Μετά από “μάχη” με την αστυνομία συνελήφθη ο ύποπτος για τρομοκρατία Αφγανός στις ΗΠΑ




Ο κυριότερος ύποπτος για τις βομβιστικές επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσι, ένας Αμερικανός πολίτης αφγανικής καταγωγής, συνελήφθη σήμερα στο Λίντεν μετά από ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς.

Ο Άχμαντ Χαν Ραχάμι, 28 ετών, κάτοικος της πόλης Ελίζαμπεθ του Νιου Τζέρσι, φέρεται ότι άνοιξε πυρ εναντίον των αστυνομικών που τον εντόπισαν στην περιοχή αυτή, που απέχει περίπου 15 χιλιόμετρα από το σπίτι του.

Στις εικόνες που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα ABC και CNN διακρίνεται ένας νεαρός γενειοφόρος άνδρας, ξαπλωμένος σε ένα φορείο, να μεταφέρεται σε ένα ασθενοφόρο περικυκλωμένο από περιπολικά. Είχε ανοιχτά τα μάτια και στο δεξί του χέρι έφερε έναν ματωμένο επίδεσμο.

Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά την επιχείρηση για τη σύλληψη του Ραχάμι.

Ο 28χρονος είναι ύποπτος για τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στο Τσέλσι του Μανχάταν το βράδυ του Σαββάτου και για την έκρηξη στη διαδρομή που θα ακολουθούσαν οι συμμετέχοντες σε έναν αγώνα δρόμου στο Σίσαϊντ Παρκ του Νιου Τζέρσι, το πρωί της ίδιας ημέρας. Στην πρώτη επίθεση τραυματίστηκαν ελαφρά 29 άνθρωποι –όλοι τους πήραν εξιτήριο την Κυριακή– ενώ στην δεύτερη δεν υπήρξαν θύματα επειδή είχε καθυστερήσει η έναρξη του αγώνα.

Πολλοί αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, που για διάφορους λόγους δεν εξερράγησαν, βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο σε άλλες περιοχές: ένας κοντά στον δρόμο όπου έγινε η επίθεση του Τσέλσι και τουλάχιστον πέντε σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό κοντά στο αεροδρόμιο του Νιούαρκ.

Οι αμερικανικές αρχές εμφανίστηκαν καθησυχαστικές σε πρώτη φάση και ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο διαβεβαίωνε ότι “δεν υπήρχε σχέση με τη διεθνή τρομοκρατία”. Ωστόσο, αργότερα φάνηκε να προκρίνουν την υπόθεση των επιθέσεων με ισλαμιστικά κίνητρα, αν και ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει γνωστά για το παρελθόν του δράστη. Μια πηγή που γνωρίζει την οικογένειά του ανέφερε μόνο ότι παλαιότερα είχε επισκεφθεί το Αφγανιστάν.

Ο δήμαρχος του Ελίζαμπεθ, Κρις Μπόλγουεϊτζ, είπε ότι η οικογένεια λειτουργούσε ένα εστιατόριο και ότι είχε προσφύγει στα δικαστήρια εναντίον της πόλης επειδή οι αρχές τους επέβαλαν να τον κλείνουν κάθε βράδυ στις 22.00 ενώ εκείνοι ήθελαν να παραμένει ανοιχτό όλη τη νύχτα. Ο δήμος έλαβε την απόφαση αυτή μετά από διαμαρτυρίες των γειτόνων, εξήγησε ο Μπόλγουεϊτζ, όμως η οικογένεια πίστευε ότι είχε υποκινηθεί από αντιισλαμικά αισθήματα, κάτι που ο δήμαρχος διέψευσε κατηγορηματικά.

Μέχρι στιγμής οι αρχές δεν έχουν διαπιστώσει καμία σχέση μεταξύ των επιθέσεων αυτών και εκείνης που έγινε το Σάββατο σε ένα εμπορικό κέντρο στη Μινεσότα, όπου ένας νεαρός φοιτητής, σομαλικής καταγωγής, τραυμάτισε με μαχαίρι οκτώ ανθρώπους. Την ευθύνη για την επίθεση αυτή ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Οι εξτρεμιστές “προσπαθούν να τραυματίσουν αθώους όμως προσπαθούν επίσης να μας τρομοκρατήσουν όλους. Και να αλλάξουν τον τρόπο ζωής μας για να υπονομεύσουν τις αξίες μας. Ετσι, μολονότι πρέπει να επαγρυπνούμε και να εμποδίζουμε αυτές τις παράλογες πράξεις και να φροντίζουμε να εντοπίζουμε τους δράστες για να τους δικάζουμε, έχουν όλοι μας έναν ρόλο να παίξουμε: να μην υποκύψουμε στον φόβο”, τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Τους τελευταίους μήνες στις ΗΠΑ, όπως και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, έχουν σημειωθεί αλλεπάλληλες αιματηρές επιθέσεις από ριζοσπαστικοποιημένους μουσουλμάνους: στο Ορλάντο τον Ιούνιο (49 νεκροί, την ευθύνη ανέλαβε το ΙΚ) και στο Σαν Μπερναντίνο τον Δεκέμβριο (14 νεκροί, το ΙΚ “χαιρέτισε” αλλά δεν ανέλαβε την ευθύνη). Οι νέες επιθέσεις, αν και χωρίς νεκρούς αυτή τη φορά, τροφοδοτούν τους φόβους πολλών και θέτουν ξανά το θέμα της ασφάλειας στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές του Νοεμβρίου.

Οι δύο κυριότεροι υποψήφιοι, που θα βρεθούν την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη για το πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ τους, είχαν ο καθένας τη δική του άποψη για το θέμα. Ο Ρεπουμπλικανός μεγιστάνας Ντόναλντ Τραμπ, που προέβλεψε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες επιθέσεις, κατήγγειλε την πολιτική της “αδύναμης” κυβέρνησης του προέδρου Ομπάμα που άνοιξε τις πόρτες σε “δεκάδες χιλιάδες” μετανάστες.

Η Κλίντον, που παίζει το “χαρτί” της έμπειρης πολιτικού απέναντι σε έναν απρόβλεπτο υποψήφιο, τόνισε ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιείται μια ολόκληρη θρησκεία και “να δίνουμε στο ΙΚ αυτό ακριβώς που αναζητά για να βελτιώσει τη θέση του”.

Οι αρχές δεν αναζητούν άλλους υπόπτους

Οι αστυνομικές αρχές δεν αναζητούν άλλους υπόπτους για την επίθεση που σημειώθηκε το Σάββατο στη Νέα Υόρκη, μετά τη σύλληψη ενός 28χρονου Αμερικανού αφγανικής καταγωγής, δήλωσε απόψε ο δήμαρχος της πόλης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Αχμαντ Χαν Ραχάμι δρούσε μόνος.

“Δεν αναζητούμε άλλα πρόσωπα σε αυτό το στάδιο”, είπε ο δήμαρχος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο εκπρόσωπος του FBI Ουίλιαμ Σουίνι, που συμμετείχε στη συνέντευξη αυτή, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία πληροφορία σχετικά με κάποιον τρομοκρατικό “πυρήνα” στην πόλη. Το κίνητρο του Ραχάμι παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστο.

Τα πέντε πρόσωπα που είχαν συλληφθεί και ανακριθεί το βράδυ της Κυριακής δεν είναι πλέον υπό κράτηση, πρόσθεσε το FBI.

Ο Ραχάμι, που τραυματίστηκε κατά τη σύλληψή του νωρίτερα, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση καθώς φέρει τουλάχιστον ένα τραύμα στο πόδι.

Ο δήμαρχος της πόλης Ελίζαμπεθ, όπου ζούσε ο Ραχάμι, τόνισε από την πλευρά του ότι η τοπική αστυνομία δεν παρακολουθούσε τον 28χρονο, είχε όμως ασχοληθεί με το εστιατόριο που διατηρεί η οικογένειά του επειδή είχαν γίνει καταγγελίες για ηχορύπανση και άλλα προβλήματα.

Ο πατέρας του Άχμαντ, ο Μοχάμεντ Ραχάμι, άνοιξε το εστιατόριο Khan Fried Chicken το 2006 και τέσσερα χρόνια αργότερα το μετονόμασε σε First American Fried Chicken. Η οικογένεια ζούσε πάνω από το εστιατόριο, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα σε ένα κομμωτήριο και σε ένα κατάστημα που διαφημίζει ότι κάνει μεταφορές χρημάτων και επισκευάζει ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Σήμερα η περιοχή γύρω από το κτίριο ήταν αποκλεισμένη και αστυνομικοί μπαινόβγαιναν μεταφέροντας κούτες. Άλλοι βρίσκονταν στην ταράτσα του εστιατορίου ενώ ένας αστυνομικός θεάθηκε να σκύβει από ένα παράθυρο και να τραβά φωτογραφίες.

Η οικογένεια είχε προσφύγει στα δικαστήρια το 2010, υποστηρίζοντας ότι γίνονται διακρίσεις σε βάρος της επειδή ο δήμος δεν της επέτρεπε να λειτουργεί το εστιατόριο όλο το 24ωρο, όπως επιθυμούσε, αλλά επέβαλε να κλείνει καθημερινά στις 22.00 το βράδυ, όπως όλα τα καταστήματα της πόλης που κάνουν ντελίβερι.

Ο Άχμαντ ταξίδεψε στο Αφγανιστάν πριν από αρκετά χρόνια και όταν επέστρεψε άφησε γενειάδα και άρχισε να φοράει ρούχα σαν αυτά των ιεροκηρύκων, είπε στο πρακτορίο Ρόιτερς ένας παιδικός φίλος του, ο Φλι Τζόουνς, που όμως δεν είχε καμία επαφή μαζί του εδώ και δύο χρόνια.

http://mignatiou.com/2016/09/o-tromos-epestrepse-sti-nea-iorki-i-astinomia-kataziti-afgano-oplismeno-ke-epikindino/

19/09/2016 20:51
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Νέα Υόρκη, HΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: