Μόνο «γυμναστική του μυαλού: Ο Μουσταφά Ακιντζί δεν θα αποφασίσει για τις εγγυήσεις




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Αγκυρα άναψε το πράσινο φως στον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί να συζητήσει ανεπίσημα και υπό τη μορφή ανταλλαγής απόψεων (Brainstorming) με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Αυτό ήταν ένα από τα ζητήματα που συζήτησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα προχθές με τον Ακιντζί και τη ψευδοκυβέρνηση. Είναι σαφές πως η Άγκυρα δίνει τη δυνατότητα στον Μουσταφά Ακιντζί να διεξάγει συζητήσεις για τα δύσκολα ζητήματα, όπως αυτό των εγγυήσεων, πλην όμως τον τελικό λόγο θα έχει η Τουρκία στα πλαίσια μιας πενταμερούς διάσκεψης, όπως αναφέρει η τουρκική θέση.

Ο Τσαβούσογλου είπε πως υπάρχουν δύσκολα θέματα, το περιουσιακό, το εδαφικό, το θέμα της ασφάλειας και το θέμα των εγγυήσεων. Κάποια από αυτά, επισήμανε, «θα τα δούμε σε ένα πενταμερές σχήμα. Αλλά σε ένα ανεπίσημο σχήμα λέμε ότι υπάρχει πλέον όφελος να υπάρξει μια ανταλλαγή ιδεών σε αυτά τα θέματα». Πιο επεξηγηματικός στα μηνύματα που θέλησε να στείλει, ήταν στη συνέχεια όταν ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως «άλλωστε στο θέμα των αποφάσεων που θα λάβουμε σε ένα πενταμερές σχήμα, θεωρώ ότι είναι ωφέλιμο σε ένα ανεπίσημο περιβάλλον να υπάρξει ένα είδος ` γυμναστικής του μυαλού` των αμοιβαίων θέσεων».

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στα κατεχόμενα απέφυγε δημόσια να αναφερθεί στη γνωστή θέση της τουρκικής πλευράς για τις εγγυήσεις. Επέλεξε να αναφέρει δημόσια πως δεν έχουν ακόμη αρχίσει να συζητούν το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων προσθέτοντας ότι «οι πέντε – οι τρεις εγγυήτριες χώρες και ο δύο πλευρές – θα συζητήσουν το θέμα. Δεν θεωρούμε ότι είναι πρέπον να κάνουμε δηλώσεις και θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τις ανησυχίες και τους λαούς και στις δύο πλευρές». Είναι σαφές πως την Άγκυρα απασχολεί και το εδαφικό, το οποίο επίσης η τουρκική πλευρά θέλει να συζητηθεί στο τέλος της διαδικασίας. Ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί είχε ζητήσει η συζήτηση του εδαφικού να διεξαχθεί εκτός Κύπρου, για να αποφευχθούν, όπως είπε, αντιδράσεις από τυχόν διαρροές. Εισήγηση που δεν αποδέχθηκε η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Στο μεταξύ σήμερα το πρωί θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση του Πρόεδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Η νέα αυτή συνάντηση της εντατικοποιημένης φάσης των διαπραγματεύσεων θα ασχοληθεί με άλλη πτυχή, πέραν από αυτή που έχει συζητηθεί μέχρι σήμερα ( συζήτησαν διακυβέρνηση και περιουσιακό στις δυο πρώτες).

ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ: «Η Κ.Δ. σφετερίζεται τα δικαιώματα των Τ/Κ» – Αντίδραση για τη συμφωνία Κύπρου και Αιγύπτου για το αέριο

Μετά τους Τσαβούσογλου και Ακιντζί, που έκαναν λόγο προχθές σε κοινή συνέντευξη Τύπου για μονομερείς ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, χθες τη σκυτάλη πήρε το λεγόμενο υπουργείο Εξωτερικών του ψευδοκράτους.

Σε ανακοίνωση του που εξέδωσε με αφορμή τη συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Αίγυπτο για το φυσικό αέριο, το κατοχικό καθεστώς κάνει λόγο για αρνητική βήματα που δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά και θα αυξήσουν την ένταση και ζητεί “να τεθεί αμέσως τέλος”. Προσθέτει, επίσης, ότι δεν μπορεί πλέον να γίνει αποδεκτός ο σφετερισμός – όπως γράφει – των δικαιωμάτων του τ/κ “λαού” ωσάν να μην υπάρχουν.

Στη γραπτή ανακοίνωση αναφέρεται στην προχθεσινή υπογραφή της συμφωνίας Λακκοτρύπη – Ελ Μολλά, την οποία “καταδικάζουμε σφόδρα” και απευθύνει έκκληση ακόμη μια φορά “να επανεξετάσει άμεσα τη μονομερή και επιβλαβής για την εμπιστοσύνη συμπεριφορά τους που συνεχίζουν με επιμονή, παρά τις προτάσεις και τις αμέτρητες εκκλήσεις μας”.

Σε μια ευαίσθητη περίοδο και ενώ απευθύνονται συμβουλές προς όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, είτε από τα ΗΕ είτε τη διεθνή κοινότητα, να είναι μετριοπαθείς και εποικοδομητικοί, η ε/κ πλευρά επί του παρόντος, αντί να διαφυλάξει τις ευαίσθητες ισορροπίες, κάνει βήματα που θα επηρεάσουν αρνητικά τη διαδικασία “και αυτό πρέπει να προβληματίσει”, αναφέρει το “υπεξ”. Παρά το ότι η “ε/κ διοίκηση”, όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία , γνωρίζει την ευαισθησία της τ/κ πλευράς, που είναι ίσος δικαιούχος, στο φυσικό πλούτο γύρω από το νησί, συνεχίζει να σφετερίζεται, να θεωρεί ότι τα δικαιώματα των Τ/κ δεν υπάρχουν. Το “υπουργείο” εξωτερικών αναφέρει, τέλος, ότι δεν αψηφά ούτε αδιαφορεί για τη ζημιά που προκαλούν αυτά τα βήματα στην ήδη ελάχιστη εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο “λαών”.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: