Ο Ρέγκλινγκ εξήγησε στον Τσακαλώτο τις διαδικασίες για ελάφρυνση: Αρνητικός ο Σόιμπλε




Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ εξήγησε στον Ελληνα Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο τις συνεχιζόμενες εργασίες του ESM για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του βάρους του χρέους, όπως αποφασίστηκε από το Eurogroup τον Μάιο.

Αυτό ανέφερε εκπρόσωπος του ESM  που μίλησε στο ΚΥΠΕ, ύστερα από την συνάντηση που είχε ο Ελληνας Υπουργός στο Λουξεμβούργο με τον κ. Ρέγκλινγκ.

Οπως είπε, ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε επίσης ότι τώρα εναπόκειται στην Κομισιόν να ελέγξει εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει όλα τα ορόσημα. Μόνο εάν έχουν ολοκληρώθει όλα, η εκταμίευση των 2,8 δις € της δεύτερης δόσης από τον ESM προς την Ελλάδα μπορεί να αποφασιστεί, κατέληξε.

Σημειώνεται ότι νέα σκληρά μηνύματα στην Αθήνα και «πάγο» στις προσδοκίες για έξοδο του ΔΝΤ από το πρόγραμμα έβαλε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε.

Σύμφωνα με το Πρακτορείο Reuters, o Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «τα επιτόκια και οι πληρωμές δόσεων δεν είναι το πρόβλημα για την Ελλάδα» θέλοντας με τον τρόπο αυτό να βάλει φρένο στις προσδοκίες για μεσοπρόθεσμη λύση για το χρέος.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ ζητά, και μέσω της πρόσφατης έκθεσης, άμεσες απαντήσεις και λύσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Παράλληλα, μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο, υποδεχόμενος τον Μάριο Ντράγκι, είπε ότι το ΔΝΤ πρέπει και θα μείνει ενεργό στο ελληνικό πρόγραμμα.

ΕΔΩ: ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΣΟΙΜΠΛΕ

Ρύθμιση του χρέους και βιώσιμη ανάπτυξη ζήτησε ο Τσακαλώτος

Το μήνυμα ότι τώρα η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει από την ΕΕ μια απόφαση – λύση για το χρέος, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τις επενδύσεις, έστειλε ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας σε συνέδριο στο Λουξεμβούργο που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το ινστιτούτο “bridge forum”, με θέμα την αποθεραπεία της κρίσης, την πραγματική οικονομία και τις επενδύσεις.

Ο Υπουργός υιοθέτησε δημόσια την υπόδειξη του Γερμανού ομολόγου του και παραδέχθηκε πως “ακόμα και όλο το χρέος να διαγραφόταν, η Ελλάδα θα συνέχιζε να έχει πρόβλημα”. Με αυτή τη διαπίστωση ο Υπουργός ανέλυσε τη στρατηγική της κυβέρνησης για την επιστροφή σε βιώσιμη ανάπτυξη, που όπως είπε “σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως θα επιστρέψουμε στο στρεβλό προηγούμενο καθεστώς μη βιώσιμης ανάπτυξης”.

Ο Υπουργός οικονομικών δήλωσε πως θα πρέπει να επιτευχθεί ένας τίμιος συμβιβασμός, μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΕ για την επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα εργασιακά.

Τον υπουργό προλόγισε ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ, ο οποίος αναφέρθηκε στο μεγάλο δίλημμα της δημοσιονομικής προσαρμογής και της ισόρροπης κοινωνικής ανάπτυξης. “Κανένας λαός δεν υπέφερε τόσο όσο οι Έλληνες”, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ, της επενδυτικής τράπεζας που δεν σταμάτησε ποτέ τις δραστηριότητες της στην Ελλάδα, ακόμα και στις χειρότερες μέρες κρίσης – εμπιστοσύνης μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της. “Ο καθηγητής Τσακαλώτος ανέλαβε σε ένα από τα πιο δύσκολα σημεία της ελληνικής κρίσης”, σημείωσε ο Βέρνερ Χόγιερ και απαρίθμησε τους τέσσερις στόχους του προγράμματος διάσωσης που υπέγραψε η Ελλάδα: 1- δημοσιονομική σταθερότητα, 2 – χρηματοπιστωτική σταθερότητα, 3 – προώθηση επενδύσεων, 4 -μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

Υπενθύμισε δε ότι η ΕΤΕπ, κατά παρέκκλιση από τη συνήθη πρακτική της, άνοιξε στην Αθήνα γραφείο προώθησης επενδύσεων και ελπίζει “να κάνει τη διαφορά”.

“Είναι σημαντικό που είμαστε εδώ γιατί η Ευρώπη είναι σε ένα σταυροδρόμι”, σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος. “Οι επενδυτικές τράπεζες δανείζουν προκυκλικά – δανείζουν στους καλούς καιρούς και όχι στους κακούς , όπου κλείνουν την κάνουλα, αλλά η ΕΤΕπ είναι μαζί μας σε καλούς και κακούς καιρούς”, πρόσθεσε.

Ο Υπουργός οικονομικών εντόπισε το πρόβλημα της Ελλάδας στο γεγονός ότι οι χώρες της περιφέρειες δεν έχουν επωφεληθεί από τη χαλαρή νομισματική πολιτική της ευρωζώνης. Η κοινή νομισματική πολιτική δεν έχει μεταδοθεί στην περιφέρεια της ευρωζώνης, τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

Απαρίθμησε μια σειρά από συγκεκριμένα προβλήματα, όπως το ότι οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ στο πλαίσιο της ποσοτική χαλάρωσης δεν γίνονται σωστά, αντί για εκεί που χρειάζεται, αλλά εκεί που δεν το χρειάζονται, ότι οι τράπεζες στο Νότο έχουν μεγάλο πρόβλημα στην κεφαλαιοποίηση καλυμμένων ομολόγων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν αποκλειστεί από την αγορά κεφαλαίων και ότι η ΕΚΤ έχει δανείζει με πολύ χαμηλό ρίσκο, έχει υιοθετήσει την τακτική εμπορικών τραπεζών έχει υιοθετήσει στην αποτίμηση και τιμολόγηση κινδύνων.

Το συμπέρασμα του Υπουργού ήταν πως “η ποσοτική χαλάρωση γίνεται με ένα τρόπο που δημιουργεί αναδιανομή μόνο στα πλουσιότερα τμήματα της κοινωνίας”.

Επεσήμανε δε ότι “αν το ερώτημα είναι ποσοτική χαλάρωση ναι ή όχι, τότε η απάντηση είναι ναι να έχουμε”. Εξήγησε όμως ότι “οι επενδύσεις είναι η καλύτερη απάντηση στη μετάδοση νομισματικής πολιτικής και αυτή είναι οι επενδύσεις”. Τόνισε ότι δεν υπάρχει δικαιολογία να μην γίνεται τώρα που τα επιτόκια είναι χαμηλά να μη γίνονται επενδύσεις σε υποδομές, σε βορρά και νότο: “δεν θα μπορέσω να το εξηγήσω στους φοιτητές μου όταν γυρίσω στο πανεπιστήμιο”.

O Υπουργός ανέλυσε την κατάσταση και κατέληξε πως το βασικότερο πρόβλημα είναι το επίπεδο των μισθών: “το επίπεδο των μισθών δείχνει ότι οι εργαζόμενοι παίρνουν το μήνυμα πως αυτοί είναι το αμορτισέρ της προσαρμογής, αυτοί απορροφούν όλα το κόστος”. Εξήγησε ότι αυτός ήταν ο λόγος που σε συνδυασμό με τον φόβο της παγκοσμιοποίησης οδήγησαν στο Brexit.

Ειδικά για την Ελλάδα σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρξει αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου, μέσω του νέου ταμείου, όπως τα ολυμπιακά ακίνητα, να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή, η γραφειοκρατία και η διαφθορά. Ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά αυξήθηκε η είσπραξη του ΦΠΑ από τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και τη Ρόδο, τα τρία ακριβότερα εκ των ελληνικών νησιών σε τιμές υπηρεσιών και ποιότητα τουριστών.

Τέλος αναφερόμενος στο γενικό πρόβλημα της Ευρώπης, πρότεινε πως η λύση είναι η υιοθέτηση μιας στρατηγικής ανάπτυξης που να περικλείει τους πολίτες, το να δρέψουν και οι εργαζόμενοι τους καρπούς της επιστροφής στις καλύτερες οικονομικές συνθήκες και να βελτιωθεί η δημοκρατική συμμετοχή και καταλογισμός.

Συμπερασματικά επεσήμανε ότι η ευρωζώνη είναι ένας ασθενής που έπαθε ένα ελαφρύ καρδιακό, έχει όμως ταυτόχρονα υψηλή πίεση, ζάχαρο και νεφρική ανεπάρκεια. “Το πρώτο καρδιακό ήταν επικίνδυνο, το δεύτερο θα είναι θανάσιμο”, κατέληξε ο Υπουργός.

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Λουξεμβούργο/Λουξεμβούργο 28/9/2016 21:45

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: