Μένει ο ΕΝΦΙΑ μέχρι το 2018 δήλωσε ο Τσίπρας: Ανακοίνωσε οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση




Τον οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση, ένα εθνικό σχέδιο για επιστροφή στην ανάκαμψη, περιέγραψε από το βήμα της Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Χωρίς τις εξαγγελίες του παρελθόντος, επιχείρησε να παρουσιάσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο, ανέλυσε τις πρωτοβουλίες και τα μέτρα υπέρ της προστασίας των αδυνάμων, υποσχέση «δίκαιη ανάπτυξη», επιτέθηκε στον κ. Αντώνη Σαμαρά για τα πλεονέσματα που αποδέχθηκε, αλλά και στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί εξυπηρετεί συμφέροντα.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι ανακοίνωσε την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με δικαιότερο φόρο, αλλά όχι από το 2017 όπως πολλοί περίμεναν. Του χρόνου θα υπάρξουν μόνο φοροελαφρύνσεις. Είπε χαρακτηριστικά: «Με τα χαμηλότερα-εφικτά πλεονάσματα, λοιπόν, και την ουσιαστική διεύρυνση της φορολογικής βάσης, θα έχουμε σε δυο χρόνια τον κατάλληλο δημοσιονομικό χώρο, ώστε να μειώσουμε αισθητά τα φορολογικά βάρη.

Πρώτον: Τους έμμεσους φόρους που επιβαρύνουν αδιακρίτως πλούσιους και φτωχούς, έχοντες και μη έχοντες.
Και δεύτερον: Να μειώσουμε την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας ώστε να κατανεμηθούν πιο δίκαια τα βάρη.

Να αντικατασταθεί δηλαδή ο ΕΝΦΙΑ από έναν δικαιότερο φόρο. Σε πρώτη φάση, όμως, μέσα στο 2017, προσανατολιζόμαστε στην επέκταση των απαλλαγών ώστε να ελαφρυνθούν τα πιο ευάλωτα στρώματα.

Αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών τονίζοντας:

Τα 246 εκατομμύρια που μπαίνουν στα κρατικά ταμεία είναι ένα επιπλέον έσοδο για τη χρηματοδότηση των αναγκών του κοινωνικού κράτους.
Ένα έσοδο που οι κυβερνήσεις της διαπλοκής όλα τα προηγούμενα χρόνια στερούσαν από τον ελληνικό λαό.
Και αν αναλογιστεί κανείς ότι πέρασαν 27 ολόκληρα χρόνια, αντιλαμβάνεστε ότι τώρα θα έπρεπε να είχαμε τον τρίτο στη σειρά διαγωνισμό.
Αναλογισθείτε λοιπόν πόσο έχουν ζημιώσει το δημόσιο συμφέρον για χάρη των σχέσεων διαπλοκής με τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ.
Εμείς από τη πρώτη στιγμή δεσμευτήκαμε και το κάναμε πράξη :
Για αυτό και μέχρι τελευταίο ευρώ, τα 246 εκ θα τα δώσουμε εκεί όπου ανήκουν: Στον ελληνικό λαό.
Σε συγκεκριμένες δράσεις για να στηρίξουμε κοινωνικές ανάγκες.
Για αποκλιμάκωση του ύψους του πλεονάσματος για το 2019 στο 2,5% και το 2020 στο 2%, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε πως μέσα στην επόμενη διετία θα έχουμε καταφέρει να διευρύνουμε αισθητά τη φορολογική βάση.

Παράλληλα, έκανε ειδική μνεία στην ψήφιση του νόμου για τη διεύρυνση της χρήσης πλαστικού χρήματος στα πρότυπα όλων των προηγμένων κρατών, σημειώνοντας πως «για τους επιχειρηματίες θεσπίζουμε λογαριασμό αποκλειστικής χρήσης για πληρωμή προμηθευτών, μισθοδοσίας και ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών, χωρίς δυνατότητα κατάσχεσης».

«Άμεσα καταθέτουμε τον νόμο για την οικιοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων, με τον οποίο πλέον δίνεται η τελευταία ευκαιρία σε όσους απέκρυπταν χρήματα στο εξωτερικό, να τα δηλώσουν πληρώνοντας το νόμιμο φόρο που τους αναλογεί, αποφεύγοντας όμως τις εκκρεμότητες τους με το νόμο, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός και προειδοποίησε ότι πως όσοι δεν το πράξουν θα το μετανιώνουν γιατί θα υποστούν βαρύτατες ποινικές συνέπειες.

«Η περίοδος της ασυλίας τους έχει πια τελειώσει» κατέστησε σαφές και τόνισε ότι με τα χαμηλότερα-εφικτά πλεονάσματα και την ουσιαστική διεύρυνση της φορολογικής βάσης, «θα έχουμε σε δυο χρόνια τον κατάλληλο δημοσιονομικό χώρο, ώστε να μειώσουμε αισθητά τα φορολογικά βάρη». Διευκρίνισε πως θα μειωθούν οι έμμεσοι φόροι που επιβαρύνουν αδιακρίτως πλούσιους και φτωχούς, «έχοντες και μη έχοντες».

Προσέθεσε πως θα μειωθεί η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας ώστε να κατανεμηθούν πιο δίκαια τα βάρη.

Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους, στους μισθωτούς, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους βιοτέχνες και επιχειρηματίες, τόνισε πως υπάρχει φως στο βάθος και είναι πια ορατό. «Είμαστε προς το τέλος μιας δύσκολης διαδρομής. Έχουμε πυξίδα, έχουμε οδικό χάρτη, έχουμε σχέδιο» αποσαφήνισε και σημείωσε πως «πρέπει να αντέξουμε και με πείσμα και επιμονή σύντομα θα βρεθούμε σε πιο ήρεμα νερά, σε πιο βατά μονοπάτια».

«Το Γενάρη του 2015, πήραμε εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης. Φτάσαμε στα άκρα για να υπηρετήσουμε αυτήν την εντολή. Καταλήξαμε στη Συμφωνία του Ιούλη. Είχαμε την ειλικρίνεια και τη δημοκρατική ευθιξία να απευθυνθούμε στο λαό, ένα χρόνο πριν, ζητώντας εντολή να την εφαρμόσουμε προχωρώντας ταυτόχρονα στην υλοποίηση ενός παράλληλου προγράμματος. Στην υλοποίηση μιας σειράς μέτρων προστασίας των χαμηλότερων στρωμάτων, αλλά και ενός πλέγματος ευρύτατων θεσμικών μεταρρυθμίσεων στο κράτος και τη δημόσια διοίκηση» ανέφερε και συμπλήρωσε:

«Έχω την άνεση να έρθω σήμερα εδώ ενώπιων σας, ένα χρόνο μετά, και να σας θυμίσω μια μια αυτές τις δεσμεύσεις, γιατί δεν έμεινε καμία ανολοκλήρωτη».

Τόνισε πως «αυτό σκοπεύω να κάνω ως πρωθυπουργός κάθε χρόνο στα εγκαίνια της ΔΕΘ μέχρι και το Σεπτέμβρη του 2019, οπότε και ο ελληνικός λαός θα κρίνει και θα συγκρίνει το έργο μας με αυτό των κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, με την καταστροφική πενταετία 2010-2015».

ΟΛΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΔΕΘ

Χιλιάδες διαδηλώνουν εναντίον του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη: Τον φρουρούν 5.000 αστυνομικοί

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: