“Nα δοθούν άδειες σε όσους συμμετείχαν στη δημοπρασία”: Η πρόταση του Νίκου Στραβελάκη




Μια άκρως ενδιαφέρουσα πρόταση κατέθεσε ο Νίκος Στραβελάκης στην εκπομπή του στο Real FM για το ζήτημα που έχει προκύψει με τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών και τον αποκλεισμό εν λειτουργία τηλεοπτικών επιχειρήσεων.  

Πρότεινε “να  δοθούν άδειες σε όσους συμμετείχαν στη δημοπρασία”  και το ποσό των 246 εκατομμυρίων ευρώ να εισπραχθεί αναλογικά από τους 8 εμπλεκόμενους “σε ίσα μέρη: δηλαδή απο 30,75 εκατ. ευρώ ο καθένας αν δέχονται και οι οκτώ ή από 35,1 εκατ. ευρώ οι επτά”.

Με τον τρόπο αυτό είναι όλοι κερδισμένοι, συνέχισε καθώς “δεν θα χαθεί καμία θέση εργασίας ,αλλά αντίθετα θα δημιουργηθούν εκατοντάδες νέες”. “Οι καναλάρχες, έχοντας πλέον οριστική άδεια θα μπορούν να χαράξουν στρατηγική δεκαετίας και να κάνουν επενδύσεις”.  Και τέλος “η κυβέρνηση θα έχει τακτοποιήσει το τοπίο με κανονικές άδειες και θα έχει εισπράξει 246 εκατομμύρια ευρώ απο το τίμημα τους”  και “δεν θα έχει να αντιμετωπίσει κριτική για απώλεια θεσεων εργασίας “.

Επιπλέον “θα έχει ακόμα περισσότερα έσοδα απο φόρους και εισφορές απο τους επιπλέον σταθμούς, που τώρα θα χάσει αν κλείσουν ,ενώ θα ενισχυθούν συνολικά η οικονομία και η αγορά”. Η πρόταση Στραβελάκη  αποκλείει τις  θεματικές πανελλαδικές άδειες.

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ
Και όμως! Στο… και πέντε μπορεί να αποτραπεί το βήμα- τέρας για το τηλεοπτικό τοπίο ,που θα οδηγήσει με βεβαιότητα – στο όνομα της δήθεν τακτοποίησης ,της πάταξης της διαπλοκής και της δημιουργίας βιώσιμων τηλεοπτικών επιχειρήσεων- σε ένα τηλεοπτικό ολιγοπώλιο, που θα προσφέρεται για “παιχνίδια” κάθε τύπου των καναλαρχών με την εκάστοτε κυβερνηση από 4 παντοδύναμους πλέον ιδιοκτήτες, που θα μπορούν να πουλούν εκδούλευση με σκοπό με σκοπό να εξασφαλίσουν εύνοια, ανοχή ή ασυλία για τους ίδιους και τις επιχειρήσεις τους.

Και φυσικά δυό χιλιάδες εργαζόμενοι οδηγούνται στο …εκτελεστικό απόσπασμα – γιατί, με τι άλλο ισοδυναμεί η ξαφνική ανεργία στο ήδη “βομβαρδισμένο ” απο την εξαετή κρίση τηλεοπτικό πεδίο για ανθρώπους ιδιαίτερα πάνω απο τα 50 τους χρόνια- μετά τα βέβαια λουκέτα σε τηλεοπτικούς σταθμούς.

Και φυσικά, οι νέες επιχειρήσεις δεν θα είναι ούτε βιώσιμες και – αυτές και όχι οι υφιστάμενες – θα προσφέρουν συνθήκες …γαλέρας στους εργαζόμενους.

Είναι απλό: με 70 εκατομμύρια ευρώ για την άδεια, 50 για να στήσει το νέο κανάλι και άλλα 70-80 ετήσιο κόστος λειτουργίας για πρόγραμμα, ειδήσεις, λειτουργία, ώστε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, ένας νέος σταθμός θα χρειαστεί 800-900 εκατομμύρια σε βάθος δεκαετίας, όσο διαρκεί η άδεια, και το ίδιο διάστημα θα εισπράξει το πολύ 600 εκατομμύρια στην καλύτερη περίπτωση! Άρα, τα 200-300 εκατομμύρια θα είναι ζημιές. Ακομα κι αν τα βάλει απο την τσέπη του ο επιχειρηματίας, γιατί ξεκινάει να το κάνει; Από… χόμπι;

Μετά απο 26 χρόνια στην ιδιωτική τηλέοραση, νιώθω καθήκον να καταθέσω αυτή την κρισιμη στιγμή μια πρόταση, που είναι βέβαιο ότι δεν θα αρέσει στην κυβέρνηση και ενδεχομένως στους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες. Θεωρώ όμως ότι, αν θα μπορούσε να υλοποιηθεί, θα απέτρεπε την απώλεια θέσεων εργασίας δημοσιογράφων, τεχνικών, διοικητικών και μιας σειράς ανθρώπων που ζουν απο την τηλεόραση – στην παραγωγή κάθε είδους προγραμμάτων – και ακόμα θα συνέβαλε στην αληθινή πολυφωνία, τον πλουραλισμό, θα συνεισέφερε με περισσότερα έσοδα στην πραγματική οικονομία και θα αποδυνάμωνε την διασύνδεση καναλαρχών με την εξουσία, γιατί όσο περισσότεροι είναι οι σταθμοί, τόσο λιγοστεύουν τα περιθώρια για ” παιχνίδια” κάθε είδους με την εξουσία.

Η πρόταση:
Να δοθούν άδειες σε όσους συμμετείχαν στη δημοπρασία! Σε όλους! Το συνολικό εξωφρενικό και απρόσμενο ακόμα και για την κυβέρνηση ποσό των 246 εκατομμυρίων ευρώ να εισπραχθεί αναλογικά από όλους σε ίσα μέρη: δηλαδή απο 30,75 εκατ. ευρώ ο καθένας αν δέχονται και οι οκτώ ή από 35,1 εκατ. ευρώ οι επτά.

Έτσι, θα είναι όλοι κερδισμένοι! Γιατί;
1.Δεν θα χαθεί καμία θέση εργασίας ,αλλά αντίθετα θα δημιουργηθούν εκατοντάδες νέες .
2.Οι καναλάρχες , έχοντας πλέον οριστική άδεια θα μπορούν να χαράξουν στρατηγική δεκαετίας και να κάνουν επενδύσεις.
3.Η κυβέρνηση θα έχει τακτοποιήσει το τοπίο με κανονικές άδειες και θα έχει εισπράξει 246 εκατομμύρια ευρώ απο το τίμημα τους. Δεν θα έχει να αντιμετωπίσει κριτική για απώλεια θεσεων εργασίας .Και επιπλέον θα έχει ακόμα περισσότερα έσοδα απο φόρους και εισφορές απο τους επιπλέον σταθμούς, που τώρα θα χάσει αν κλείσουν, ενώ θα ενισχυθούν συνολικά η οικονομία και η αγορά. Σε εποχή που αναζητεί επενδύσεις με το… κυάλι,είναι αδιανόητο να οδηγεί σε λουκέτο υγιείς επιχειρήσεις που θέλουν να ρίξουν νέο χρήμα, όπως ο ALPHA και το STAR , ή να χάσει την επένδυση του επιχειρηματία Σαββιδη.
4.Μα… θα πει κάποιος: θα αντέξει η αγορά τόσους σταθμούς; Απάντηση: θα είναι λιγότεροι απο σήμερα: το MEGA δυστυχώς οδηγείται σε κλείσιμο (και με την πρόταση αυτή ανοίγουν ευκαιρίες για τους 480 εργαζόμενους του, που μένουν στον δρόμο χωρις αποζημιώσεις και με οφειλόμενα τα δεδουλευμένα 4 μηνών), ενώ το EPSILON ήταν επίσης εκτός δημοπρασίας – και ακούγεται ότι θα συμπράξει με νέο σταθμό. Και επίσης φεύγουν απο τα πανελλαδικό μπουκέτο της DIGEA όλοι οι υπόλοιποι σταθμοί. Αρα έρχονται 4: Μαρινακης, Καλογριτσας, Σαββιδης και ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ στη θέση του MEGA, του “Ε” , όποιου άλλου υφισταμενου σταθμού συγχωνευθεί, του Μακεδονία και πολλών μικρότερων, που μπορούν να διεκδικήσουν περιφερειακές άδειες.
5. Η πρόταση μου, αποκλείει θεματικές πανελλαδικές άδειες, που ούτως ή άλλως θα διεκδικούσαν οι σημερινοί αποκλεισμένοι. Η κυβέρνηση άνοιξε ξανά την Κυριακή παράθυρο για θεματικές, αλλά προσέξτε – αν δεν δοθούν – γιατί θα είναι όλοι οι υποψήφιοι ικανοποιημένοι:

– οι 4 προσωρινοί ανάδοχοι θα ξέρουν απο τώρα το τοπίο στη δεκαετία και δεν θα φοβούνται ότι θα βρεθούν αύριο με άλλους 5-10 πανελλαδικούς ανταγωνιστές που θα μικρύνουν την πίτα, αν αυτή ή η επόμενη κυβέρνηση δώσουν θεματικές άδειες.
– Οι χαμένοι της δημοπρασίας πληρώνουν τώρα και έχουν κανάλι, δεν περιμένουν θεματική άδεια. Φανταστείτε να έκλειναν σε τρεις μήνες ALPHA – STAR και να έπρεπε να ξανανοίξουν σε ενάμιση χρόνο ως θεματικοί. Το λουκέτο θα είχε μπει.
– Ο νόμος επιτρέπει στον αρμόδιο υπουργό να καθορίζει τον αριθμό των αδειών και το αν θα δοθούν και πότε θεματικές άδειες.
– Γιατί οι 4 που κέρδισαν να δεχτούν τώρα να ακυρωθεί με τη συναίνεση τους η δημοπρασία; Πέραν αυτού που μόλις αναφέραμε, ότι κινδύνευαν αργά η γρήγορα να γίνουν …14 πανελλαδικά, ουδείς είχε δεσμευθεί γραπτά ή με νόμο ότι θα είναι 4 (μόνο στα λόγια), αλλά και γιατί θα πληρώσουν μικρότερο, πιό λογικό τίμημα (30,7 – 35,1 εκατ. ευρώ, αντί 43,6 με 75,9 εκατ. ).
– Γιατί να δεχθεί ο ΣΚΑΙ, που ήρθε πρώτος με το μικρότερο τίμημα μιας και θα έχει το μικρότερο όφελος; Γιατί ηγήθηκε πολύμηνης εκστρατείας, καταγγέλλοντας τον διαγωνισμό και η υλοποίηση της πρότασης είναι ακριβώς στη δική του λογική!
Άρα με την πρόταση μου, είναι όλοι κερδισμένοι: εργαζόμενοι, υποψήφιοι καναλάρχες, κυβερνηση, τηλεοπτική αγορά, οικονομία, οι πολίτες και.. η λογική!
Μπορεί να ακυρωθεί η δημοπρασία τώρα; Αν συμφωνήσουν όλοι, η πολιτική και νομική φόρμουλα θα βρεθεί.

Και… μην ψάξετε να βρείτε, αν κρύβεται κάποιος ή κάτι πίσω απο την πρόταση μου. Ειπαμε: μπορεί να μην αρέσει στην κυβερνηση, την αντιπολίτευση ή σε υποψήφιους καναλάρχες αλλά θα σωθούν θέσεις εργασίας, θα δημιουργηθούν νεες, θα είναι περισσότερα τα έσοδα, πιό υγιής η τηλεοπτική αγορά και επομένως θα κερδίσουν η κοινωνία, η οικονομία, οι πολίτες και η τηλεόραση.

Άρα: ιδού η Ρόδος, ιδού και ο δρόμος για οικουμενική λύση με τη συναίνεση όλων, που είναι ο μόνος δρόμος και για τη διάσωση της χώρας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: