Συνελήφθη ο αφγανικής καταγωγής ύποπτος για τις επιθέσεις σε Νέα Υόρκη, Νιού Τζέρσεϊ




ΑΝΕΝΩΣΗ Ο ύποπτος για τις βομβιστικές επιθέσεις του Σαββάτου στο Μανχάταν και το Σίσαϊντ Παρκ του Νιου Τζέρσι συνελήφθη, ανέφεραν πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Πρόκειται για τον Άχμαντ Χαν Ραχάμι, 28 ετών, Αμερικανό υπήκοο αφγανικής καταγωγής, που κατοικούσε στην πόλη Ελίζαμπεθ του Νιου Τζέρσι, πολύ κοντά στη Νέα Υόρκη.

Ο Ραχάμι συνελήφθη στην πόλη Λίντεν, σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων από το Ελίζαμπεθ, μετά από ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο ύποπτος έχει τραυματιστεί.

Ο δήμαρχος του Ελίζαμπεθ, Κρις Μπόλγουεϊτζ, επιβεβαίωσε ότι ο ύποπτος έχει τεθεί υπό κράτηση.

Ο Ραχάμι είναι ο μοναδικός που έχει συλληφθεί μέχρι στιγμής για τις υποθέσεις αυτές, ωστόσο δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο Ρόιτερς ανέφεραν ότι οι ερευνητές θεωρούν ότι στις επιθέσεις εμπλέκονταν και άλλα άτομα.

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι καταζητεί τον Άχμαντ Χαν Ραχάμι ως ύποπτο για την έκρηξη μιας βόμβας στη Νέα Υόρκη το βράδυ του Σαββάτου που προκάλεσε 29 τραυματισμούς.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης Τζ. Πίτερ Ντόναλντ ανήρτησε στο twitter φωτογραφία του υπόπτου. Ο δήμαρχος της πόλης Μπιλ ντε Μπλάζιο, που ρωτήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, διευκρίνισε πως ο άνδρας μπορεί να “είναι οπλισμένος και επικίνδυνος”.

Ο Άχμαντ Χαν Ραχάμι είναι αφγανικής καταγωγής και κατοικεί στο Νιου Τζέρσεϊ, μια πολιτεία γειτονική της Νέας Υόρκης.

Το FBI επιβεβαίωσε σήμερα ότι εκρηκτικοί μηχανισμοί βρέθηκαν μέσα σε ύποπτο σακίδιο που εντοπίστηκε χθες βράδυ στην πόλη Ελίζαμπεθ, στο Νιού Τζέρσεϊ, και ότι η εξουδετέρωση ενός από τους μηχανισμούς πραγματοποιήθηκε με την πυροδότησή τουμ χωρίς να προκληθούν θύματα.

“Υπήρχε ένα ύποπτο πακέτο που περιείχε αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς χθες βράδυ στον σιδηροδρομικό σταθμό του Ελίζαμπεθ, στο Νιού Τζέρσεϊ”, ανακοίνωσε το FBI σε μήνυμά του στο Twitter. Πυροτεχνουργοί από το FBI, το Γιούνιον Κάουντι και το Νιού Τζέρσεϊ μετείχαν στην επιχείρηση πυροδότησης εκρηκτικού μηχανισμού, ενός από τους πολλούς που εντοπίστηκαν στο σημείο, διευκρίνισε.

A handout image made available by the New Jersey State Police on 19 September 2016 showing naturalized US citizen, 28-year-old New Jersey resident Ahmad Khan Rahami. New York, New Jersey and Federal authorities say Rahami is wanted in connection with multiple bombing incidents in both New Jersey and New York City. Over 20 people were injured in the blast 17 September. EPA/NEW JERSEY STATE POLICE / HANDOUT BEST QUALITY AVAILABLE EDITORIAL USE ONLY
A handout image made available by the New Jersey State Police on 19 September 2016 showing naturalized US citizen, 28-year-old New Jersey resident Ahmad Khan Rahami. New York, New Jersey and Federal authorities say Rahami is wanted in connection with multiple bombing incidents in both New Jersey and New York City. Over 20 people were injured in the blast 17 September. EPA/NEW JERSEY STATE POLICE / HANDOUT BEST QUALITY AVAILABLE EDITORIAL USE ONLY

Μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως έγιναν πέντε συλλήψεις μετά την επίθεση στη Νέα Υόρκη, το FBI δεν το επιβεβαιώνει

Πέντε πρόσωπα τέθηκαν υπό κράτηση χθες Κυριακή στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της έρευνας για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Τσέλσι, η οποία ενίσχυσε το διακύβευμα της ασφάλειας καθώς πλησιάζουν οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Οι συλλήψεις αυτές, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν ενώ η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αρχίζει σήμερα την ετήσια σύνοδό της, αναφέρθηκαν από πολλά τοπικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλέσθηκαν αστυνομικές πηγές.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας αρνήθηκε ωστόσο να σχολιάσει και παρέπεμψε στο FBI, την ομοσπονδιακή αστυνομία, η οποία δεν επιβεβαίωσε ότι έγιναν οι συλλήψεις αυτές.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι πέντε ύποπτοι συνελήφθησαν μέσα σ’ ένα όχημα που κινούνταν σε αυτοκινητόδρομο νότια της Νέας Υόρκης.

Οι ερευνητές αναζητούν αυτούς που βρίσκονται πίσω από την έκρηξη ενός μηχανισμού νωρίς το βράδυ του Σαββάτου στη συνοικία του Τσέλσι στη Νέα Υόρκη, η οποία προκάλεσε τον ελαφρύ τραυματισμό 29 προσώπων.

Το βράδυ της Κυριακής, ένα ύποπτο δέμα εντοπίσθηκε κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό του Ελίζαμπεθ, στο Νιού Τζέρσεϊ, πολιτεία γειτονική της Νέας Υόρκης, ανέφερε εξάλλου στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο δήμαρχος της πόλης Τζ. Κρίστιαν Μπόλγουεϊτζ.

Δύο περαστικοί που είδαν ηλεκτρικά καλώδια και έναν μεταλλικό σωλήνα πάνω στο δέμα αυτό ειδοποίησαν τις αρχές.

Ο σιδηροδρομικός σταθμός του Ελίζαμπεθ έκλεισε και διακόπηκε η σιδηροδρομική κυκλοφορία, ανακοίνωσε χθες από το λογαριασμό της στο Twitter η διεύθυνση μεταφορών του Νιού Τζέρσεϊ (New Jersey Transit).

Από το Σάββατο, εκτός από τη βόμβα που εξερράγη στο Τσέλσι, ανακαλύφθηκε στη Νέα Υόρκη και το Νιού Τζέρσεϊ σειρά εκρηκτικών μηχανισμών.

Το Σάββατο, η αστυνομία είχε βρει μια δεύτερη αυτοσχέδια βόμβα, που δεν είχε εκραγεί, κοντά στον τόπο της έκρηξης στο Μανχάταν.

Όπως αυτή που πυροδοτήθηκε μερικούς δρόμους πιο κάτω, αποτελούνταν από μια χύτρα ταχύτητας, ένα κινητό τηλέφωνο, φωτάκια χριστουγεννιάτικου δένδρου, εκρηκτική ύλη και ήταν γεμάτη μεταλλικά θραύσματα, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, που επικαλούνταν χθες βράδυ αξιωματούχους των δυνάμεων ασφαλείας.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, κάμερες έχουν καταγράψει τον ίδιο άνδρα κοντά στο σημείο της έκρηξης και κοντά στη βόμβα που δεν εξερράγη.

Νωρίτερα το Σάββατο, στο Νιού Τζέρσεϊ, μια αυτοσχέδια βόμβα είχε εκραγεί χωρίς να προκαλέσει θύματα στην πόλη Σίσαϊντ Παρκ, κατά μήκος της διαδρομής που θα ακολουθούσε ένας αγώνας δρόμου στον οποίο συμμετείχαν εκατοντάδες δρομείς.
Άλλες τρεις βόμβες βρέθηκαν στο σημείο αυτό, οι οποίες δεν είχαν λειτουργήσει.

Χθες Κυριακή ο αρχηγός της αστυνομίας της Νέας Υόρκης Τζέιμς Ο’Νιλ δήλωσε πως “κανένα άτομο ούτε οργάνωση” δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την έκρηξη στο Τσέλσι. Ανάληψη ευθύνης δεν υπήρξε ούτε για την έκρηξη στο Νιού Τζέρσεϊ.

Οι αρχές φάνηκαν πιο επιφυλακτικές χθες όσον αφορά τον χαρακτηρισμό αυτών των επιθέσεων.

Τα μέτρα ασφαλείας, που ήταν ήδη πολύ αυστηρά στη Νέα Υόρκη, ενισχύθηκαν.

Περίπου 1.000 επιπλέον πράκτορες αναπτύχθηκαν στην αμερικανική μεγαλούπολη, όπου ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έφθασε χθες το απόγευμα για την ετήσια σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που διεξάγεται αυτή την εβδομάδα σε επίπεδο αρχηγών κρατών.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο υπογράμμισε ωστόσο πως το μέτρο αυτό ελήφθη “προληπτικά”, καθώς, όπως είπε, “δεν έχουμε κανένα λόγο να σκεφτούμε πως υπάρχουν άλλες άμεσες απειλές”.

19/09/2016 15:03
AFP, REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: