Ο Τραμπ θεωρεί τον Πούτιν καλύτερο ηγέτη από τον Ομπάμα: Άτυπη “μονομαχία” με Χίλαρι




Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δείξει πως είναι καλύτερος ηγέτης από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στην προσπάθειά του να αυτοπροβληθεί ως ο υποψήφιος για την προεδρία με τα καλύτερα προσόντα, που είναι σε θέση να αποκαταστήσει την παγκόσμια ηγεσία της Αμερικής.

Στην εμφάνισή του στην εκδήλωση “Commander-in-Chief” που οργάνωσε στη Νέα Υόρκη το τηλεοπτικό δίκτυο NBC – το οποίο την αναμετέδωσε απευθείας – υποστήριξε ότι οι ανώτατοι αξιωματικοί των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων θεωρούν ότι ευνουχίζονται από τις πολιτικές του Ομπάμα και της Κλίντον, η οποία ήταν υπουργός Εξωτερικών κατά την πρώτη θητεία του απερχόμενου προέδρου.

«Νομίζω πως υπό την ηγεσία του Μπαράκ Ομπάμα και της Χίλαρι Κλίντον, οι στρατηγοί ισοπεδώθηκαν. Τους υποβάθμισαν σε βαθμό τέτοιο που ντροπιάζει τη χώρα μας», δήλωσε ο Τραμπ στην εκδήλωση, στην οποία το κοινό ήταν βετεράνοι του στρατού.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο Τραμπ και η Κλίντον εμφανίστηκαν στην ίδια εκδήλωση αφότου εξασφάλισαν τον Ιούλιο το χρίσμα των κομμάτων τους, του Ρεπουμπλικανικού και του Δημοκρατικού αντίστοιχα, ώστε να είναι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Το γεγονός ότι ο Τραμπ εξαίρει τον Κλίντον και η δήλωσή του πως οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα μπορούσαν να σχηματίσουν μια συμμαχία για να συντρίψουν τη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από αμερικανούς ειδικούς σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

«Αφού λέει σπουδαία πράγματα για μένα, θα πω σπουδαία πράγματα για αυτόν», είπε ο Τραμπ ερωτηθείς για τον πρόεδρο της Ρωσίας. «Ασφαλώς στο δικό τους σύστημα, υπήρξε ηγέτης, πολύ περισσότερο από ό,τι ο πρόεδρός μας», έκρινε.

Ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει τον Ομπάμα «τον ιδρυτή» του ΙΚ πριν από μερικές εβδομάδες, γεγονός το οποίο προκάλεσε σάλο, με αποτέλεσμα ο υποψήφιος του GOP να υιοθετήσει ένα κάπως πιο πειθαρχημένο στιλ πολιτικού λόγου. Έκτοτε, μειώνει τη διαφορά του από την Κλίντον στις δημοσκοπήσεις.

Ο Τραμπ εξάλλου φλέρταρε με το να αποκαλύψει τι πληροφορείται στις ενημερώσεις των υπηρεσιών πληροφοριών που του παρέχονται διότι είναι υποψήφιος πρόεδρος.

«Υπήρχε ένα πράγμα που μου προκάλεσε σοκ», είπε ο Τραμπ. «Αυτό που έμαθα είναι ότι η ηγεσία μας, ο Μπαράκ Ομπάμα, δεν κάνει αυτό που οι ειδικοί (…) του πρότειναν, κι αυτό μου προκάλεσε κατάπληξη (…). Οι ηγέτες μας δεν κάνουν αυτό που τους εισηγούνται».

Νωρίτερα χθες, ο Τραμπ είπε ότι θα προωθήσει μια νέα ενίσχυση και τον επανεξοπλισμό των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων, τονίζοντας πως ΗΠΑ αντιμετωπίζουν περισσότερες απειλές παρά ποτέ, από τζιχαντιστές, από τη Βόρεια Κορέα και την Κίνα.

Εξάλλου αναφερόμενος στην αμερικανική επέμβαση στη Λιβύη, ο Τραμπ είπε ότι η Χίλαρι Κλίντον «διέπραξε ένα φρικτό λάθος», ενώ νωρίτερα εκείνη είχε υποστηρίξει ότι η πολιτική της όταν ήταν επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε τον κόσμο «ασφαλέστερο».

Η εκδήλωση μοιάζει να αποτέλεσε πρελούδιο ενόψει των τηλεμαχιών της 68χρονης Κλίντον και του 70χρονου Τραμπ, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

08/09/2016 06:26
ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters
Νέα Υόρκη, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: