Κρίσιμες οι διαπραγματεύσεις μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου, υποστηρίζει ο Χριστοδουλίδης




Η χρονική συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε είναι από τις πιο κρίσιμες των διαπραγματεύσεων, καθώς μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου θα συζητηθούν διεξοδικά και σε λεπτομέρεια όλα τα κεφάλαια του Κυπριακού μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κατοχικού ηγέτη, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε χαιρετισμό του κατά την τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου στο “Πάρκο Αιχμαλώτων 1974”, στον Δήμο Αγίου Αθανασίου, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως η παρούσα εντατικοποιημένη φάση των διαπραγματεύσεων είναι κρίσιμη και καθοριστική, και τα αποτελέσματα της θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το πώς μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας.

Μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου, συνέχισε, θα συζητηθούν μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τ/κ ηγέτη, διεξοδικά και λεπτομερώς, όλα τα κεφάλαια του Κυπριακού, με στόχο την επίτευξη συναντίληψης και συγκλίσεων στα θέματα όπου υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, καθώς επίσης στα θέματα που μέχρι στιγμής δεν έχουν συζητηθεί διεξοδικά.

“Χωρίς υπερβολή, η χρονική συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε είναι από τις πιο κρίσιμες φάσεις των διαπραγματεύσεων και η δική μας πλευρά προσέρχεται στο τραπέζι των συζητήσεων με απόλυτη σοβαρότητα και με ξεκάθαρο τον στόχο, την επανένωση της πατρίδας μας”, συμπλήρωσε.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διαβεβαίωσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνεχίσει τις προσπάθειες, “μέσα από την ενότητα που πρέπει να υπάρχει σε ώρες κρίσιμες, μακριά από σκοπιμότητες”, και υπέδειξε πως μόνο έτσι μπορούμε να δούμε το όραμα όλων μας να πραγματοποιείται, για απαλλαγή από τον κατοχικό στρατό και επανένωση της πατρίδας μας.

Είπε ακόμη πως το σημερινό στάτους κβο δεν μπορεί να είναι η μοίρα του κυπριακού Ελληνισμού στη γη των πατέρων του και ότι είναι υποχρέωση αλλά και εθνική και φυσική ανάγκη να δώσουμε, το συντομότερο, ένα τέλος σε αυτήν την “απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων” αλλά και ιστορική μας ευθύνη να αποκαταστήσουμε την “ιστορική ανωμαλία που προκάλεσε η εισβολή του 1974”.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αγίου Αθανασίου Κυριάκος Χατζηττοφής δήλωσε πως, ως ένδειξη αναγνώρισης και σεβασμού των όσων υπέστησαν οι Κύπριοι αιχμάλωτοι του 1974, το Δημοτικό Συμβούλιο ανταποκρίθηκε άμεσα και ομόφωνα στο αίτημα τους για δημιουργία ενός δικού τους χώρου, πάρκου, στον Άγιο Αθανάσιο, ο οποίος φιλοξενεί ένα μεγάλο αριθμό οικογενειών πεσόντων, αγνοουμένων και αιχμαλώτων πολέμου.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Αιχμαλώτων Πολέμου 1974 Πανίκος Φιλίππου, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι “θα συνεχίσουμε τον αγώνα, όσες θυσίες και αν χρειαστούν, μέχρι τη λύτρωση, και θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια που γίνεται για δίκαιη λύση του εθνικού μας προβλήματος”.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης διαβάστηκαν αποσπάσματα από βιβλία, έγιναν απαγγελίες ποιημάτων, τραγούδησε η Δημοτική Χορωδία και Ορχήστρα Αγίου Αθανασίου, και προβλήθηκε η ταινία μικρού μήκους “Η Αϊσέ πάει διακοπές”.

Της κατάθεσης του θεμέλιου λίθου και της ονομασίας του πάρκου, ακολούθησε συμβολική δεντροφύτευση.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: