«Νέα Ξεκινήματα» με πρωτοπόρους ζωγράφους από τη Συλλογή Οικονόμου




Με έργα των Λούτσιο Φοντάνα, Αλμπέρτο Μπούρι,Υβ Κλάιν κι άλλων αναθεωρητών της παραστατικής τέχνης από τη μεταπολεμική Ευρώπη και την Ιαπωνία, εγκαινιάζει τη νέα της περίοδο η αίθουσα της Συλλογής Γιώργου Οικονόμου στις 13 Οκτωβρίου.

Η έκθεση «Νέα Ξεκινήματα: Μεταξύ Χειρονομίας και Γεωμετρίας», παρουσιάζει δεκαεννέα καλλιτέχνες της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας συλλογής, που ήρθαν στο προσκήνιο τα χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με πρωτοπόρες πρακτικές, αποτέλεσμα διαλόγου και ανταλλαγής, μέσα σε ένα πλούσιο δίκτυο ατόμων και ομάδων που υπερέβαινε τα όρια των εθνών.

Παράλληλα με την Ευρώπη, στην Ιαπωνία, μια νεότερη γενιά καλλιτεχνών με παρόμοιες ανησυχίες για την απελευθέρωση της τέχνης από τη συμβατική παραστατικότητα της, ίδρυσε την καλλιτεχνική ομάδα Gutai στην Οσάκα το 1954. Ο Kαζούο Σιράγκα (Kazuo Shiraga) για παράδειγμα, εφηύρε την τεχνική της ζωγραφικής με τα πόδια, ενώ άλλοι καλλιτέχνες ενσωμάτωσαν στα έργα τους μη καλλιτεχνικά υλικά, όπως βότσαλα, ύφασμα και πριονίδια. Ένα ανάλογο και σχεδόν ταυτόχρονο ρήγμα με το παρελθόν ήρθε από την ομάδα Zero, που ιδρύθηκε στο Ντύσσελντορφ τρία χρόνια μετά το Gutai. Η ομάδα Zero ήταν ένα δίκτυο καλλιτεχνών από όλη τη Δυτική Ευρώπη με διασυνδέσεις στη Λατινική Αμερική και την Ιαπωνία, καθώς και άτυπους δεσμούς με άλλες ομάδες στην Ευρώπη, όπως η ολλανδική ομάδα Nul.

Την έκθεση επιμελείται η Φράνσις Μόρρις, διευθύντρια της Πινακοθήκης Tate Modern του Λονδίνου. Τα έργα, αναφέρει το σημείωμα της έκθεσης, «είναι αξιοθαύμαστα όχι μόνο για τις φορμαλιστικές και εννοιολογικές τους καινοτομίες, αλλά και για τον τρόπο, με τον οποίο θέτουν τα περιγράματα μιας παγκόσμιας τέχνης που συχνά παραβλέπεται για χάρη μια ιστορίας της τέχνης με κέντρο τη Νέα Υόρκη». Η πίστη πολλών απο αυτούς τους καλλιτέχνες ό,τι μια διεθνής ανταλλαγή ιδεών θα μπορούσε να είναι ένα όχημα πρωτοποριακής καινοτομίας, προσφέρει μια νέα οπτική στη μεταπολεμική ιστορία και αποτελεί ένα ελκυστικό παράδειγμα για διαπολιτισμική συνεργασία και διάλογο σήμερα».

Διάρκεια έκθεσης από τις 13 Οκτωβρίου έως Απρίλιο του 2017 στο χώρο της Συλλογής Γιώργου Οικονόμου, Λεωφ. Κηφισίας 80, στο Μαρούσι.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: