Ο ΥΠΕΞ Λαβρόφ κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι στηρίζουν το πρώην Μέτωπο Αλ Νούσρα




Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε σήμερα την Ουάσινγκτον ότι “προστατεύει” τη τζιχαντιστική συριακή οργάνωση Τζαμπχάτ Φάταχ αλ Σαμ, το πρώην Μέτωπο Αλ Νούσρα, που αποσχίστηκε από την Αλ Κάιντα, και ότι την προορίζει για ένα “Σχέδιο Β”, στην περίπτωση που ανατραπεί το συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.

“Έχουμε ολοένα και περισσότερους λόγους να πιστεύουμε ότι από την αρχή, το σχέδιο (των ΗΠΑ) ήταν να προστατεύουν το Μέτωπο Αλ Νόσρα και να το προφυλάσσουν, ως το “Σχέδιο Β” για την περίπτωση που ερχόταν η ώρα αλλαγής του καθεστώτος”, είπε ο Λαβρόφ σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το BBC.

Οι Αμερικανοί “υποσχέθηκαν ότι θα έθεταν ως προτεραιότητά τους τον διαχωρισμό της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης από το Μέτωπο Αλ Νόσρα” όμως “ακόμη δεν κατάφεραν ή δεν επιθυμούν να το κάνουν”, πρόσθεσε, μιλώντας στα αγγλικά.

Ο διαχωρισμός της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης από το Μέτωπο Φάταχ αλ Σάμ είναι “το μόνο πράγμα που απαιτείται” ώστε να εφαρμοστεί η συμφωνία εκεχειρίας στη Συρία, συνέχισε ο Λαβρόφ.

Η εκεχειρία που είχαν συμφωνήσει η Ρωσία και οι ΗΠΑ κράτησε μόνο 10 ημέρες και κατέρρευσε στις 19 Σεπτεμβρίου. Έκτοτε, η ρωσική πολεμική αεροπορία βομβαρδίζει το ανατολικό Χαλέπι, προκειμένου να διευκολύνει την επιχείρηση των δυνάμεων του καθεστώτος για την ανακατάληψη της ανταρτοκρατούμενης πλευράς της πόλης.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κάλεσαν σήμερα τη Δαμασκό και τη Μόσχα να βάλουν τέλος στο “λουτρό αίματος” στο Χαλέπι.

30/09/2016 20:05
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Μόσχα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: