα, η επέκταση του απαιτούμενου χρόνου παραμονής στο χρόνο που αντιστοιχεί σε μία ή δυο θητείες (άρθρο 12 της οδηγίας)».

Σημείωσε πως το θέμα της χρονικής διαρκείας της παρέκκλισης το έθεσε στη συνεδρίαση χωρίς να λάβει ικανοποιητική απάντηση.

«Το πλέον σημαντικό όμως που αφορά την οδηγία 94/80 ΕΕ είναι ότι γίνεται σαφές ότι σε καμία περίπτωση οι ημεδαποί πολίτες της χώρας μέλους θα τίθενται σε υποδεέστερη μοίρα από τους κοινοτικούς πολίτες», ανέφερε ο κ. Περδίκης, ο οποίος πρόσθεσε τα εξής:

«Όμως είναι φανερό ότι ο καθορισμός πλαφόν για την εγγραφή των Κυπρίων πολιτών στους καταλόγους για τις τοπικές εκλογές υπό τον εύσχημο όρο «διεύθυνση διαμονής» αποτελεί ξεκάθαρη και αδικαιολόγητη διάκριση κατά των ημεδαπών πολιτών, πράγμα που δεν συμβαίνει αυτή την ώρα σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν συνάδει με το πνεύμα και το γράμμα της οδηγίας 94/80 ΕΕ.»

«Βασικό κριτήριο η γλώσσα»
Ο Πρόεδρος των Οικολόγων συνέδεσε το θέμα αυτό με τα κριτήρια απόκτησης της “εσωτερικής ιθαγένειας”.

«Αν όπως μας ειπώθηκε από συνεργάτες σας, το βασικότερο κριτήριο θα είναι η γλώσσα (και όχι ας πούμε η καταγωγή ή ο τόπος γέννησης ή η πολύχρονη παραμονή κοκ) τότε ουσιαστικά θα έχουμε την εγγυημένη νομιμοποίηση των κατοχικών δεδομένων και τη δημιουργία δυο εθνικώς αμιγώς περιφερειών, υποστήριξε και πρόσθεσε πως «οι άνθρωποι που ζουν σε μια χώρα υπό κατοχή ή αποικιοκρατικό ζυγό, δεν στερούνται – συνήθως – του δικαιώματος της διακίνησης, της απόκτησης περιουσίας ή της κατοικίας. Οι άνθρωποι που ακόμα ζουν υπό συνθήκες κατοχής στερούνται κυρίως των πολιτικών τους ελευθεριών».

Περαιτέρω διερωτήθηκε πως ένας Ελληνοκύπριος που κατάγεται από την Κερύνεια και θα ζει και εργάζεται εκεί, αλλά δεν θα έχει τα δικαιώματα του ευρωπαίου πολίτη στη δική του χώρα και πόλη, τι περισσότερο από ένας σύγχρονος σκλάβος θα είναι;». Ο κ. Περδίκης αναφέρεται σε ευρωπαϊκές οδηγίες και νομοθεσίες για το θέμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: