Ο Ομπάμα πιστεύει ότι οι νέοι απορρίπτουν τις θέσεις του Τραμπ για τη μετανάστευση




Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα εκτίμησε χθες ότι οι θέσεις του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ για τη μετανάστευση απορρίπτονται πλήρως από την αμερικανική νεολαία, αλλά και την πλειονότητα των Αμερικανών.

«Υπάρχει (στις ΗΠΑ) μια μακρά παράδοση μετανάστευσης, ποικιλομορφίας», εξήγησε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN η οποία μεταδόθηκε χθες, αν και είχε παραχωρηθεί πριν από την αναχώρησή του για τη Σύνοδο Κορυφής της G20 στην Κίνα.
«Αυτό δεν θα αλλάξει απλά και μόνο επειδή ο κ. Τραμπ συγκεντρώνει λίγη περισσότερη προσοχή από το συνηθισμένο», πρόσθεσε ο Ομπάμα, ο οποίος έχει επαναλάβει πολλές φορές πως είναι πεπεισμένος ότι ο 70χρονος μεγιστάνας των ακινήτων δεν θα τον διαδεχθεί στον Λευκό Οίκο το 2017.

«Αν δείτε τις δημοσκοπήσεις, έχει καταφέρει να προσελκύσει την προσοχή μιας συγκεκριμένης ομάδας ανθρώπων (…) που έχει θεμιτές ανησυχίες για την οικονομία ή έχει το αίσθημα πως την παραμελούν. Αλλά αυτή δεν είναι η πλειοψηφία των Αμερικανών», συνέχισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Κι αν μιλήσετε στους νέους, στην επόμενη γενιά Αμερικανών, απορρίπτουν εντελώς τον δρόμο» που προτείνει ο Τραμπ, πρόσθεσε ο Ομπάμα.

«Πρέπει να επιδεικνύουμε προσοχή σε αυτό που συμβαίνει (…) κάθε φορά που κάνει την επανεμφάνισή της η μισαλλοδοξία, αλλά συνολικά, είμαι αισιόδοξος», ανέφερε ακόμη ο αμερικανός πρόεδρος.

Έπειτα από μια σειρά αντιφατικών μηνυμάτων, που πιθανόν αντανακλούσαν τις διαφωνίες εντός της ομάδας της εκστρατείας του, ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε την Τετάρτη στο Φοίνιξ, σε μια πολυαναμενόμενη ομιλία του, ουσιαστικά απαράλλακτη τη σκληρή γραμμή έναντι των παράτυπων μεταναστών που είχε δεσμευτεί να εφαρμόσει και συνέβαλε να κερδίσει στην εσωκομματική διαδικασία για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.

Περιγράφοντας με λεπτομέρειες το κατασταλτικό οπλοστάσιο που θα εφαρμόσει εάν καταφέρει την 8η Νοεμβρίου να κερδίσει τη Χίλαρι Κλίντον στις προεδρικές εκλογές, ο Τραμπ απέκλεισε κάθε νομιμοποίηση των εκατομμυρίων μεταναστών, στην πλειονότητά τους Μεξικανών, που ζουν στις ΗΠΑ χωρίς χαρτιά και περιμένουν, σε πολλές περιπτώσεις για δεκαετίες, μια ευκαιρία να αποκτήσουν το δικαίωμα νόμιμης παραμονής.

Πάντως σε αυτό το στάδιο ο Ντόναλντ Τραμπ υπαναχώρησε από τη δέσμευσή του να απελάσει όλους όσοι ζουν στις ΗΠΑ χωρίς άδεια παραμονής, πιθανόν αντιλαμβανόμενος το μέγεθος της πρόκλησης που θα σήμαινε μια τέτοια επιχείρηση.

05/09/2016 01:01
ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
Ουάσινγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: